• Turkhane Logo

Ukrayna eski Devlet Başkanı Poroşenko: Hamas militanlarını Wagner eğitti

16:25 12 Ekim 2023 Perşembe
Ukrayna eski Devlet Başkanı Poroşenko: Hamas militanlarını Wagner eğitti





Ukrayna eski Devlet Başkanı Petro Poroşenko, İsrail’e düzenlediği operasyonlarla bir anda gündem olan Hamas grubunun, Rus paralı asker grubu Wagner tarafından eğitildiğini iddia etti.



Ukrayna eski Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Filistinli Hamas grubunun İsrail’e düzenlediği Aksa Tufanı operasyonundan önce Rus paralı asker şirketi Wagner tarafından eğitildiğini iddia etti.



Avrupa Dayanışması partisinin lideri Poroşenko, Brüksel merkezli haber sitesi Euractiv’e verdiği söyleşide, Hamas’ın İsrail’e saldırısının “Wagner imzası” taşıdığını iddia ederek şu ifadeleri kullandı: “Hamas’ın İsrail’e yönelik terör saldırısının hazırlanmasında Rusya’nın çıkarı ve parmağı olduğuna kesinlikle inanıyorum.”



Independent gazetesinin aktardığı açıklamasında Poroşenko, Wagner’in Luhansk Oblastı’ndaki Lıçısank, Sievierodonetsk ve Donetsk Oblastı’ndaki Soledar’la Bahmut şehirlerine yaptığı saldırılara işaret ederek, “Onların stratejilerini çok iyi biliyorum. Hamas’ınkiler kesinlikle Wagner taktiği” dedi.



Ancak Poroşenko, iddialarını destekleyecek somut veriler sunmadı. 7 Haziran 2014-20 Mayıs 2019’da Ukrayna’nın lideri olarak görev yapan Proşenko, “Suriye’deki Rus Wagner eğitmenlerinin Gazze’deki Hamas’ın yanına transfer edildiğinden ve Gazze Şeridi’nden İsrail’e yönelik barbarca saldırıyı hazırlamak üzere teröristlerin eğitimine katıldığından kesinlikle eminim.” dedi.



Öte yandan Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı Ulusal Direniş Merkezi’nden yapılan açıklamada da benzer iddialar ortaya atıldı. Açıklamada, bazı Wagner savaşçılarının Hamas militanlarına saldırı tatbikatı ve drone kullanımı alanında eğitim verdiği ileri sürüldü.



Wagner’in haziranda Kremlin’e karşı başlattığı başarısız isyanın ardından bazı savaşçılar Belarus’a gönderilmiş, oradan da Afrika ülkelerine sevk edilmişti. Ukraynalı yetkililer, Hamas militanlarının eğitimlerinin de Afrika’da düzenlendiğini savundu.



Rusya’nın geçen yıl 24 Şubat’ta başlattığı savaşın ardından kurulan Ukrayna Ulusal Direniş Merkezi, iddialara ilişkin herhangi bir delil paylaşmadı.



2003’te Afganistan’daki Birleşik Krallık kuvvetlerinin komutanı olarak Kabil’de görev yapan emekli Albay Richard Kemp de 9 Ekim’deki açıklamasında, Hamas’ın İsrail’e saldırısında Moskova’nın parmağı olduğunu iddia etmişti.

Son güncelleme: 16:25 12.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı