• Turkhane Logo

Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu: Kanal İstanbul, olmazsa olmazımız

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kanal İstanbul’un ‘olmazsa olmaz’ projelerinden biri olduğunu açıkladı.

18:45 20 Temmuz 2022 Çarşamba
Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu: Kanal İstanbul, olmazsa olmazımız
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kanal İstanbul’un ‘olmazsa olmaz’ projelerinden biri olduğunu açıkladı.


Gazetecilerle sohbet toplantısında bir araya gelen Karaismailoğlu, “Kanal İstanbul olmazsa olmazımız. Ulaşım yollarını yaparak ulaşım ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra ana ihaleyi yaparak Kanal İstanbul’u gerçekleştireceğiz.” dedi.

Adil Karaismailoğlu, basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Kanal İstanbul’a ilişkin bir soru üzerine, “Kanal İstanbul’a neden ihtiyaç olduğunu küresel anketler, dünyadaki lojistik hareketlerin gelişmesi, İstanbul Boğazı’ndaki bu hareketliliğin bundan sonraki artan trafiğe hizmet veremeyeceği ve burada geçmişte yaşanmış olan sıkıntılar, oradaki yangınlar, kazalar, onların İstanbul’a vermiş olduğu sıkıntılar, oradaki can kayıpları ve şu anda Marmara Denizi’nde haftalar süren bekleme sürelerinin azaltılması, onların çevreye, iklime vermiş olduğu zararlar. Bunların önüne geçebilmek için Kanal İstanbul olmazsa olmazlarımızdan bir tanesi.” ifadesini kullandı.


Adil Karaismailoğlu, projeyle ilgili önce ulaşım yollarının yapıldığını anlattı. Şunları söyledi:

Ulaşım alternatiflerini sağladıktan sonra da ana ihaleyi yapıp ana işe başlayacağız. Şu an kara yolu, Başakşehir-Hadımköy-Ispartakule bağlantısındaki işimiz devam ediyor. Sazlıdere köprüsündeki imalatlarımız da devam ediyor, orası da yaklaşık 45 kilometrelik bir yoldu. Hem Kanal İstanbul’a ait köprülerden bir tanesini imal ediyoruz, bir taraftan da Mahmutbey’deki biten otoyol gişelerindeki sıkışıklığı ortadan kaldıracak buraya alternatif bir yol olarak 45 kilometrelik Başakşehir-Hadımköy-Ispartakule yolumuz da bir taraftan devam ediyor.

DÜNYANIN EN BÜYÜK PROJELERİNDEN

Aynı şekilde demir yolunun da Kanal İstanbul’a uygun bir şekilde, Boğazın altından geçecek şekilde Halkalı-Ispartakule arasındaki ihalemizi yaptık, orada da imalatlarımız devam ediyor. Bir taraftan ulaşım yollarında Kanal İstanbul aslında bir tarafından başladı. Bu zaman alacak, ki dünyanın en büyük altyapı projelerinden bir tanesi. Ulaşım yollarını yaparak ulaşım ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra ana ihaleyi yaparak Kanal İstanbul’u gerçekleştireceğiz.

YATIRIMLARIN SADECE YÜZDE 20’Sİ YAP-İŞLET-DEVRET

20 yılda ulaşım ve iletişim altyapısına 183 milyar doların üzerinde yatırım gerçekleştirildiğini söyleyen Karaismailoğlu, bu yatırımların sadece yüzde 20’sini oluşturan 38 milyar dolarlık kısmının Yap İşlet Devret (YİD) modeliyle gerçekleştiğini aktardı: “20 yılda gerçekleştirilen yatırım miktarının yüzde 65’i karayollarına harcandı. 183 milyar dolar düzeyindeki yatırım, üretime yaklaşık 1 trilyon dolar katkı sağladı. 1 milyar litre akaryakıt tasarruf edildi. Milli gelire 600 milyon dolar katkısı oldu.”

ATATÜRK HAVALİMANI’NIN KAPASİTESİ BİTMİŞTİ

İstanbul Havalimanı’yla ilgili tartışmalara da değinen Karaismailoğlu, şunları söyledi: “Atatürk Havalimanı’nın kapasitesi bitmişti. Yeni havalimanının Silivri’de yapılması da gündeme gelmişti. 75 milyon metrekarelik bir alanı devletin kasasından 1 kuruş çıkmadan 10 milyar Euro’luk bir yatırımla devlete bu kadar işletme yılı içerisinde, yani 25 yıl içerisinde de tam 22 milyar Euro kira getirecek bir finansal modeli başarıyla yapmış bir iktidar var aslında. Bu bütün dünyada bundan daha fizibıl bir proje yoktur. İkisi de açık kalsın diyenlere Allah akıl-fikir versin. Aynı bölgede böyle iki tane havalimanının hizmet vermesi, bunun işletme maliyetine katlanmak ancak … malum zihniyetin düşünebileceği bir şeydir.”

Karaismailoğlu, İstanbul Havalimanı’nda bayram boyunca ortalama 1400 uçak ve 230 bin yolcuya ulaşıldığını, 8 Temmuz günü 1422 uçuş ile tüm zamanların rekorunun kırıldığını kaydetti.

SABİHA GÖKÇEN METRO HATTI EYLÜLDE AÇILACAK

İstanbul’daki metro yatırımları hakkında da bilgi veren Karaismailoğlu, toplam 103 km uzunluğunda 7 hatta inşaatın sürdüğünü, bu hatların yapımının 2023 yılı içinde bitirileceğini söyledi. Pendik-Sabiha Gökçen metro hattının eylül ayında açılacağını kaydetti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin devam eden metro yatırımlarının çok yavaş ilerlediği eleştirisinde bulunan Karaismailoğlu, “Yüzde 40 düzeyinde teslim ettiğimiz bazı yatırımlar hala bitirilemedi.” diye konuştu.

Son güncelleme: 18:45 20.07.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı