• Turkhane Logo

Tutuklu kadınlara çıplak arama ve ‘yalın ayak’ dayatması

Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan üç kadının cezaevi girişinde çıplak aramaya maruz kaldıkları, aynı zamanda kargo, revir ve avukat görüşüne de yalın ayak gitmeleri yönünde baskı gördükleri iddia edildi.

10:34 18 Haziran 2022 Cumartesi
Tutuklu kadınlara çıplak arama ve ‘yalın ayak’ dayatması
Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan üç kadının cezaevi girişinde çıplak aramaya maruz kaldıkları, aynı zamanda kargo, revir ve avukat görüşüne de yalın ayak gitmeleri yönünde baskı gördükleri iddia edildi.


Avukat Mazlum Büksel, Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’nde üç siyasi tutuklu kadının cezaevi girişinde çıplak aramaya maruz kaldıklarını, aynı zamanda kargo, revir ve avukat görüşüne de yalın ayak gitmeleri yönünde baskı gördüklerini belirtti.

Batman’da, 31 Mayıs’ta gözaltına alınan ve 3 Haziran’da “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanan HDP eski İl Eşbaşkanı Fatma Ablay ile Tevgera Jinen Azad’dan (TJA) Leyla Bayram ve Şirvan Göçer cezaevi girişinde ve sonrasında yaşadıkları hak ihlallerini aktardı.


Mezopotamya Ajansı’nın aktardığı habere göre; tutuklama sonrası müvekkilleri ile görüşen avukat Mazlum Büksel, kadınların cezaevi girişinde çıplak aramaya maruz bırakıldıklarını, darp edildiklerini revire ve avukat görüşüne gidişlerinde ise ayakkabı (ya da terlik) giymelerine izin verilmediğini söyledi. Kadınların hukuksuz bir şekilde gözaltına alındıklarını kaydeden Büksel, 4 günlük gözaltı süresinin ardından çıkarıldıkları mahkemece somut bir delil olmamasına rağmen tutuklandıklarını söyledi.

‘ÇIPLAK ARAMAYI KABUL ETMEMİŞLER, SALDIRI OLMUŞ’

Kadınların cezaevi girişinde çıplak arama dayatmasına maruz kaldığını dile getiren Büksel, “Çıplak aramayı kabul etmemişler. Bunun üzerine saldırı olmuş. Bu saldırıda Leyla Bayram’ın üzerindeki pantolon yırtılmış. Ayaklarında morluklar oluşmuş. Ayağındaki morluklar ile koğuşa gönderilen Bayram 2 gün boyunca revire götürülmemiş. Buradaki amaç morlukların geçmesi ve darp raporu vermemek. 2 gün sonra revire götürülen Bayram ayağındaki morlukların darptan kaynaklı olduğunu belirtip; kayda geçirmiş” dedi.

Cezaevlerinde çıplak arama dayatmasının bir işkenceye dönüştüğünü belirten Büksel, kadınların tutulduğu cezaevlerinde çok sayıda hak ihlalinin yaşandığı bilgisini paylaştı. Büksel, şöyle devam etti: “Koğuşta 3 kişi olmalarına rağmen ayakta sayım dayatmasında bulunuluyor. Askeri nizam dayatması da var. İnfaz memurları, ayakta askeri nizam ile karşılanmalarını istemiş. Tabi kadınlar bunu kabul etmemiş. Ayakta sayım ile askeri nizam dayatmasının hukuksuz olduğunu dile getiriyorlar. Bu dayatmalara karşı duruyorlar.”

‘KEYFİ UYGULAMALARINA BUNU DA EKLEDİLER’

Cezaevi idaresinin çıplak arama dayatmasını ileriye taşıyarak tutukluların revire, kargoya ve avukat görüşüne gidişlerinde ayakkabı giymelerine izin vermediğini ve yalın ayak gitmeleri yönünde baskı uyguladıklarını kaydeden Büksel, “Koğuştan revire, avukat görüşü veya kargo almaya gittiklerinde çıplak ayak ile gitmeleri isteniyor. Kadınlar da bunu kabul etmiyor. Keyfi, hukuksuz uygulamalarına bunu da eklemiş durumdalar” dedi.

Büksel, cezaevi idaresinin hukuk dışı uygulamalarına karşı suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.

Son güncelleme: 10:34 18.06.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı