• Turkhane Logo

Ürküten açıklama: Virüs ülke geneline yayıldı

Yeni tip koronavirüsün Türkiye’nin hangi bölgelerinde görüldüğüne dair ilk somut açıklama Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan geldi.

08:59 24 Mart 2020 Salı
Ürküten açıklama: Virüs ülke geneline yayıldı
Yeni tip koronavirüsün Türkiye’nin hangi bölgelerinde görüldüğüne dair ilk somut açıklama Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan geldi.



KaranlıktakiAydınlıkten İlker Doğanın haberine göre Sağlık Bakanı, koronavirüsün ‘sadece bir bölgeye lokalize olmadığını, ülkenin genelinde pozitif vakaların olduğunu’ söyledi. Koca’nın açıklaması, Türkiye için durumun sanılandan çok daha ciddi olduğunu ortaya koydu. Sağlık Bakanı’nın, “Baştan vakaların hepsi yurt dışı ağırlıklı idi. Artık yurtdışı temaslının temaslısı olmaya başladı. Ve giderek son günlerde, temaslının temaslısı anlamında hastanın arttığını söyleyebilirim.” sözleri de dikkat çekiciydi. Sağlık Bakanı’nın açıklamasına göre virüs ülke geneline yayıldı ve yayılma hızı da arttı. Ancak buna rağmen AKP iktidarı, tamamen ekonomik nedenlerle genel bir sokağa çıkma yasağı ilan etmiyor. Fahrettin Koca’nın açıklamasına göre önümüzdeki iki hafta içerisinde 32 bin sağlık personeli alımı yapılacak.Yaklaşık üç ay önce Çin’de doğan koronavirüs kaynaklı ölüm sayısı dünya genelinde 16 bini aştı. Resmi açıklamalara göre virüsle 10 Mart’ta tanışan tanışan ve ilk vakayı 11 Mart’ta açıklayan Türkiye’de enfekte hasta sayısı bin 236. Koronavirüs kaynakla ölüm sayısı ise yine resmi açıklamalara göre önceki gün itibariyle 30.

SAĞLIK PERSONELİNE EK ÖDEMELER TAVANDAN OLACAK


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün Bilim Kurulu Toplantısı ardından gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve gazetecilerin sorularını cevapladı. Sağlık personelinin ek ödemelerini iyileştirme çabası içinde olduklarını anlattı. Üniversite tüm hastanelere bütün malzemelerin sağlandığını savundu. Sağlık personelinin ek ödemelerinin 3 aylık zaman diliminde, tavan yüzde 100 oranında olacağını söyledi.

ÇİN’DEN 50 BİN HIZLI TARAMA KİTİ GELDİ

Yerli solunum cihazı için seri üretimine başlanacağını kaydeden Fahrettin Koca, “Çin’den 50 bin hızlı tarama kiti sabah geldi, devreye girmiş oldu. Perşembe günü ilave 300 bin hızlı tarama kiti gelmiş olacak ve 1 milyona kadar hızlı tarama kitlerini kullanmak üzere bağlantı yaptık. Çin’den olumlu sonuç veren ilaç da bu sabah geldi. Yoğun bakım şartlarında tedavisi devam edenlere uygulanmaya başladı. İlaç yoğun bakım süresini 12 günden 4 güne indiriyor.” ifadelerini kullandı.

VİRÜS YAYILDI, SAYI ARTIYOR

Sağlık Bakanı Koca, İran’dan Van’a kaçak giriş olduğu yönündeki bir soru üzerine Van’da vaka sayısının 10’dan daha fazla olmadığını anlattı. Koca’nın, “Van özelinde şu an artan bir vakamız yok. Vakamız var ama sayısı 10’un üzerinde değil. Yaygın olarak şu an Türkiye’de sadece bir bölgeye lokalize değil. Ülkenin genelinde pozitif gördüğümüz vakaların olduğunu biliyoruz.” sözleri dikkat çekiciydi. Koca’nın açıklamasına göre virüs, bir bölgede ya da lokasyonda toplanmamış, ülke geneline yayılmış durumda.

İDDİA: RAKAMLAR 6 GÜN GERİDEN GELİYORDU!

Sağlık Bakanı’nın dikkat çeken bir başka açıklaması da virüsün tespit edildiği kişilerle ilgiliydi. Koca, “Baştan vakaların hepsi yurtdışı ağırlıklı idi. Artık yurtdışı temaslının temaslısı olmaya başladı. Ve giderek son günlerde, temaslının temaslısı anlamında hastanın arttığını söyleyebilirim.” dedi. Türkiye’de rakamlara yönelik ciddi bir kuşku var. KaranlıktakiAydınlık’ün ulaştığı bilgilere göre, bugüne kadar yapılan testlerde sonuçların alınması 6 gün sürüyordu. Hızlı tanı kitiyle vaka sayısı bugünden sonra günlük belirlenecek. Bakan’ın dünkü açıklaması da hasta sayısının önümüzdeki birkaç gün içerisinde ciddi anlamda artacağı anlamına geliyor.

32 BİN YENİ PERSONEL

Sağlık Fahrettin Koca ayrıca, 32 bin yeni sağlık personelinin iki hafta içerisinde alınacağını söyledi. Maske üreticilerinin ihracatlarının izne bağlandığını anlattı. Ayrıca, koronavirüse karşı aşı geliştirme çabalarında da kurum ve kuruluşlara bakanlık olarak destek verdiklerini kaydetti. “Bu anlamda 6 üniversite ve bir merkeze çağrı yapıldı.” ifadelerini kullandı. Herkesin kendi OHAL’ini ilan etmesini istedi.  Hayatını kaybedenlerin hepsinin 61 yaş üzerinde olduğunu kaydetti. Sağlık personelinin içerisinde de ‘pozitif’ vaka olduğunu anlattı. Yetersiz test yapıldığı iddialarını kabul etmedi.

Son güncelleme: 08:59 24.03.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı