• Turkhane Logo

"Türkiye'nin NATO'dan ayrılma ihtimali güçleniyor"

New York merkezli, Amerikalı gazi askerlerin kontrolündeki finans kuruluşu Academy Securities tarafından hazırlatılan bir rapora göre, Türkiye'nin yıl sonunda NATO'dan ayrılma ihtimali giderek artıyor.

22:12 14 Ağustos 2018 Salı
New York merkezli, Amerikalı gazi askerlerin kontrolündeki finans kuruluşu Academy Securities tarafından hazırlatılan bir rapora göre, Türkiye'nin yıl sonunda NATO'dan ayrılma ihtimali giderek artıyor.

Rapor, Academy Securitiese bağlı 10 emekli amiralle generalden oluşan Jeopolitik İstihbarat Grubunun 6 aylık çalışması sonucunda, emekli general James Spider Marks ile eski askeri istihbarat subayı Rachel Washburn tarafından kaleme alındı.

Çok zengin askeri deneyimi olan ikilinin formüle ettiği raporda Türkiyenin NATO müttefikliği artık garanti değil denilirken Türkiyenin birkaç ay içinde NATOdan çıkma potansiyeline dikkat çekildi.

Sputnik’te yer alan habere göre, rapor, 24 Haziran seçimleriyle Erdoğanın yeniden cumhurbaşkanı seçilmesi ve yeni sisteme geçilmesi sonrası yayımlandı.


Girişte ana fikirler şöyle sıralandı:

1) Erdoğan baskın seçimi kazandı ve iktidarını konsolide etmeyi sürdürecek.

2) Türkiye giderek laiklikten uzaklaşıyor ve Rusya ile müttefik oluyor.

3) Türkiyenin NATO üyeliği artık garanti değil.

Türkiyenin artık NATO üyesi olarak görülemeyeceği, yıl sonuna kadar NATOdan çıkabileceğini belirten raporda, Türkiyenin NATOdan olası ayrılığının gerekçelerinden biri olarak Rusya ile artan samimi ilişkiler gösterildi.

Türkiyenin Rusya ile ilişkilerini güçlendirmesinin NATOnun bölgedeki önemi açısından kırmızı alarm çaldırdığını dile getiren rapor, Türkiyenin Rusyadan almayı planladığı S-400 hava savunma sisteminin NATO ile uyumlu olmayışının, endişelerin başında geldiğini belirtti.

Türkiyenin daha bağımsız hale gelmesi ve Rusya ve İranla daha yakınlaşmasının neleri tehlikeye atacağını anlamak önemli diyen rapor Putinin Batı tarzı demokrasilere zarar verme kampanyası ABDnin varolan dünya düzenini mahvetme girişimleriyle giderek daha etkili hal aldı iddiasında bulunarak şöyle devam etti:

“Amerikan-Türk çatışması ihtimali”

Üstüne üstlük ABD ile Türkiye ABDnin Irak ve Suriyede Kürt savaşçılara verdiği destek yüzünden ihtilafa düştü. Ocak ayındaki telefon konuşmasında Trump Erdoğana Suriyede Türk ve Amerikan güçlerinin çatışması ihtimalinden derin endişesini ifade etti. Türkiyeden gerilimi düşürüp askeri eylemlerini sınırlaması ve iki ülke güçlerinin çatışması riskinden kaçınmasını talep etti.

“ABD açısından önemli bir ödün”

NATO müttefiki Türkiye ile ABDnin çatışmaya girmesi artık tasavvur edilemez değil. ABDnin Kürt savaşçılarla ortaklığı, Erdoğanı NATO müttefikini Osmanlı tokadıyla tehdit edecek noktaya dek celallendirdi. PKK ile YPG, Irak ve Suriyedeki IŞİDle mücadele operasyonlarının ayrılmaz parçası. ABDye göre YPG bölgedeki en etkili savaşçı, ama Türkiye hem YPG hem de PKKyı ulusal güvenliğini tehdit eden terör örgütü addediyor. Kürt savaşçıların yarattığı etkiye rağmen, ABD, Türkiye ile YPG güçlerini müdahil oldukları bölgelerden çekmek konusunda anlaştı, bu ABD-Türkiye ilişkilerinde önemli bir ödündü.

Türkiye, Rusya ve İranın Suriye üzerinde etkili olma girişimlerinini her üç ülkeyi öngörülemez ve yeni ortaklıklara götürebileceği değerlendirmesi yapan rapor, Türkiyenin giderek otoriterleşen yönetim şeklinin, ülkeyi NATO dışına itebilecek bir başka etken olduğunu belirtti. 

Türkiye artık laik Müslüman bir demokrasi değil. Türkiye daha dindar ve tehlikeli biçimde otoriter bir rejim halini aldı, Doğuya yönelen, anlaşmalarını kendisi yapan bir ülke oldu vurgusu yaptı.

Raporun ne biliyoruz başlıklı sonuç bölümünde şöyle denildi:

Son 6 aydır Türkiye ile yükselen gerilimi inceliyoruz. Sürekli olarak ilişkilerin kötüleşmesini önemli bir dış politika endişesi olarak tanımladık. Türkiyenin yılsonunda NATOyu terk etmesi potansiyelini olası görüyoruz. Erdoğanın yeniden seçilmesi Türkiyenin yeni yöenlimi üzerindeki demir yumruğunu pekiştirdi. Bu, tanıdık şeytan ve görünüyor ki gelecekte onu daha da iyi tanıyacağız.”

Son güncelleme: 22:12 14.08.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı