• Turkhane Logo

Türkiye'ye gelecek Putin'e jest: Rusya’dan uçak alımının önü açıldı

Rusya Devlet Başkanı Putin, yarın Ankara'ya geliyor. Putin'in ziyareti öncesi Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle Rusya’dan orman yangınları için uçak satın almanın önünün açılması dikkat çekti.

15:48 07 Ocak 2020 Salı
Türkiye'ye gelecek Putin'e jest: Rusya’dan uçak alımının önü açıldı
Rusya Devlet Başkanı Putin, yarın Ankara'ya geliyor. Putin'in ziyareti öncesi Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle Rusya’dan orman yangınları için uçak satın almanın önünün açılması dikkat çekti.

Geçtiğimiz yaz çıkan orman yangınlarında THK’nın uçaklarını kullanmayan Orman Bakanlığının, Rusya’dan tanesi 35 milyon dolara, Be200 ES tipi 5 uçak alacağı belirtiliyor. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ziyaretinde fuarda gördüğü yangın söndürme uçaklarıyla ilgili talimat vermişti. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de Rusyaya gitmişti.  
Be-200 yangın söndürme uçağının kokpitine oturarak bizzat test uçuşu yapmıştı. Rus uçaklar Türkiyeye getirildi. Uçaklar TEKNOFEST İstanbulda görücüye çıktı, ardından Antalyada  orman yangınında kullanıldı, Somada test uçuşları yapıldı.
Sözcünün haberine göre, uçaklar alınacaktı ancak Türkiyenin taraf olduğu uluslararası sivil havacılık anlaşmaları ve milli mevzuat Rus uçaklarının Türkiyede sivil uçak tesciline alınmasına imkan vermiyordu.
Mevzuattaki bu sorun, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayınlanan, “Devlet Hava Araçları Hakkında Yönetmelik” başlıklı bir kararla, giderilmeye çalışıldı.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan yönetmeliğin 5inci maddesinin “ç” bendinde, “Orman yangınları ile mücadele hizmetlerinde, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından orman yangınları ile mücadele hizmetlerinde kullanılan hava araçları, devlet hava aracıdır” ifadesine yer verildi. Sivil uçaklar bir dokunuşla devlet uçağı haline getiriliyordu.
Yeni yönetmelikle, Türkiyenin Rusya’dan yangın söndürme uçağı almasının önü açılmış oldu. Sivil Havacılık uzmanlar yeni yönetmelikle yapılan değişikliğin Türkiyenin taraf olduğu Şikago Sözleşmesinin 3. Maddesinin b bendine “Askeri, Gümrük ve Zabıta hizmetlerinde kullanılan hava araçları devlet hava aracı sayılır” hükmüne aykırı olduğunu belirtiliyor. 
Be-200 tipi yangın söndürme uçaklarının tanesinin 35 milyon dolar olduğu ve beş tane alınması için pazarlık yapıldığı belirtiliyor.
14 ton su kapasiteli Be-200 ES uçaklarının büyük tonajlı  ve çok ağır olmaları nedeniyle Türkiyenin büyük oranda dağlık arazide bulunan ormanları için uygun olmadığı ifade ediliyor.
Türkiye orman yangınları için yıllarca Rus helikopterler kiralamıştı ancak ilk defa Rus yapımı uçak satın almış olacak.
Öte yandan, Türk Hava Kurumu envanterine kayıtlı 20 yangın söndürme uçağı bulunuyor. Altısı hazır durumda, Kanada yapımı, dünyada yaygın olarak kullanılan dokuz adet CL- 215 tipi yangın söndürme uçağının yanı sıra daha küçük kapasiteli ancak manevra kabiliyeti yüksek, dağlar arasında azami derecede alçalabilen Polonya yapımı Dramodor tipi, 11 uçak var.

Son güncelleme: 15:48 07.01.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı