• Turkhane Logo

Tutuklu böbrek hastası 45 kiloya düştü: Durumu ağırlaştı ailesi çok endişeli, acil infaz erteleme istiyor

Gülen cemaati üyesi olduğu gerekçesiyle verilen hapis cezası onanan böbrek hastası KHK'lı adliye katibi Mehmet Parlak'ın sağlık durumu cezaevi şartlarında gerekli tedaviyi alamadığı için gün geçtikçe kötüleşiyor. HDP'li Gergerlioğlu 'acil infaz erteleme' çağrısında bulundu.

16:00 06 Nisan 2023 Perşembe
Tutuklu böbrek hastası 45 kiloya düştü: Durumu ağırlaştı ailesi çok endişeli, acil infaz erteleme istiyor
Gülen cemaati üyesi olduğu gerekçesiyle verilen hapis cezası onanan böbrek hastası KHK'lı adliye katibi Mehmet Parlak'ın sağlık durumu cezaevi şartlarında gerekli tedaviyi alamadığı için gün geçtikçe kötüleşiyor. HDP'li Gergerlioğlu 'acil infaz erteleme' çağrısında bulundu.













Kronos‘tan Sevinç Özarslan’ın haberine göre, Hatay Adliyesi’nde katip olarak çalışırken ihraç edilen ve Gülen cemaatine yönelik davalar kapsamında verilen 6 yıl 3 aylık hapis cezası onanınca 31 Mayıs 2022’de tutuklanan böbrek hastası KHK’lı Mehmet Parlak’ın durumu ağırlaştı.



HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, TBMM Genel Kurulu’nda Parlak’ın 10 ay içinde 62 kilodan 45 kiloya düştüğünü belirterek acilen infaz erteleme işlemi yapılması çağrısında bulundu. Gergerlioğlu, “Böbrek nakil hastası Mehmet Parlak, düzenli yapılması gereken kontrolleri yapılmadı, verilen yemekler uygunsuz olunca böbrek fonksiyon değerleri bozuluyor, uzman doktora gidemediği için diyet yemek de alamadı. 17 kilo zayıflayan mahpus bir deri bir kemik kalmış durumda. Bir an evvel infaz erteleme işlemleri yapılmalıdır.” dedi.



“EŞİMİ SON HALİNİ GÖRÜNCE TANIYAMADIM, 5 KİLO DAHA ZAYIFLADI”



Kronos’un ulaştığı Nurten Parlak da eşini son gördüğünde tanıyamadığını belirterek “Çok zayıfladı. Hatay’daki depremden sonra Sincan’a sevk edildi, bir deri bir kemik kaldı. Hem böbrek için hem sindirim sistemi için uzman doktora gitmesi lazım. Tahlil sonuçlarının üzerinden bir ay geçti. Henüz götürülmedi. ” şeklinde konuştu.



GEREKLİ KOŞULLAR SAĞLANMADI



Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin eşine 9 Haziran 2022’de “Gerekli koşullar sağlandığı takdirde cezaevinde kalabilir” raporu verdiğini belirten Nurten Parlak, ancak koşullar sağlanamadığı için eşinin sağlığını hızla kaybettiğini dile getirdi.



“HAPİSTE SAĞLIK HİZMETLERİNE ULAŞABİLECEĞİNİ SANDI”




Automatisch generierte Beschreibung/>



KHK’lı hasta mahpus Mehmet Parlak’ın 21 Kasım 2013 tarihinde böbrek nakli olduğunu, nakil sonrası gereken diyet ve hijyen kurallarına göre yaşamını düzenlediği için böbrek fonksiyonları ve sağlık durumu stabil olarak Hacettepe Üniversite Hastanesinde üç ayda bir yapılan düzenleri kontrolleri ile takip edildiği bilgisini veren Nurten Parlak, “Cezası onanınca düzenli kontrol ve diğer sağlık imkanlarına erişebileceği konusunda devlete güvenerek teslim oldu. Ama bir ay sonra sağlıklı beslenemediği için sindirim sistemi sorunları yaşamaya başladı. Verilen ilaçlar tedavi için yeterli olmadı.” dedi.



“HAPSE GİRER GİRMEZ BÖBREK FONKSİYONLARI BOZULDU”



Eşi Mehmet Parlak’ın gastroentoloji uzman doktoruna muayene olamadığını ve bu nedenle gereken tedavi ve diyet için rapor alamadığını aktaran Nurten Parlak, “Yaşadığı bu sağlık sorunu sebebiyle böbrek fonksiyon değerleri ve kan değerleri olumsuz yönde ilerledi. Kendisi 62 kg ile cezaevine girdi lakin şu an 45 kg. Bu süreç içerisinde 17 kg kilo kaybı oluştu. Cezaevindeki yemekleri tükettiğinde sindirim sistemi sorunları tekrar başlıyor. Cezaevinin kantininden ulaşabildiği gıdaları tüketmeye çalışıyor. Eşimin özellikle nakilden sonra hazır gıdalar tüketmesi önerilmedi.” şeklinde konuştu.



“3 AYLIK KONTROLLERİ GERÇEKLEŞTİRİLEMEDİ”



Mehmet Parlak’ın rutin kontrollerinin Hatay T Tipi’nde kaldığı için yapılmadığını ancak verdikleri dilekçeler sonucu “Nakil hastanesinde kontrol ve tedavisi uygundur” raporu çıktığını anlatan Nurten Parlak, “Ocak ayında çıkan af kapsamında yer alan sürekli hastalık, bunama ve sakatlık durumlarını içeren genelgeden faydalanmak için gereken yerlere dilekçe verdiğimiz halde süreç çok yavaş ilerliyor. Hatay’da oluşan depremden önce hastaneye sevk edileceği ve sürekli hastalık için sağlık raporunun çıkması gerektiği söylenmişti, ne yazık ki Hatay’da hastaneye sevk işlemleri gerçekleşemedi.” dedi.



“DEPREM OLUNCA HATAY’DAN SİNCAN’A SEVK EDİLDİ, DURUMU DAHA DA KÖTÜLEŞTİ”







Kahramanmaraş depremi sonrasında birçok hastanede hizmet vermediği için Mehmet Parlak’ın Ankara’ya nakledildiğini ve halen Sincan Yüksek Güvenlikli 1 Nolu Ceza İnfaz Kurumunda kaldığını vurgulayan Nurten Parlak şunları söyledi:



“BİR DERİ BİR KEMİK KALDI”



Ne yazık ki prosedürler yazışmalar hastalar için çok uzun zaman dilimlerinde gerçekleşiyor. Her geçen zaman onların sağlıklarını olumsuz yönde etkiliyor. Eşim çok zayıfladığı için açıkça bir deri bir kemik kaldı diyebiliriz. Sağlığının bu şekilde olması bizleri çok endişelendiriyor.



“İNFAZ ERTELEME TALEP EDİYORUZ”



Ceza İşleri Genel Müdürlüğünden aldığımız bilgiye göre genelge için alınacak sağlık raporu İstanbul Adli Tıp Kurumuna iletilecek, ülkemizdeki tüm illerden raporların İstanbul ATK’da toplanıp işleyişe alınacağı düşünüldüğünde uzun bir süreç bizi bekliyor. Bu süreç içinde eşimin infazının ertelenmesini talep ediyoruz.”

Son güncelleme: 16:00 06.04.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı