• Turkhane Logo

Tutuklu gazeteci Aydın: Kansere yakalanma riskim var, ilacım verilmedi!

Kronik Crohn hastası Fatih Özgür Aydın’ın sürekli kullandığı ilaç iki ay önce bitmesine rağmen hala temin edilmedi. Kolon kanserine yakalanma riski olduğunu belirten Aydın, Adalet Bakanlığı hakkında suç duyurusunda bulundu.

17:53 02 Eylül 2021 Perşembe
Tutuklu gazeteci Aydın: Kansere yakalanma riskim var, ilacım verilmedi!
Kronik Crohn hastası Fatih Özgür Aydın’ın sürekli kullandığı ilaç iki ay önce bitmesine rağmen hala temin edilmedi. Kolon kanserine yakalanma riski olduğunu belirten Aydın, Adalet Bakanlığı hakkında suç duyurusunda bulundu.


Bold Medyadan Sevinç Özarslanın haberine göre, 3,5 yıldır Adana F Tipi Cezaevinde tutuklu olan Kamu Emekçileri Cephesi Dergisi Yazı İşleri Müdürü Fatih Özgür Aydın, sürekli kullanmak zorunda olduğu Budenolfak adlı ulaşmak için iki aydır dilekçe yazıyor.

Hala bir sonuç alamayan 40 yaşındaki Aydın, HDP Kocaeli Milletvekili ve insan hakları savunucusu Ömer Faruk Gergerlioğlu‘na bir mektup yazarak maruz kaldığı hak ihlallerini anlattı ve sesinin duyurulmasını istedi.


SALGIN NEDENİYLE TEDAVİSİ GECİKTİ

15 yıldır, kronik bağırsak hastalığı Crohn tedavisi gören Fatih Özgür Aydın, durumu kötüleşince 2020 yılının başında hastaneye sevk edildi. Muayene sonucu kolonoskopi yapılmasına karar verildi. Kovid-19 salgını nedeniyle tedavisi geciken ve aylar sonra ta eylülde kolonoskopi yaptırabilen Aydın’a doktor, ilaca başlaması gerektiğini söyledi.O günden beri Budenolfak 3mg kullanan Aydın’ın ilacı 2 Temmuz 2021 tarihinde bitti. Hapishane revirinden ilaçlarını tekrar talep eden Aydın hala alabilmiş değil. Cezaevi doktoru ve sağlık memurlarıyla nedeni hakkında görüşen Aydın’a, ilacının hiçbir eczanede bulunamadığı, Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü’ne yazı yazıldığı ve cevap beklendiği söylendi. Ayrıca kendisi de aynı bakanlıklara ve Adana İnfaz Hakimliği’ne dilekçeler yazarak ilacının bulunmasını talep etti.

“HASTALIĞIM İLERLEDİ”

Mektubunda ilacını kullanamadığı için mide ve bağırsak sorunlarının arttığını, hastalığının ilerlediğini söyleyen Fatih Özgür Aydın, kolon kanserine yakalanma riski olduğunu vurguladı. Başına bir şey gelirse sorumlusunun Adalet Bakanlığı olduğunu dile getiren Aydın, yaşam hakkını tehlikeye atan yetkilileri hakkında 3 Ağustos 2021 tarihinde suç duyurusunda bulundu.

FATİH ÖZGÜR AYDIN’IN ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU’NA GÖNDERDİĞİ MEKTUP

Merhaba,

Adana F Tipi Hapishanesi’nden selamlarımı gönderiyorum. Gerek dışarda, gerekse de hapishane koşullarında, tedavi hakkımızın önüne, türlü engeller çıkartılıyor. Tedavi olabilmek parası olanın erişebildiği bir lüks olmuş durumda. Tutsaklık koşullarında ise; askerin ayakkabı araması dayatması, hücre tipi ring araçları, muayene sırasında kelepçenin açılmaması gibi dayatmalara, salgınla beraber, hastane dönüşünde, 15 günlük karantina eklenmişti. Son olarak da askerin, ağız içi dayama aratması eklendi. Eğer ağzınızı açmazsanız, hastaneye götürülmüyorsunuz. Bu da kronik acil hastalığı olan birçok tutuklunun, hastaneye gidememesi anlamına geliyor.

Size bahsedeceğim konu ise, son süreçte sık sık gündeme gelen ilaçlarla ilgili. Fahiş fiyatlı, son kullanma tarihi geçtiği halde, etiket oyunlarıyla kullanılan, SGK’nın ödeme listesinden çıkartılan ilaçlar… Ve son olarak da Crohn hastalığım tedavisi için kullanmak zorunda olduğum ama bulunamayan, BUDENOFALK 3 mg. Tablet ilacı.

Yaklaşık 15 yıldır, kronik bağırsak hastalığı olan Crohn hastasıyım. 3,5 yıldır da Adana F Tipi Hapishanesi’nde tutulmaktayım. Yaşım 40.

2020 yılının başında, hastalığımın seyrinin kötüleşmesi üzerine hastane sevkim yapıldı, muayene sonucu kolonoskopi kararı verildi. Ancak Covid-19 salgınından kaynaklı hastane sevkleri durdurulunca, kolonoskopi yaptıramadım. Üzerinden aylar geçtikten sonra Eylül ayında tekrar hastane sevkim yapıldı ve kolonoskopi yaptırabildim. Sonuca göre hastalığımın aktif olduğu ve ilaca başlamam gerektiği söylendi. Tedavi için tek ilaç olan BUDENOLFAK 3mg. Tablet kullanmaya başladım. Yazılan ilacım, 2 Temmuz 2021 tarihinde bitince, hapishane revirine yazdığım dilekçe ile ilacımı talep ettim. İlacımın gelmemesi üzerine, 5 Temmuz 2021’de tekrar dilekçe yazarak ilacımı talep ettim. Revir doktoru ve sağlık memuru ile yaptığım görüşmede, eczanede ilacımın bulunamadığını söylediler.

13/07/2020-26/07/2021 tarihlerinde doktor ve sağlık memuru ile yaptığım görüşmelerde; ‘İlacın hiçbir yerde bulunmadığı, Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü vb. kurumlara yazı yazdıklarını, cevap beklediklerini’ söylediler.

Ben de 07/07/2021 ve 27/07/2021 tarihlerinde Sağlık Bakanlığı, 27/07/2021 tarihinde Adalet Bakanlığı, 29/07/2021 tarihinde Adana İnfaz Hakimliği’ne dilekçeler yazarak “ilacımın bulunması için girişimlerde bulunulmasını” talep ettim. Ancak hiçbir dilekçeme cevap verilmedi.

İlacım biteli 1 aydan fazla bir süre geçti. Sürekli kullanmam gereken ilacı, 1 aydan fazla bir süredir kullanamıyorum. Bu 1 aylık sürede ilaç kullanamadığım için ağrılarım arttı. Mide-bağırsak rahatsızlıkları (mide yanması, kramp, gaz, ishal) yaşamaya başladım. Ve ilacı kullanamadığım her gün, hastalığımın daha da ilerlemesi anlamına geliyor. Hastalığımın ilerlemesi demek de kolon kanserine yakalanmam demek oluyor. Bu sürecin sonu da ölüm.

İlacımın 1 aydır temin edilememesinin sorumlusu Adalet Bakanlığı’dır. Tutukluların tüm ihtiyaçlarını karşılamak, Adalet Bakanlığı’nın görevidir. Bakanlığa dilekçe yazdığım halde cevap alamayışım ve ilacımın temin edilememesi açıkça suçtur ve bu nedenle, Adalet Bakanlıları yetkilileri hakkında, 3 Ağustos 2021 tarihinde suç duyurusunda bulundum.

Sizin de bu konuda sesimi duyurmama yardımcı olmanızı rica ediyor, çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

Fatih Özgür AYDIN

5 Ağustos 2021

/
 

Son güncelleme: 17:53 02.09.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı