• Turkhane Logo

Ukrayna 'İHA ordusunu' hızla genişletiyor

Ukrayna insansız hava aracı (İHA) üretimini hızla artırdığını açıkladı. Özellikle cephe hattında İHA'lara talep artıyor.

11:12 26 Nisan 2023 Çarşamba
Ukrayna 'İHA ordusunu' hızla genişletiyor
Ukrayna insansız hava aracı (İHA) üretimini hızla artırdığını açıkladı. Özellikle cephe hattında İHA'lara talep artıyor.


Ukrayna hükümeti, İHAlara ilişkin ithalat yasalarını gevşetti, parça ve teçhizat vergilerini kaldırdı.
Star Wars (Yıldız Savaşları) filmleriyle tanıdığımız aktör Mark Hamill gibi yıldızların da yardımıyla kampanyada 108 milyon dolardan fazla para toplandı.
Toplanan para, sadece İHA alımında ve üretiminde değil, cephede görev yapan yeni pilotların eğitiminde de kullanılıyor.
BBC, başkent Kiev yakınlarında gizli bir yerde Ukraynanın son İHA pilotlarının eğitimine davet edildi.

İHA pilotları, navigasyon sorumlusu ve gözcü olarak iki kişilik ekipler halinde eğitilir.
Bir düzine pilot çift, bir tarlada küçük insansız hava araçları uçurarak, askeri hedeflere benzeyen işaretler aradı.
Eğitmen Slava pilotların tekniğini izledi ve İHAların ormandaki derme çatma sığınaklarda nasıl daha iyi saklanabileceklerine dair yorum yaptı:
İHAlar bizim gözümüz. İşgalciyi yukarıdan çok iyi görebiliriz. Böylece topçuları ayarlayabilir ve düşmanı bulup etkisiz hale getirebiliriz.
Rusya-Ukrayna savaşında iki tarafın askerleri de, geleneksel olarak film çekmek için kullanılan daha küçük ve nispeten ucuz İHAlara giderek daha fazla güveniyor.

DJI Mavic, hobi amaçlı çekim için kullanılan dünyanın en popüler İHAlarından biri
Cephe hattında en çok görülen İHA, maliyeti 2 bin dolardan az olan DJI Mavic.
Çinli teknoloji şirketi DJI geçen yıl, ürünlerinin sadece sivil amaçlarla kullanılabileceğini vurgulayarak Ukrayna ve Rusyaya İHA ihracın yasaklamıştı.
Slava, yasağın İHAlara erişimi zorlaştırdığını ancak Ukraynanın hala binlerce İHA ithal edebildiğini söylüyor.
Ancak Slava da çok daha fazla İHAya ihtiyaç duyduklarını ve yeni tip İHAlar geliştirmeleri gerektiğini kabul ediyor. Zira İHAlar sık sık düşürülüyor ya da elektronik silahlarla etkisiz hale getiliyor.
İHA ordusu adlı kampanyanın organizatörleri ise 3300 ek İHA ürettiklerini veya satın aldıklarını söylüyor. Yaklaşık 400 kişi ise kendi İHAlarını postayla göndermiş.
Bağış kampanyası geçen yıl Temmuz ayında başlamıştı. Amaç, Ukraynanın İHA filosunu güçlendirmek ve pilotlarını eğitmekti.
Proje sosyal medyada da öne çıktı. Aktör Mark Hamill tanıtım videolarını sundu ve mesajlarını hayranlarıyla paylaştı.
Ukraynada birçok mağaza ve restoran, İHAlar için bağış toplama projelerini destekliyor

Ukraynada birçok mağazada ve benzin istasyonunda, ulusal çapta yürütülen diğer İHA projelerinin reklamı yapılıyor. Hükümet, İHAların orduya savaş alanında rekabet avantajı sağladığını vurgulamakta ısrarlı.
İHA ordusu kampanyası kapsamında geçen ay her biri 16 bin dolara mal olduğu bildirilen 10 RQ-35 Heidrun keşif İHAsı satın alındı ve bu İHAlar cepheye gönderildi.
Son sevkiyat Pazartesi günü yapıldı. Düşmana ait hedefleri vurmak üzere tasarlanmış Ukrayna yapımı 100 kamikaze İHAsı Bahmuta gönderildi.
Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanlığı, Mart ayında İHA bileşenlerini ithal etme prosedürünü gevşetip basitleştirdiğini açıkladı. Bakanlık bu kararı, Ukraynada İHA pazarının gelişimi için önemli bir adım diye nitelendirerek duyurdu.
Daha önce, GPS modülleri veya termal kameralar gibi İHA parçalarının satın alınması 15 gün sürebiliyordu.

Ukraynanın birçok güçlü İHAsı vardı ancak Kiev yönetimi son 3 ayda İHA üretimini artırdı
Ukrayna ayrıca vergi mevzuatını da değiştirdi. Artık ithalatçılar, İHAlar ve bileşenleri için ithalat vergisi ve KDV ödemiyor.
Dijital Dönüşüm Bakanı Mykhailo Fedorov, değişiklikleri duyururken, Bugün İHAlar temel bir teknolojidir ve çok önemlidir dedi.
Fedorov, İHA ordusu adlı bağış toplama kampanyasına öncülük ediyor. Kievdeki ofisinde Ukraynada inşa edilen yeni bir gizli kamikaze İHAsının prototipini gururla sergiliyor.
Askerler veya tanklar gibi hedefleri vurmak için tasarlanmış bu İHAların ölümcül doğasını gizleme gibi bir niyeti yok.
Ancak Ukraynada Federov da diğer bakanlar gibi son dönemde Rusya topraklarına düzenlenen İHA saldırıları hakkında yorum yapmayı reddediyor.
Rus devlet medyası, geçen ay Ukrayna sınırına yaklaşık 400 km uzaklıktaki Kireyevsk kasabasına bir İHAnın düştüğünü ve patlamada en az 3 kişinin yaralandığını bildirdi.
Yine Rus medyasında Şubat ayında, Ukrayna yapımı bir İHAnın Moskova bölgesinde düştüğünü ve yetkililerin Ukraynayı bir enerji tesisini hedef almakla suçladığı yönünde haberler yayımlandı.

MYKHAILO FEDOROV

Rusya, Ukraynada yüzlerce İHA konuşlandırdı. Özellikle İran yapımı büyük Shahed kamikaze İHAlarını kullanıyor.
Ancak Ukrayna, Rusya topraklarında saldırıya geçtiğini asla kabul etmedi.
Fedorov, Rusyaya yönelik İHAsaldırılarını tasvip etmediği sorulduğunda, Bize zafer getirecek ve Rusyayı durduracak her şeyi destekliyorum yanıtını verdi.
Resmi Telegram hesabında, Kievden Moskovaya uçabilen ve geri dönebilen R18 adlı bir Ukrayna İHAsını da gururla övdü.
Fedorov, Rusyaya yönelik İHA saldırıları çağrısında bulunduğunu yalanlayarak, Operasyonları planlayan savunma güçlerimiz var ve görevimiz, ülkenin tüm askeri amaçlar için kullanılabilecek kadar İHAya sahip olması için elimizden gelen her şeyi yapmaktır dedi.
Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya topraklarındaki İHA saldırıları hakkında yorum taleplerimize yanıt vermedi.

Son güncelleme: 11:12 26.04.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı