• Turkhane Logo

Tutuklu sayısı artınca Silivri Cezaevi’nde ‘Cumhurbaşkanına hakaret koğuşları’ açıldı

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan döneminde Cumhurbaşkanına hakaret suçlarında yaşanan artış üzerine Silivri Cezaevinde bu suçtan tutuklananlar için özel koğuşlar açıldığı ortaya çıktı.

11:44 26 Aralık 2020 Cumartesi
Tutuklu sayısı artınca Silivri Cezaevi’nde ‘Cumhurbaşkanına hakaret koğuşları’ açıldı
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan döneminde Cumhurbaşkanına hakaret suçlarında yaşanan artış üzerine Silivri Cezaevinde bu suçtan tutuklananlar için özel koğuşlar açıldığı ortaya çıktı.



Avukat Özgür Urfa, “O kadar fazla tutuklu var ki ayrı bir bölüm oluşturmuşlar” dedi.

Cumhurbaşkanına hakaret suçundan cezaevine girenlerin sayısının artması üzerine Silivri Cezaevinde bu suçtan tutuklananlara ayrı koğuşlar açıldığı belirtildi.


BAKANLIK MAHKEMELERE BASKI YAPIYOR

Adalet Bakanlığının Cumhurbaşkanına hakaret suçları konusunda mahkemelere yazı göndererek baskı yaptığını belirten Urfa, “Mahkemeler tüm etkenlerden uzak adil bir yargılama yapmak zorundalar. Ancak yürütmenin bir parçası olan Adalet Bakanlığı’nın sürekli mahkemeye yazı yazıp hesap sorması bir basınçtır ve adil yargılamayı etkilemektedir. Cumhurbaşkanına hakaret davalarının neredeyse tamamında Bakanlık bu uygulamayı yapıyor” ifadesini kullandı.

O KADAR FAZLA TUTUKLU VAR Kİ AYRI KOĞUŞ AÇTILAR

Silivri Cezaevinde Cumhurbaşkanına hakaret suçundan tutuklananlar için ayrı koğuş açıldığını belirten Avukat Özgür Urfa, “Şarkı söyleyen, konuşan, otobüste sohbet eden insanlar gözaltına alınıyor. En son sokak röportajı veren bir vatandaş, İsmail Demirbaş, sokak röportajı nedeniyle tutuklandı. Şöyle enteresan veriler var; Silivri Cezaevi’nde ‘cumhurbaşkanına hakaret koğuşları’ diye ayrı koğuşlar var. Tutuklanan insanlarla biz cezaevine gidip görüştüğümüzde hangi tip suçlularla birlikte kaldıklarını tabii ki soruyoruz. ‘Biz yan yana koğuşlarda sürekli cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla tutuklananlarla birlikte kalıyoruz’ diyorlar. O suçtan o kadar fazla tutuklu var ki ayrı bir bölüm oluşturmuşlar” dedi.

SAVCILAR DİĞER DOSYALARLA İLGİLENEMİYOR

Cumhurbaşkanın hakaret dosyalarının savcılıklarda ciddi bir iş yükü oluşturduğunu belirten Avukat Özgür Urfa, “Gerçekten soruşturulması gereken olaylar ve suçları soruşturabilecek savcılar bu iş yüküyle boğuşmaktan diğer dosyalarla ilgilenemiyorlar. Örneğin taciz davaları, cinsel saldırı davaları gibi Türkiye’de çok yoğun işlenen suçlara ilişkin dava süreleri uzuyor. Türkiye gerçek sorunları ile uğraşamıyor, siyasal iklim sebebiyle yaratılan dosyalarla uğraşmak zorunda kalıyorlar” dedi.

BAKANLIK ERDOĞAN’LA İLGİLİ DAVALARIN TAMAMINA İZİN VERİYOR

Adalet Bakanlığı’nın dava sürecindeki uygulamalarını eleştiren Avukat Aslı Kazan da “Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması Adalet Bakanlığı’nın iznine bağlıdır. Örneğin Abdullah Gül döneminde soruşturma taleplerinin yarısından fazlasına Adalet Bakanlığı ‘Olur’ vermemişti, yani davası açılamamıştı. Ancak Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı sürecinde en azından bizim kendi takip ettiğimiz dosyalar açısından Adalet Bakanlığı’nın soruşturmalarda kovuşturma izni vermediği bir örnekle karşılaşmadığımızı söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN’IN CUMHURBAŞKANLIĞINDA REKOR ARTIŞ

Cumhurbaşkanına hakaret suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanununun 299. maddesine göre, bu suçu işleyenler bir yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanıyor. Suçun alenen işlenmesi halinde ceza 6’da 1 oranında artırılabiliyor. Bu suçtan kovuşturma yapılması Adalet Bakanlığının iznine bağlı bulunuyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçildiği 2014 yılından 2019 yılı sonuna kadar savcılıklar, Cumhurbaşkanına hakaret suçunu düzenleyen TCK’nın 299’uncu maddesi kapsamında toplam 128 bin 872 şikâyet hakkında soruşturma açtı. Sözkonusu dönemde, cumhurbaşkanına hakaret suçundan 63 bin 41 kişiye dava açıldı. Açılan bu davalardan 9 bin 554 kişi mahkûm oldu. 7’si çocuk 2 bin 676 kişiye hapis cezası verilirken, 4 bin 325 kişi ise suçlamalardan beraat etti.

Son güncelleme: 11:44 26.12.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı