• Turkhane Logo

Türkiye’den Rusya’ya yaptırım şoku!

Batının baskısına rağmen Rusya'ya yaptırım uygulamayan Türkiye bu kararından vaz mı geçiyor?

12:25 10 Mart 2023 Cuma
Türkiye’den Rusya’ya yaptırım şoku!
Batının baskısına rağmen Rusya'ya yaptırım uygulamayan Türkiye bu kararından vaz mı geçiyor?

TURKHANE.com- Moskova
Türk gümrük sistemi yaptırım uygulanan malların Rusya’ya transit geçişini engellemeye başladı.
Kommersant’ın haberine göre, Rusyanın lojistik şirketleri iki günden beri Türkiyenin yaptırım uygulanan malların geçişini engel çıkardığınu duyurdu.
Son aylarda paralel ithalat programları kapsamında üçüncü ülkelerden gelerek Türkiye üzerinden transit olarak Rusyaya giden yaptırıma tabi malların geçişi sırasında sorunlar ortaya çıktı.
Optimalog CEOsu Georgy Vlastopulo, lojistik firmalarından ve acentelerden daha önce kararlaştırılan uçuş rezervasyonlarının iptal edildiğine dair bildirimler almaya başladıklarını, bunun sebebinin Türkiyeden transit olarak geçen malların artık Rusyaya gönderilmemesi olduğunu söyledi.
Transasia Logisticsin ticari direktörü Valeria Savenkovaya göre, Türk makamları resmi emirler ve kararlar yayınlamadı, çünkü bu durumda yaptırım uygulanan ürünlerin Rusyaya teslim edildiğini kabul etmek zorunda kalacaklardı. Ama gözüken Türk gümrük sistemi yaptırım uygulanan malların Rusya’ya transit geçişini engellemeye başladı.
Uzmanlar, yaptırım uygulanan malların geçişinin durdurulmasını ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinkenin geçtiğimiz günlerde Türkiyeye yaptığı ziyarete bağlıyor.
Financial Timesa göre Türkiye, Rusyanın ana elektronik tedarikçisi haline gelen Birleşik Arap Emirliklerinin (BAE) de baskısı altında. 2022de BAE, Rusyaya elektronik ihracatını yedi kat artırarak yaklaşık 300 milyon dolara çıkardı.
Bilindiği üzere Rusya ile Türkiye arasındaki ticaret cirosu Ocak-Eylül 2022de ikiye katlanarak 45 milyar dolara ulaştı.
Anthony Blinken ile yaptığı görüşmelerin ardından Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ile ticaret cirosundaki büyümeyi ülkenin Moskovadan satın aldığı doğalgaz fiyatlarındaki artışla açıklamıştı. Yaptırımlara katılmadıklarını ancak bunun yaptırımları delme gibi bir girişimlerinin de olmadığını söylemişti.

Son güncelleme: 12:25 10.03.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı