• Turkhane Logo

UNESCO'dan Ayasofya ve Kariye uyarısı: Listeden çıkarılabilir

Dünya Mirası Komitesi, geçen yıl camiye çevrilen Ayasofya ve Kariye'de yapılan değişiklikleri bildirmesi için Türkiye'ye 1 Şubat'a kadar süre verdi.

22:32 23 Temmuz 2021 Cuma
UNESCO'dan Ayasofya ve Kariye uyarısı: Listeden çıkarılabilir
Dünya Mirası Komitesi, geçen yıl camiye çevrilen Ayasofya ve Kariye'de yapılan değişiklikleri bildirmesi için Türkiye'ye 1 Şubat'a kadar süre verdi.


Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütüne (UNESCO) bağlı Dünya Mirası Komitesi, Ayasofya ve Kariyede yapılan değişikliklerle ilgili Türkiyeden rapor istedi.

DW Türkçedeki habere göre, Dünya Mirası Komitesi, Türkiyenin Ayasofya ve Kariyede yapılan değişikliklerle ilgili güncellenmiş rapor sunması için 1 Şubat 2022 tarihine kadar süre tanıdı.


Ayasofyanın camiye çevrilmesinin etkileri konusunda derin endişe duyduğunu belirten Komite, Türkiyenin Ayasofya ve Kariye müzelerinin statüsünü değiştirme niyeti hakkında Komiteye bilgi vermemesi ve diyalog kurmamasından derin üzüntü duyduğunu da ifade etti.

Çinde düzenlenen yıllık toplantısında Dünya Mirası listesini gözden geçiren Komite, Ayasofya ve Kariyedeki değişikliklerin, bu varlıkların Üstün Evrensel Değeri üzerinde potansiyel etkileri olabileceği uyarısı yaparak Türkiyeyi bu varlıklar üzerinde önemli değişiklikler yapmadan önce uluslararası diyalog ve işbirliğine çağırdı.

Doğal ya da kültürel bir varlığın Dünya Mirası listesine alınabilmesi için Üstün Evrensel Değer ölçütünü karşılaması gerekiyor. Komitenin, bu niteliğinin korunmadığını düşündüğü varlıkları Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesine alma, hatta tamamen Dünya Mirası listesinden çıkarma yetkisi bulunuyor. Son olarak İngilterenin kenti, yeni inşa edilen modern binaların kentin özgünlüğünü ve bütünlüğünü bozduğu gerekçesiyle listeden çıkarılmıştı.

Türkiye, 1985 yılından beri Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Ayasofyayı ve hemen ardından Kariyeyi geçen yıl camiye çevirmişti. Her iki kültürel varlık da camiye çevirme kararı öncesinde müze statüsündeydi.

Son güncelleme: 22:32 23.07.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı