• Turkhane Logo

Tutuklanan avukatlara yöneltilen suçlama: İşkence nedeniyle şikayetçi olmak

12 gündür gözaltında tutulan 39 avukattan 6’sı tutuklandı. Avukatların, işkence nedeniyle suç duyurusunda bulunmaları, insan hakları savunucularıyla temasları suç sayıldı.

16:23 23 Eylül 2020 Çarşamba
Tutuklanan avukatlara yöneltilen suçlama: İşkence nedeniyle şikayetçi olmak
12 gündür gözaltında tutulan 39 avukattan 6’sı tutuklandı. Avukatların, işkence nedeniyle suç duyurusunda bulunmaları, insan hakları savunucularıyla temasları suç sayıldı.



11 Eylül’de Ankara Merkezli 7 ilde yapılan operasyonlarda 48’i avukat olmak üzere 60 hukukçu gözaltına alındı. 12 gün gözaltında kalan avukatlardan 39’u dün tutuklanma talebiyle mahkemeye çıkarıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla gözaltına alınan 39 avukattan 6’sı tutuklandı. Diğerleri ev hapsi ve adli kontrol şartıyla bırakıldı.

Tanık ifadeleri ve teknik takip yapılarak alınan avukatların gözaltı gerekçesi, 15 Temmuz’dan sonra Cemaat operasyonları kapsamında tutuklananlara avukatlık yapmalarıydı. Avukatlar, gözaltı süresinin uzatılması için 14 Eylül’de Ankara Adliyesi’ne plastik kelepçeli getirilmişti. Avukatlara yapılan bu gözaltılara İstanbul ve Ankara başta olmak üzere 10 baro tepki göstermişti.


İzmir’de dün sabah yapılan operasyonlarda da gözaltına alınan 55 avukatın sorgusu ise devam ediyor. Avukatlara yapılan bu operasyonların devam edeceği iddia ediliyor.

İŞKENCE BAŞVURULARI SUÇ SAYILDI

Avukatlara yönelik operasyondan önce avukatların iki yıl boyunca teknik ve fiziki takibe alındığı da ortaya çıktı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı ile soruşturmanın 2018’de başladığı ve avukatların 24 saat izlemeye alındıkları savcılıktaki belgelere yansıdı.

Avukatların müvekkillerinin yaşadıkları hak ihlalleriyle ilgili başta tanınmış hukukçular olmak üzere, insan hakları savunucuları ve  uluslararası hukuk mekanizmalarını harekete geçirmiş olmaları da savcılık tarafından suç kapsamına sokuldu. Özellikle avukatların işkence konusunda yaptıkları başvurular, örgütsel faaliyet sayıldı.

Avukatların; KHK ile ihraç edilenler, Bylock davaları, Anayasa Mahkemesine itiraz dosyalarına bakmaları, mahkeme ve savcılık kararlarına sürekli itiraz etmeleri örgüt talimatı ile işlenmiş bir suç olarak sunuldu.

Ayrıca avukatların bazı tutuklu sanıklardan ücret almadıkları, etkin pişmanlıktan yararlanmak isteyen kişileri vazgeçirmeye çalıştıkları öne sürüldü ve tüm bu avukatlık çabaları suç olarak savcılık tarafından nitelendi.

AİLE ÜYELERİYLE İLGİLİ VURGU

Avukatların gözaltında işkence iddialarında bulunup defalarca suç duyurusunda bulunmaları da “Fethullah Gülen grubuyla etkin mücadele eden emniyet personelini hedef almak” olarak nitelendi. Avukatların bazılarının aile üyelerinin tutuklu olması, avukatların örgüt üyesi olduğuna ilişkin bir veri olarak savcılık tarafından mahkemeye sunuldu.

Mahkeme 6 avukatı tutuklarken diğer avukatlara ev hapsi cezası getirdi. Ev hapsi nedeniyle adliyeye gidemeyecek avukatların fiilen mesleklerini yapmaları imkansız hale geldi.

Son güncelleme: 16:23 23.09.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı