UEFA, gol sevincinde ‘bozkurt’ işareti yapan Merih Demiral hakkında disiplin soruşturması başlattı.
UEFA tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Avusturya ile Türkiye arasında 2 Temmuz 2024 tarihinde Almanya’nın Leipzig kentinde oynanan 2024 UEFA Avrupa Şampiyonası son 16 turu maçıyla ilgili olarak, Türkiye Futbol Federasyonu oyuncusu Merih Demiral’ın iddia edilen uygunsuz davranışıyla ilgili olarak UEFA Disiplin Yönetmeliği’nin 31(4) maddesi uyarınca bir soruşturma başlatılmıştır.”
Maçın ardından gol sevinciyle ilgili açıklamalarda bulunan Demiral, şunları söylemişti:
“Bir gol sevinci vardı aklımda onu yaptım, Türklükle alakalı. Türk olduğum için çok gurur duyuyorum, o yüzden golden sonra onu iliklerime kadar hissetim. Öyle bir şey yapmak istedim, yaptığımdan dolayı çok da mutluyum. Bütün taraftarlarımız bizimle gurur duyuyor. Tribünde görmüştüm yapan taraftarlarımızı, onları gördükten sonra daha çok yapasım geldi, çok mutluyum.”
‘Stadyumlarımızda yeri yok’
Gol sevincinin kamuoyunda tartışılmasının ardından Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser açıklama yaptı. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Demiral’ın gol sevincine tepki gösteren Faeser, “Türk aşırı sağcıların işaretlerinin bizim stadyumlarımızda yeri yok” diyerek UEFA’nın olayı araştırmasını istediklerini ifade etti.
Faeser, şunları kaydetti:
“Türk aşırı sağcıların işaretlerinin bizim stadyumlarımızda yeri yok. Avrupa Futbol Şampiyonası’nı ırkçılık için bir platform olarak kullanmak kabul edilemez. UEFA’nın olayı araştırmasını ve yaptırımları değerlendirmesini bekliyoruz.”
Die Symbole türkischer Rechtsextremisten haben in unseren Stadien nichts zu suchen. Die Fußball-Europameisterschaft als Plattform für Rassismus zu nutzen, ist völlig inakzeptabel. Wir erwarten, dass die UEFA den Fall untersucht und Sanktionen prüft.https://t.co/65yoSUAAQJ— Nancy Faeser (@NancyFaeser) July 3, 2024
Avusturya’da yasaklanmıştı
2019 yılında Avusturya’da, bozkurt işareti yapanlara 4 bin euro’ya kadar para cezası verilmesini öngören ‘Sembol yasası’ kabul edilmişti. Yasa kapsamında aşırı sağ örgütlerin sembol olarak kullandığı yaklaşık 13 flama ve işaret yasaklanmış, Türkiye ise karara tepki göstermişti.
Benzer tartışmalar Almanya’da da başlamış ve aynı düzenlemenin Almanya parlamentosunda da kabul edilebileceği belirtilmişti. Ancak bozkurt işaretine karşı Almanya’da yasal bir adım atılmadı.