• Turkhane Logo

Türkiye'nin beyinleri mülteci kamplarında

"Boğaziçi ODTÜ mezunu iki üç dil bilenleri kamplarda görmek çok üzücü"

11:02 03 Kasım 2017 Cuma
Türkiye'nin beyinleri mülteci kamplarında
"Boğaziçi ODTÜ mezunu iki üç dil bilenleri kamplarda görmek çok üzücü"

Sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek İBB’den ihraç edilen KESK’e bağlı Tüm-Bel Sen üyesi İbrahim Apaydın, Yunanistan’dan Almanya’ya geçerek iltica başvurusu yaptı. İki haftadır mülteci kamplarında kalan Apaydın, “Dünyanın her yerinden Kürtler, Ezidiler, Türkiye Alevileri ve Araplarla dolu kamplar. Kaldığım odada Türkiyeli 3 Kürt ve Iraklı 2 Kürt, 5 kişiyiz. Boğaziçi mezunu, iki üç dil bilen arkadaşlar da var aramızda. İyi eğitimli, kariyerli Türkiyeli beyinleri bu kamplarda görmek çok üzücü. AKP devletince hayatımız, hayallerimiz, emeğimiz yok edildi” dedi.

ALMANYAYA GEÇER GEÇMEZ İLTİCA ETTİM

İBB’de Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü’nde mühendislik yaparken görevinden ihraç edilen İbrahim Apaydın, Almanya’da bir hafta Nürnberg’de kaldı. Şimdi Chemnitz’teki mülteci kampında. Yunanistan’dan üçüncü denemesinden sonra Almanya’ya geçebildiğini söyleyen Apaydın, “Almanya’ya indikten sonra polisler pasaport sordu. Gösterir göstermez sahte olduğunu anlayıp beni sorguya çektiler. Ben de itiraf edip iltica başvurusu yaptım. Yunanistan’da yüz binlerce mülteci ülke içinde hapis durumda, Avrupa’ya geçmek yasak olduğundan hepsi illegal yollarla geçmeye çalışıyor, işsizlik var, yoksulluk ve çaresizlik var” diye konuştu.

KAMP DEĞİL KAMPUS

Kampta ODTÜ, Boğaziçi Üniversitesi mezunlarının ve HDP il, ilçe yöneticilerinin olduğunu söyleyen Apaydın, kamp yaşantısını ise şöyle anlattı: “Kamp değil kampus gibi. Politik tartışmalar yapıyoruz. Genelde ben moderatör oluyorum. Yaşam alanımız Yunanistan’daki kamplara göre daha düzenli, olanaklar daha çok. Temel ihtiyaçlarımız karşılanıyor. İstediğimiz saatte kampın dışına çıkabiliyoruz. Almanca öğrenme imkânımız var. Öğrenmeye çalışıyorum”

Kaynak: Cumhuriyet

Son güncelleme: 11:02 03.11.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı