• Turkhane Logo

Türkiye'ye yaklaşan 'büyük mülteci dalgası' dünya basınının gündeminde

Türkiye, giderek büyüyen mülteci sorununu tartışırken, dünyanın dört bir yanından basın kuruluşları, Türkiye'ye yaklaşan 'büyük mülteci dalgasını' manşetlerine taşıdı.

15:59 18 Temmuz 2021 Pazar
Türkiye'ye yaklaşan 'büyük mülteci dalgası' dünya basınının gündeminde
Türkiye, giderek büyüyen mülteci sorununu tartışırken, dünyanın dört bir yanından basın kuruluşları, Türkiye'ye yaklaşan 'büyük mülteci dalgasını' manşetlerine taşıdı.

Niğde-Ankara yolunda tırdan inerken, Samsunda bir tırın dorsesinde uzatılan hortumdan su içerken, Türkiye-İran sınırında ise yüzlercesi Türkiyeye geçerken görüntülenen mülteciler, sıcak gündem olmaya devam ediyor. Ulusal ve sosyal medyada yapılan yorumlarda, mülteci sorununun giderek ciddi bir ulusal güvenlik sorunu haline geldiği vurgulanıyor. O sırada dünya basınında, Türkiyeye yaklaşan büyük mülteci dalgası tartışılıyor.
YÜZDE 99U 16-30 YAŞ ARALIĞINDA ERKEKLERÇin resmi haber ajansı Xinhuada çıkan Türkiye, kargaşadan kaçan Afgan mülteci akını ile karşı karşıya başlıklı haberde, İran sınırından Türkiyeye geçen Afganların sayısı Mayıs ortasından bu yana önemli ölçüde arttı ve sayının düşeceğine dair bir işaret yok ifadelerine yer verildi.
Xinhuanın yerel kaynaklara dayandırdığı haberine göre, gelen gruplardaki Afganların %99u 16-30 yaş aralığındaki genç erkekler. Sosyal medyada yayılan video ve fotoğraf gibi görsel materyaller söz konusu iddiaların doğruluğuna dair kuvvetli bir temel sunuyor.
Xinhuanın mülteci raporlarına da atıf yaptığı haberine göre, Türkiyede yaklaşık 400 bin Afgan mülteci yaşıyor. Bu yönüyle Afganlar, Suriyelilerden sonra ülkedeki en büyük mülteci topluluğunu oluşturuyor.


ASKERLER GİTMEMİZE İZİN VERDİTerör örgütü Talibanın Afganistandaki hızlı ilerleyişi sürerken oluşan güç boşluğu ve istikrarsızlık, Afganları hızla ülkelerini terk etmeye teşvik ediyor. Guardiana göre, savaştan kaçan Afganlar, kendilerini İstanbula götürmeleri için kaçakçılara büyük meblalar ödüyor. 
Dört çocuğuyla birlikte, yasadışı yollarla geldiği Vanda Guardiana konuşan bir Afgan mülteci demecinde, Kocam Gaznede Talibanla savaşırken öldü [...] Artık orada şiddetli bir savaş var. Dağ yolunu [İran] kullandık ve sınırda Türk askerleri tarafından durdurulduk ama gitmemize izin verdiler. Günlerce yürüdük… Çocuklarım hastalanıyor. Çok zor bir durum diyor.
İKİ GECEDE EN AZ 1900 GEÇİŞHabere göre, bugünlerde daha fazla sayıda göçmen kara yoluyla İrana ve ardından Türkiyeye geliyor. Guardian muhabiri, kendi görgü tanıklığını paylaştığı haberinde, mülteci dalgasının boyutlarını, Bu hafta iki gece boyunca, çoğu Afgan olduğu anlaşılan en az 1,900 kişinin Vana hareket ettiğini gördük ifadeleriyle anlatıyor.

BM Mülteci Ajansına göre, Ocak ayından bu yana yaklaşık 270.000 Afgan çatışmalardan dolayı evlerini terk etti.
YÜZDE 150 ARTIŞFrance 24ün Gözlemciler köşesinde yer alan bir habere göre, Son birkaç haftadır her gün en az 500 Afgan İrandan Türkiyeye geçiyor. Çoğu, Temmuz ayı başlarında Amerikan birliklerinin geri çekilmesinin ardından gelen şiddet ve çatışmalardan kaçıyor. Bu da göçmen geçişlerinin hız kazandığı önceki yaz aylarına göre geçişlerde en az yüzde 150lik bir artış olduğu anlamına geliyor.
Yeni gelen Afgan göçmenler, şu anda Türkiyede yaşayan ve 3,6 milyonu Suriyelilerden oluşan toplam dört milyonluk bir mülteci nüfusuna katılıyor.
HER GÜN ONLARCA AFGAN YAZIYORFrance 24ün görüşlerine yer verdiği bir göçmen kuruluşunun temsilcisi Türkiyeye yönelen büyük Afgan göçünü şu sözlerle tarif ediyor:
Hiç bu kadar çok mesaj almamıştık. Her gün onlarca Afgan bize yazıyor. Bizden Türkiyedeki idari prosedürler hakkında bilgi istiyorlar ama aynı zamanda örneğin Avrupaya nasıl gidileceği konusunda da tavsiye istiyorlar.
HERGÜN 1000-2000 PASAPORT BAŞVURUSUKabilde günde 1.000 ila 2.000 pasaport başvurusu yapıldığı bildiriliyor. Afganlar genel olarak İrandan vize başvurusunda bulunuyor ve buradan Türkiyeye, ardından yasadışı kanallar aracılığıyla Avrupaya doğru yola çıkıyorlar.


Yunanistan sınırındaki büyük askeri yığınaklar ve geri itme olayları, Bulgaristan sınırında devreye sokulan katı önlemler, Macaristan gibi ülkelerin tavizsiz mülteci politikası ve Türkiyenin iktidar nezdinde mültecilere kucak açan tavrı düşünüldüğünde, umut yolculuğunda son durağın Türkiye olması yüksek olasılık taşıyor.
NEDEN TÜRKİYEYİ TERCİH EDİYORLAR?Suudi Arabistan merkezli Arab Newste çıkan, Sinem Cengiz imzalı, Türkiye Afganistandan gelen yeni mülteci akını için hazırlanmalı başlıklı analize göre, Afganistandan gelen sığınmacılar genellikle Pakistan veya İranda kalmayı tercih etmiyor. Zira İrandaki ekonomik koşullar mültecilerin daha iyi bir yaşam kurmasına izin vermezken, Pakistanın kendine özgü güvenlik, yoksulluk ve işsizlik sorunları mevcut. [Bu durumda] pek çoğu, kötü ekonomik koşullara rağmen Türkiyeye seyahat etmeyi ve orada kalmayı tercih ediyor.

Son güncelleme: 15:59 18.07.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı