• Turkhane Logo

Urfa’da DEDAŞ’a karşı eylemdeki çiftçiler: Yardım edeceklerine elektrik kesiyorlar

DEDAŞ’a karşı eylem yapan Urfalı çiftçiler: DEDAŞ elektriklerimizi kesip yüksek fatura yazıyor. Üretim yapıyoruz, bize yardım edeceklerine elektrik ve sularımızı kesiyorlar.

09:12 18 Ağustos 2021 Çarşamba
Urfa’da DEDAŞ’a karşı eylemdeki çiftçiler: Yardım edeceklerine elektrik kesiyorlar
DEDAŞ’a karşı eylem yapan Urfalı çiftçiler: DEDAŞ elektriklerimizi kesip yüksek fatura yazıyor. Üretim yapıyoruz, bize yardım edeceklerine elektrik ve sularımızı kesiyorlar.


Urfa’nın ilçelerinde çiftçiler DEDAŞ’ın yüksek faturalarına ve elektrik kesintilerine karşı haftalardır eylem yaparak seslerini duyurmaya çalışıyor. Evrensel’den Mahsum Karanın haberine göre, çiftçiler, kaçak elektrik kullanmamalarına rağmen DEDAŞ’ın elektriklerini kesip yüksek fatura yazdığını söyledi. Sorunun çözümü için yetkilerden çözüm talep eden çiftçiler, “Üretim yapıyoruz, bize yardım edeceklerine elektrik ve sularımızı kesiyorlar” dedi.

EKTİĞİMİZ EKİNLER DEDAŞ’A GİDİYOR


Siverek ilçesine bağlı Alayurt köyünde yaşayan Salih Oba uzun bir süredir kesilen elektrik ve yüksek gelen faturalardan dolayı çiftçilik yapmakta zorlandıklarını söyledi. Oba, “Çiftçi ektiği ekinlerin gün gün kuruduğunu görüyor ve bir şey yapamıyor. Doğal olarak yaşanan sıkıntılardan dolayı bir yere seslerini yükseltmeye çalışıyorlar. DEDAŞ özelleştirildikten sonra bu aksilikler hep böyle sürüyordu. O kadar yüksek faturalar kesiyorlar ki insanlar abone olmaktan korkuyor. Ektiğimiz ekinler DEDAŞ’a gidiyor” dedi.

ÇİFTÇİ SAHİPSİZ

Çiftçilerin sahipsiz olduğunu belirten Oba, “Ziraat odaları olsun milletvekilleri olsun hiçbiri bu konuyla ilgili dertlerimizi doğru dürüst dinlemedi, bir çözüm bulmaya çalışmadı. Yaşanan sorunlara dair bölgemizde bazı muhtarlar Cumhurbaşkanına konuyu iletmek istediler ama maalesef azar iştiler. Bu konu Cumhurbaşkanına kadar gitti ama kimse kalkıp da olumlu bir çözüm bulmuyor. Çiftçinin ayağına bir hizmet geliyor, bunun bir bedelinin olması lazım ama ne elektrik bedavadır ne de çiftçi tarladan kucak kucak dolusu para kazanıyor. İki tarafın karşılıklı birbirini dinlemesi lazım” dedi.

KULANMADIĞIMIZ ELEKTRİĞİN FATURASINI BİZE KESİYORLAR

Bölgede DEDAŞ’ın çiftçilere karşı aşırı bir vurdumduymazlığının ve katı bir yaklaşımının olduğunu ifade eden Oba, “Trafolarımızda da saat var, biz kaçak elektrik kullanmamamıza rağmen kaçak elektrik kullanılıyor denilip gelip ya tarladaki elektriğimizi kesiyorlar ya da trafolarımızı kaldırıyorlar. Benim faturalarım belli, ödediğim para belli ama yine de elektriğimiz kesiliyor. Burada bulunan arazilerin büyük bir bölümü müşterek olduğu için bundan dolayı da insanlar mağduriyet yaşıyor. Kullanmadığının suyun ve elektriğin faturasını bile sana kesiyorlar. Zaten zorluk yaşıyoruz, kuraklık var. Diğer yandan da günde 6 saati bulan kesintiler var. Benim elimde 1000 dönüm arazi var, su ve elektrik kesintisinden dolayı çok zararım var. Yıllık ben DEDAŞ’a 300-350 bin TL elektrik faturası ödüyorum. Zaten bu sene yağmur pek yağmadı. Biz düzgün bir sistemin kurulmasını istiyoruz. Abone olmayanlar benim DEDAŞ’a ödediğim yıllık parayı görünce abone olmaktan korkuyor. Durum bu şekilde olunca sistem insanları hırsızlığa zorluyor” dedi.

AMACIMIZ YOLU KAPATMAK DEĞİLDİ, SESİMİZİ DUYURMAKTI

Eylem yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alındıklarını dile getiren Oba, şunları söyledi: “Yaşanan sıkıntılardan dolayı biz eylem yapmak istedik sesimizi duyurmak istedik. Bizim amacımız yolu kapatmak değildi, Urfa şehir merkezine gidip derdimizi anlatmak istedik ama maalesef askerler bizim şehir merkezine girmemize izin vermediler, arkadaşlar da traktörlerle yolu kapattı. Daha sonra bu olaydan dolayı karakola çağrıldık iki gün gözaltında kaldıktan sonra mahkemeye çıkarıldık ve denetim şartıyla serbest bırakıldık. Sadece biz değil Urfa’nın birçok ilçe ve köyünde eylemler ve protestolar var. Yerel bazda herkes kendi sesini duyurmaya çalışıyor, bu sistem böyle yürümez. Resmen bir sömürü var aşırı bir mağduriyet var. Yaşadığımız sorunları dile getirecek bir muhatap bulamıyoruz. Bizim istediğimiz çiftçilerin ne şartlar altında çalıştıklarını, taleplerinin neler olduğunu, faturalarının uygun bir fiyata getirilmesi ve sorunlarının hal olmasını istiyoruz.”

BORCUMU ÖDEMEME RAĞMEN YİNE ELEKTRİK YOK

15 yaşından beri çiftçilik yapan Siverek’in Bozkuyu Köyünün Muhtarı Sinan Yatkın, “Elektrik kesintileri her sene yaşanan bir durumdu ama bu sezon sanki bile isteyerek bizim mağdur olmamızı ve zarar etmemizi istercesine tam ekinlerimizin sulama vakti geldiği sezonun başında DEDAŞ elektriklerimizi kesmeye başladı. Benim 3 tane kuyum var ve aboneliğim de var, borcumu ödediğim halde 350 bin lira fatura geldi bana. Tamamını ödememe rağmen yine de elektrik yok. DEDAŞ hem aşırı derecede faturalar çıkartıyor hem de vatandaşı dolandırıyor. Bize elektrik kesintilerinin olacağını söyleselerdi, biz de ürün ekmezdik. Ben bu sene 500 dönüm arazi ektim, çok zarar ettim, benim gibi herkes zarar etti. Benim aboneliğim olmasına rağmen kaçak kullanıyormuşum gibi gösteriyorlar. Benim saatim var, yerim belli, ödediğim faturalar belli. Elimizden geldiğince sesimizi duyurmaya çalıştık. Biz çiftçiler olarak mağdur olmak istemiyoruz. Biz üretim yapıyoruz bize yardım edeceklerine elektrik ve sularımızı kesiyorlar” dedi.

DESTEKLEME PARALARIMIZA EL KONULUYOR

2018 yılından bu yana devlet tarafından çiftçilere verilen destekleme para yardımına DEDAŞ’ın el koyduğunu belirten Yatkın, “Devlet bu yetkiyi DEDAŞ’a verdi. Bizim hesaplarımıza ne kadar para gelirse gelsin, sorgusuz sualsiz bize sorulmadan, haberimiz olmadan paralarımıza el konuluyor. İster borcun olsun ister olmasın, her seferinde senin paranı alıyor. DEDAŞ bu sene 3 defa benim destekleme parama el koydu. Buradaki araziler müşterek olduğu için başkasının borcunu da senin desteklemenden kesiliyor. Ya da senin borcun onun desteklemesinden kesiliyor” dedi.

ZORLANIYORUM GÜCÜM YETMİYOR

Doğu ve güneydoğuda elektrik sorununun yaklaşık 30 yıldır var olduğunu ve kimsenin bu sorunu çözemediğini belirten Cevher Türk, “Ben 20 yıldır Siverek’in Başbük köyünde çiftçilik yapıyorum. Eskiden kuru çiftçilik dediğimiz sula bağlı olmadan yapıyordum ama yaklaşık 10 yıldır suya bağlı olarak çiftçiliğimi devam ettiriyorum. 1000 dönüme yakın arazimde pamuk, mısır, bazen biber, buğday, arpa ve mercimek ekiyordum eskiden. Bu sıkıntılardan dolayı 2 senedir 400 dönüm ekebiliyorum. Ben her yıl 300 bin TL’den fazla elektrik faturası ödüyorum, zorlanıyorum gücüm yetmiyor. Urfa’nın birçok ilçesinde binlerce dönüm suya bağlı olarak ürün ekilmiş durumda. Elektrikler kesildiğinde bu ürünler kuruyor bu da çiftçinin zarar etmesine neden oluyor. Bu sorun için AKP Urfa il başkanının yanına gittim, adam orada değildi, bizi dinlemediler bile. Çiftçilerin yüzde 70’i elektriğini öderken yüzde 30’u elektrik faturasını ödemiyor. Ödemeyenlerden dolayı herkesin elektriği kesiliyor, bu doğru değildir. Biz çiftçiler olarak Urfa’nın ziraat odalarının, bölge başkanlarının ve milletvekillerinin toplanıp bu soruna doğru ve herkese iyi olacak bir çözüm bulmasını istiyoruz. Urfa nüfusunun birçoğu bu işlerden ekmek yiyor” dedi.

Son güncelleme: 09:12 18.08.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı