• Turkhane Logo

Türkiye’nin ABD’den alacağı F-35’lere talip olan Polonya’ya 32 adet uçak satışı onaylandı

ABD Dışişleri Bakanlığı, 6,5 milyar dolar değerinde 32 adet F-35A tipi beşinci nesil savaş uçağının Polonya’ya satışına onay verdi.

15:19 12 Eylül 2019 Perşembe
Türkiye’nin ABD’den alacağı F-35’lere talip olan Polonya’ya 32 adet uçak satışı onaylandı
ABD Dışişleri Bakanlığı, 6,5 milyar dolar değerinde 32 adet F-35A tipi beşinci nesil savaş uçağının Polonya’ya satışına onay verdi.

ABD Savunma, Güvenlik İşbirliği Ajansından yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanlığı’nın 6,5 milyar dolar değerinde 32 F-35 müşterek taarruz savaş uçağı ve ilgili elemanlarının Polonya’ya satışını onaylama kararı aldığı belirtildi.

Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı, satışa normal pistlerden iniş-kalkış yapabilen 32 adet F-35A tipi uçağının yanı sıra 33 F-135 yedek motor ile uçağın elektronik harp sistemleri gibi birçok parçanın da dahil olduğu bildirildi.

Satış konusunda ABD Kongresi’ne de bilgi verildi.


POLONYA ORDUSUNU MODERNİZE EDİYOR

ABD’den 2017’de 10,5 milyar dolar değerinde Patriot hava savunma sistemi alan Polonya, son zamanlarda HMARS roket sistemleri, stand off füzelerinin yanı sıra değeri 2 milyar doları bulan askeri alımlar yapmıştı.

Polonya hükümeti, 2019 yılı başlarında yaptığı açıklamada ülkenin silahlı kuvvetlerini modernize etmek için 2026 yılına kadar 48.5 milyar dolar harcamayı planladıklarını açıklamıştı.

Polonya, modernizasyon kapsamında Sovyet döneminden kalma Su-22 ve Mig-29 uçaklarının yerine 32 adet Lockheed Martin F-35 savaş uçağı almayı planladığını açıklamıştı. Temel olarak 3 çeşit üretilen F-35 savaş uçakları özelliklerine göre 94 ile 122 milyon dolar arasında değişiyor.

ABD’YE TALEBİNİ MAYIS’TA SUNDU

Nisan ayında, Pentagon ABD Kongresi’ne yaptığı bildirimde Polonya ile birlikte Yunanistan, Romanya, İspanya ve Singapur’a da F-35 savaş uçaklarını satmayı düşündüğünü belirtmişti.

Polonya, Mayıs ayında ABD ile Türkiye arasındaki S-400 krizinin büyümesi üzerine Türkiye’ye verilmesi planlanan F-35 savaş uçaklarına talip olduğunu açıklamış ve resmi talebini ABD’ye iletmişti.

RUSYA’NIN DIŞ POLİTİKASI ENDİŞE KAYNAĞI

Polonya’ya F-35 savaş uçaklarının satışı Varşova yönetiminin Rus askeri teknolojisine bağımlılığını azaltacak NATO’ya ise katkısını arttıracak.

2014 yılında Rusya’nın Ukrayna’ya bağlı Kırım’ı ilhak etmesi, Ukrayna’nın Donbass Bölgesinde yerel güçlerle birlikte etkinliğini sürdürmesi ve son dönemdeki yayılmacı politikası Baltık ülkeleri ile Polonya’yı oldukça rahatsız ediyor. NATO, Baltık ülkeleri ve Polonya’nın talebi doğrultusunda bölgeye son yıllarda ek askeri güç göndermişti.

Son güncelleme: 15:19 12.09.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı