• Turkhane Logo

Uluslararası Af Örgütü raporu eleştiriliyor: Gülen hareketine mensuplarına yapılan ihlaller görmezden geldi

17:50 25 Nisan 2024 Perşembe
Uluslararası Af Örgütü raporu eleştiriliyor: Gülen hareketine mensuplarına yapılan ihlaller görmezden geldi





Uluslararası Af Örgütü yayınladığı küresel insan hakları durumuna ilişkin 2024 raporunda, Gülen hareketi mensuplarına yönelik sistematik ihlalleri görmezden gelmekle eleştiriliyor.



Turkish Minute’in haberine göre, dünya genelinde tırmanan çatışmaların ve uluslararası hukukun çöküşünün vahim sonuçlarına dikkat çeken raporun Türkiye bölümünde hukuksuz gözaltılardan ifade özgürlüğüne kadar çeşitli hukuki konular ele alındı.



Raporda Gülen hareketiyle bağlantılı olmakla suçlanan kişilerin karşılaştıkları zorluklara değinilmemesi dikkat çekti.



İnsan hakları avukatı Hakan Kaplankaya sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Af Örgütü raporunun hareket üyelerine yönelik ağır ve süregelen zulmü dikkate almadığını belirtti.




It seems, according to @aforgutu, the Turkish government has achieved its aim to exterminate Gulenists, so theres no need to mention them in its report. Check out the US State Departments report published two days ago for more details.#AmnestyInternationalvsUSDepartmentofstate https://t.co/sYFlVnKFDn pic.twitter.com/yrBdVgSdqQ— Hakan Kaplankaya (@HKaplankaya) April 24, 2024




Kaplankaya yaptığı paylaşımda geçtiğimiz günlerde açıklanan ‘ABD Dışişleri Bakanlığı, 2023 İnsan Hakları Uygulamaları Ülkeler Raporunu’ hatırlattı:  “Görünüşe göre Af Örgütü’ne göre Türk hükümeti Gülencileri yok etme amacına ulaşmış, bu nedenle raporunda onlardan bahsetmeye de gerek yok. Daha fazla ayrıntı için ABD Dışişleri Bakanlığı’nın iki gün önce yayınladığı rapora göz atın.”



Türkiye ile ilgili bölüme 86 sayfa ayrılan ADB Dışişleri raporunda başta Gülen hareketi ve Kürtlere yapılan hukuksuzluklar olmak üzere, Erdoğan rejimindeki hak ihlalleri kayda geçirildi.



Amnesty’nin raporunda ise, ifade ve toplanma özgürlüklerine yönelik ihlallerin yanı sıra, özellikle Şubat 2023’teki yıkıcı depremlerin ardından LGBTİ bireylere ve mültecilere yönelik yaygın ayrımcılık da dahil olmak üzere Türkiye’deki çok çeşitli ihlaller ortaya kondu. Rapor ayrıca artan hayat pahalılığı gibi ekonomik zorlukları ve Türkiye’nin iklim değişikliğine karşı kırılganlığı gibi çevresel sorunları da kapsadı.



Bu kapsamlı bulgulara rağmen, raporda Gülen hareketiyle bağlantılı kişilere yönelik sistematik ihlallere  yer verilmemesi, raporun Türkiye’nin insan hakları manzarasının tam bir resmini sunma konusundaki güvenilirliğini zayıflattığı eleştirilerine sebep oldu.




This is sickening. Gülen Movement has been persecuted in Turkey for almost a decade. Tens of thousands of Gulenists are imprisoned, tens of thousands have become refugees, nearly two million people have been prosecuted.But no word of Gülen Movement in this report @AgnesCallamard. https://t.co/xtKEgugWIU— Ömer Güler (@TOmerGuler) April 24, 2024

Son güncelleme: 17:50 25.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı