• Turkhane Logo

Türkiye'nin zor seçimi: Patriot mu S-400 mü, her ikisi de mi?

ABD'nin bir gün içinde hem Suriye'den tümüyle çekilme hem de Türkiye'ye Patriot füze sisteminin önünü açan kararı almasının ardından, Suriye denkleminin bir parçası olan tarafları nelerin beklediği de merak konusu.

08:44 21 Aralık 2018 Cuma
Türkiye'nin zor seçimi: Patriot mu S-400 mü, her ikisi de mi?
ABD'nin bir gün içinde hem Suriye'den tümüyle çekilme hem de Türkiye'ye Patriot füze sisteminin önünü açan kararı almasının ardından, Suriye denkleminin bir parçası olan tarafları nelerin beklediği de merak konusu.

Türkiyenin Rusya ile ABD arasında kalmışlığını arttıran bir adım olarak nitelenebilecek Patriot füzeleri konusu, Ankarayı zor bir seçimin de eşiğine getirmiş vaziyette.

Her ne kadar, ABD Savunma Bakanlığına (Pentagon) bağlı Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı, Türkiyeye 3,5 milyar dolar değerindeki Patriot hava ve füze savunma sisteminin satışını onaylasa da, satış görüşmelerinin başlayabilmesi için ABD Senatosunun onayı gerekli.

Dahası, Ankara şimdi Rusya ile daha önce satın alma anlaşması imzaladığı S-400 hava savunma sistemi ile Patriotlar arasında bir tercihe zorlanmış görünüyor. Her iki sistemi de topraklarına kurmak isteyen Ankaranın bu yaklaşımına ABD ve NATOnun pek de sıcak bakmadığı bilinen bir durum.


Türkiyenin Patriorları almasının S-400lerden vazgeçmesine bağlı olduğu gibi zorlu bir denklem Ankaranın önünde belirmiş vaziyette.

BBCden Ece Göksedefin haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığının bir sözcüsü, nihayetinde Patriotun, S-400ün NATO ile uyumlu ve sahada test edilmiş alternatifi olduğunu hatırlattı:

ABD yıllardır hava ve füze savunmasında Türkiye ile işbirliği içinde çalışmak istediğini açıkça belirtiyor. Diğer sistemler arasında Patriotu değerlendirmesi için fırsatlar sunuyor.

Sözcü, S-400 satışının, Patriot müzakerelerine sıra gelmeden, halihazırda ABD ile Türkiye arasında anlaşması yapılmış birçok silah ve savaş uçağının alımını dâhi etkileyecek bir yaptırım programına yol açabileceğinin altını çizdi:

ABD Türkiyeye, Rus S-400 füze savunma sistemini alma planlarını sürdürmesiyle ilgili çok ciddi endişeleri olduğunu açıkça söyledi. Türkiyeyi, muhtemel bir S-400 alımının sonuçları konusunda uyardı.

Bunlar, Türkiyenin F-35 programına katılımının yeniden değerlendirilmesi ve bu işlemde rol alan bireylere, özel şirketlere ve kamu kuruluşlarına yönelik olarak, Amerikanın Düşmanlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) yaptırımlarının harekete geçirilmesi.

Ancak hem Türk hem Rus yetkililer, ABDnin Patriot satışına onay vermesinin S-400 anlaşmasını etkilemeyeceğini söylüyor .

Pentagon, Türkiyenin satış şartlarında bazı düzeltmeler istediğini açıkladı.

Görüşlerini aldığımız Türkiye Dışişleri Bakanlığından bir yetkili, Ankaranın en önemli şartının teknoloji transferi olduğunu söylüyor.

Müzakereler için öncelikle ABD Kongresinden 25 temsilci ve Patriot üretimi yapan Amerikalı Raytheon ve Lockheed-Martin şirketlerinden 40 yetkili Türkiyeye giderek anlaşmayı müzakere edecek. Müzakerelerin ne zaman başlayacağı ise henüz bilinmiyor.
 

Son güncelleme: 08:44 21.12.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı