• Turkhane Logo

Türkler iyi taş taşıyor diyen Alamos Gold’un CEO’su: Ağaçları biz değil hükumet kesti!

Alamos Gold’un CEO’su John McCluskey, Kaz Dağları’ndaki doğa katliamıyla ilgili konuştu. “Bizim ağaç kesme yetkimiz yok. Bunu sadece hükumet yetkililerinin yapma izni var” dedi.

18:02 07 Ağustos 2019 Çarşamba
Türkler iyi taş taşıyor diyen Alamos Gold’un CEO’su: Ağaçları biz değil hükumet kesti!
Alamos Gold’un CEO’su John McCluskey, Kaz Dağları’ndaki doğa katliamıyla ilgili konuştu. “Bizim ağaç kesme yetkimiz yok. Bunu sadece hükumet yetkililerinin yapma izni var” dedi.



Kanadalı altın şirketinin yöneticisi McCluskey, altın uğruna Kaz Dağları’nda yapılan doğa katliamı nedeniyle başlayan eylemler hakkında konuştu. Yapılan eylemlerin ‘siyasi amaçlı dezenformasyon’ olduğunu öne sürdü.

“TAKDİR ETMENİZ GEREKİR”


McCluskey, yeniden görüşmeler için geldiği Ankara’da yabancı basının da yakından takip ettiği süreç ile ilgili Reuters’a röportaj verdi. Kaz Dağları’nın Kirazlı köyünde kesilen ağaçların yerine yenilerinin dikilmesi için ön ödemeyi şimdiden yaptıklarını söyledi. Ağaçların kesildiği bölgenin altı yıl sonra eski haline döneceğini savunan McCluskey, “Bunun parasını çoktan ödedik. Şunu takdir etmeniz gerekir ki, ormancılık izni için yaklaşık 5 milyon dolar ödedik. Bu ücretin büyük bir kısmı yeniden ağaçlandırma içindi” ifadelerini kullandı.

AĞAÇ KESME YETKİSİ AKP’NİN…

Şirketin ağaç kesme yetkisinin olmadığını, bunu sadece hükumet yetkililerinin yapma izninin bulunduğunu belirten Kanadalı CEO, “Altı buçuk yıl içinde, bu bölgede yeniden ağaçlandırma yapılacak. Ve 10 yıl, belki bundan birazcık daha uzun bir süre içinde, burası yeniden bir orman gibi görünecek” iddiasında bulundu.

“SİYASİ GÜNDEME ÇEVRECİ KILIF”

Alamos Gold’un CEO’su, Çanakkale Belediyesi öncülüğünde başlatılan Su ve Vicdan Nöbeti eylemi ile ilgili ”Huzursuzluk yaratma amaçlı siyasi bir saldırı” yorumu yaptı. “Söylemesi çok kötücül ama tüm bu saldırının, esasında derin bir siyasi gündemin üzerine konulan çevreci bir kılıf olduğuna inanıyorum” dedi. Kanadalı CEO, sosyal medyada hızla çok duygusal bir tepki almak amacıyla proje hakkında kasten yanlış bilgi verildiğini öne sürdü.

EYLEMLER NEDEN BAŞLADI?

Çanakkale’nin Kaz Dağları bölgesinde yer alan Kirazlı köyünde Kanada firması Alamos Gold’un yerli ortağı Doğu Biga Madencilik şirketi tarafından yürütülen altın madeni projesinde, hükümet 13 bin ağaç demesine rağmen yaklaşık 195 bin ağaç kesildiği ortaya çıkmıştı. Gerçeğin ortaya çıkmasıyla siyasetçi, sanatçı ve bölge halkı binlerce kişi Kaz Dağları’nda yapılan katliamın durdurulması çağrı yapmış ve ‘Su ve Vicdan Nöbeti’ne başlamıştı.

Alamos Gold’un CEO’su John McCluskey BBC’ye verdiği röportajda Türkiye’ye yaptıkları 100 milyon dolarlık mütevazi yatırım sonunda ilk etapta 3 milyon ons altın rezervlerine ulaştıklarını söylemişti. ‘Yabancı İşçi çalıştıracak mısınız?’ sorusuna da John McCluskey, ‘Türkler taş taşımada oldukça iyi’ ifadelerini kullanmıştı.


  Kaz Dağları: Tüm yönleriyle tartışmalı maden projesi@Mahmut_Hamsici ve @egetatlici araştırdı

Yayında  https://t.co/eyabjqFztG pic.twitter.com/ZoTkF0Dhdo — BBC News Türkçe (@bbcturkce) August 6, 2019  

Son güncelleme: 18:02 07.08.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı