• Turkhane Logo

Uluslararası Ceza Mahkemesi eski savcısı: Kürtlere karşı savaş suçu işleniyor

Uluslararası Ceza Mahkemesi eski Savcısı Del Ponte, Kürtlere karşı savaş suçu işlendiğini söyledi.

23:54 14 Kasım 2019 Perşembe
Uluslararası Ceza Mahkemesi eski savcısı: Kürtlere karşı savaş suçu işleniyor
Uluslararası Ceza Mahkemesi eski Savcısı Del Ponte, Kürtlere karşı savaş suçu işlendiğini söyledi.




Türkiyenin Kuzey Suriyede Kürtlere karşı savaş suçu işlediğini savunan Ponte, yargılama için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) onayına ihtiyaç olduğunu belirtti. 


BMye yönelik de bir dizi eleştiri sıralayan Ponte, Kürtlere karşı ihanet ve savaş suçu olduğunu kaydetti.

Mezopotamya Ajansının Fırat Haber Ajansından aktardığına göre, Ponte, BM Suriye Bağımsız Suriye Soruşturma Komisyonu içerisindeki görevinden istifa sebebine dair, Komisyon içerisinde yaptığım 5 yıllık görevden sonra istifa etmemin 2 gerekçesi vardı; birincisi, yaptığımız önemli çalışmalara ve raporlara rağmen BM Güvenlik Konseyi Suriye’de işlenen bütün savaş suçlarını soruşturmak için uluslararası mahkemeyi kurmamasıydı. Biz Suriye’deki mağdurlar için adalet elde etmek istedik ama buna izin verilmedi ve başaramadık ifadelerini kullandı.

BMnin Suriyede barışın sağlanması konusunda büyük bir şey yapmadığını belirten Ponte, BM, ilk başlarda Cenevre’de görüşmeler yürütmek istedi ama başarılı olamadı. Bu görüşmelere bir taraftan Suriye hükümeti katılmak istemezken diğer taraftan muhalif denilen gruplar birçok şeyi kabul etmedi. Daha kötüsü bir süre sonra IŞİD ve aşırıcılık yanlıları Suriye’de ortaya çıkmaya başladı.

İlk dönemlerde bu durum çok dikkate alınmadı. BM Güvenlik Konseyi Suriye’de barışın sağlanması için geçerli büyük kararlar almadı. Bu beni şaşırtmadı çünkü eğer BM kendisini yenilenmezse her zaman daha az güce sahip olacak. Eğer dünyada barışı elde etmek istiyorsak, BM gibi önemli bir kurum artık kendisini yenilemek zorundadır. Ne yazık ki BM gelinen aşamada insani yardımdan fazla bir şey yapamayacak bir durumda. BM kendisini kesinlikle yenilemek zorunda diyorum. Ama çok zor çünkü bazı devletler buna onay vermiyor yorumunu yaptı.

Suriyede işlendiği iddia edilen savaş suçlarıyla ilgili de, Ponte, Çatışma süreçlerinde yaptığım çalışmalardan elde ettiğim deneyimler bana, çatışma veya savaş ortamlarında bütün taraflar savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlediğini gösterdi. Suriye’ye gelirsek orada Suriye rejimi, muhalifler ve cihatçı gruplar savaş ve insanlığa karşı suç işledi. Komisyon olarak o dönem hazırladığımız raporlarda Suriye’de işlenen bütün suçları belirttik ve bunların kimler tarafından yapıldığını ortaya koyduk ifadelerini kullandı.

Ponte, Kürtlerin Suriye Anayasa Komitesi toplantılarına davet edilmemesiyle ilgili ise şunları söylediB

Kürtler niye davet edilmedi ben de bilmiyorum, anlamış değilim. Kürtlerin bu görüşmelere davet edilmesi ve görüşmelerde aktif olması gerekir. Kürtler ABD’nin yanında aktif bir şekilde DAİŞ’e karşı mücadele etti. Ama bugün aynı ABD Kürtlerden vazgeçme noktasına geldi, en kötüsü Kürtler Türkiye’nin saldırıları karşısında yalnız bırakıldı. Kürtler hassas bir süreçle karşı karşıya ama ne yazık ki, uluslararası toplum Kürtlerin karşı karşıya kaldığı sorunlarla ilgilenmiyor.

Son güncelleme: 23:54 14.11.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı