• Turkhane Logo

Üniversite, yabancı öğrencileri parayla tıp ve dişçilik fakültesine kaydetti

18:25 07 Aralık 2023 Perşembe
Üniversite, yabancı öğrencileri parayla tıp ve dişçilik fakültesine kaydetti





Pamukkale Üniversitesi’nde yabancı uyruklu öğrencilerin, tıp ve diş hekimliği gibi fakültelere usulsüz kaydedildiği ortaya çıktı. İddialar üzerine savcılık soruşturma açarken üniversite yönetimi ise “Benzer durumun başka üniversitelerde de yaşandığı iddiaları var” açıklaması yaparak usulsüzlüğü kabul etti.



Pamukkale Üniversitesi’nde 2022/2023 akademik yılında yaklaşık 140 yabancı öğrencinin, tıp ve diş hekimliği fakültesi gibi bölümler başta olmak üzere üniversitenin çeşitli bölümlerine sınav notları değiştirilerek kaydedildiği ortaya çıktı.



Cumhuriyet gazetesinin haberine göre Pamukkale Üniversitesi’nde 2022/2023 akademik yılında yabancı öğrenci alımlarında büyük usulsüzlük yapıldı. Yaklaşık 140 yabancı öğrenci, tıp ve diş hekimliği fakültesi gibi bölümler başta olmak üzere üniversitenin çeşitli bölümlerine sınav notları değiştirilerek kaydedildi. Sistemde değişiklik yapma yetkisi olan kişilerin yabancı öğrencilerin kayıtlarını para karşılığında yaptıkları iddia edildi.



Usulsüzlük, tıp fakültesi öğrencisi Iraklı Aliridha Abdulameer Abdali Alrichab’ın 31 Temmuz 2023 tarihli kaydının silinmesi kararına karşı açtığı dava ile gün yüzüne çıktı. Alrichab, “başarılı bir eğitim hayatının olduğunu ve kayıt silme işleminin gerekçesiz yapıldığını” öne sürdü.



ÜNİVERSİTE USULSÜZLÜĞÜ KABUL ETTİ



Üniversite mahkemeye verdiği savunmada yabancı uyruklu öğrencilerin kayıtlarında usulsüzlük yapıldığını kabul etti. Savunmada şu ifadelere yer verildi: “Yabancı uyruklu öğrencilerin başvuru ve kabul işlemlerini yürüten davalı üniversitenin yurtdışı öğrenci koordinatörlüğü tarafından başvuru ve kabul sürecine ilişkin işlemlerde bir kısım usulsüzlükler yapılarak, kabul ve yerleştirme şartlarını taşımayan bir kısım öğrencilerin gerçeğe ve hukuka aykırı üniversitenin lisans programlarına yerleştirildikleri tespit edildi. Davacı hakkında gerçekleştirilen kabul, kayıt ve not girişi işlemleri esnasında davacının 504 olan sınav puanının, en yüksek puan 600 olabileceği halde, 678 olarak değiştirildiği tespit edilmiştir. Bu işlemlerin “idare hatası” olarak nitelendirilemeyeceği ortadadır.”



Denizli 1. İdare Mahkemesi, Alrichab’ın yürütmeyi durdurma istemini reddetti. Pamukkale Üniversitesi yetkilileri ise “yabancı öğrencilerin alımı esnasında kimi öğrencilerin usulsüz bir şekilde, notlarının çarpıtılarak sisteme girildiği ve başarılı gösterildiği iddiasına binaen rektörlüğün soruşturma açtığını, o birimdeki yetkili şahsın savcılığa verildiğini” söyledi.



Yetkililer, “İş idari boyuttan çıktı. Adalet Bakanlığı bu konu hakkında detaylı bir çalışma yürütüyor. Çünkü benzer durumun başka üniversitelerde de yaşandığı iddiaları bulunuyor. Konu hakkında gizlik kararı var” ifadelerini kullandı.

Son güncelleme: 18:25 07.12.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı