• Turkhane Logo

Ukrayna bütçesinde olağanüstü belirsizlik

Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal, Kiev'in önümüzdeki yılın bütçesi konusunda

17:48 29 Aralık 2023 Cuma
Ukrayna bütçesinde olağanüstü belirsizlik
Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal, Kiev'in önümüzdeki yılın bütçesi konusunda

TURKHANE.COM- UKRAYNA

Denys Shmyhal, fonları denetleyen önemli bir koordinasyon grubuna yazdığı mektupta, finansmanın hemen gelecek ay gerekli olduğunu ve Ukraynanın temel bütçe ihtiyaçlarına yönlendirilmesi gerektiğini söyledi. 
Bu Mesaj, ABD ve Avrupa Birliğindeki siyasi çekişmeler nedeniyle Ukraynanın 110 milyar dolardan fazla mali yardımın ertelenmesi talebinden kaynaklanıyor. 
Shmyhal, bu ay Çok Kurumlu Donör Koordinasyon Paneline gönderilen ve Bloomberg News tarafından yayınlanan bir mektupta, Makroekonomik istikrarı sürdürmek için, Ocak 2024ten itibaren yeterli, hızlı ve öngörülebilir dış finansman almamız zorunludur dedi.
Ukrayna Maliye Bakanlığı geçen hafta, 2023te 42 milyar dolardan fazla dış yardım aldıktan sonra 2024 için finansman ihtiyacının 37,3 milyar dolar olduğunu söyledi.
Başbakan, G7 liderleri tarafından Aralık 2022de uluslararası finansmanı koordine etmek üzere kurulan MDCPnin, bütçenin öğretmenler, memurlar ve emekli maaşlarına yönelik ödemelerle çalışır durumda kalmasını sağlayarak acil bütçe ihtiyaçlarına odaklanması gerektiğini söyledi.
Shmyhal, “2024te hayatta kalma önceliklerini yerine getirmekte zorlanırken, kurtarma ve yeniden inşa projeleri hakkında herhangi bir tartışma yürütmek pek mümkün değil dedi. Bağışçıların bir sonraki ay yapılması planlanan toplantı öncesinde acilen Ocak ayında da bir toplantı yapmaları gerektiğini söyledi.
Ukraynaya yönelik 50 milyar avro (55,6 milyar dolar) değerindeki AB paketi bu ay Macaristan Başbakanı Viktor Orban tarafından bloke edildi ve tartışma gelecek yılın başlarına ertelendi.

Son güncelleme: 17:48 29.12.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı