• Turkhane Logo

Türkiye’deki Suriyeli çocukların dramı: Öğretmen, ‘Gidin bir daha gelmeyin’ dedi

Türkiye’de büyüyen Suriyeli çocuklar okulda yaşadıkları ayrımcılığı anlattı. Öğretmenlerinin bile kendilerine “Gidin bir daha gelmeyin” dediği çocukların yaşadığı travmalar korkunç.

14:50 06 Ekim 2019 Pazar
Türkiye’deki Suriyeli çocukların dramı: Öğretmen, ‘Gidin bir daha gelmeyin’ dedi
Türkiye’de büyüyen Suriyeli çocuklar okulda yaşadıkları ayrımcılığı anlattı. Öğretmenlerinin bile kendilerine “Gidin bir daha gelmeyin” dediği çocukların yaşadığı travmalar korkunç.





Geçtiğimiz günlerde Suryeli bir çocuk kendisini mezarlık kapısına asarak hayatına son verdi. Bu vakaların Türkiye’de yaşanmasının bir nedeni var. Savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınmak zorunda kalan Suriyeliler büyük küçük demeden ayrımcılığa uğruyorlar.


Mülteciler Derneği’nin Youtube sayfasından paylaşılan, Yenişafak’tan Kübra Tokuş’un Suriyeli çocuklarla yaptığı röportajlar, ayrımcılık ve ötekleştirmenin hangi boyutlarda olduğunu gözler önüne serdi.

Ahmet (12), Hüseyin (12), Leyla (12), Hasan (12, Merve (15), Fatıma (15) ve Şahabettin (11) geliş süreçlerini ve eğitim hayatında yaşadıklarını anlattı.

Fatıma: “Ben Buraya ilk geldiğimde Türkçe bilmiyordum tabi ve eğitim hayatımda çok zorlandım. Okula gittiğime bazı kişiler, sen buraya niye geldin. Niye Suriye’de kalmadın? diyorlar ve ben Türkçe bilmediğim için kendimi savunamıyordum. Çok üzülüyordum. Okula gittim. Öğretmen, Suriye’ye git, bir daha geri gelmeyin buraya’ dedi. Ben sustum, ne diyeceğim, kendimi savunamıyorum. Tuvalete gidip ağladım, ağladım. Sonra sınıfa geldim.

Ömer: Ben çocuklarla oynuyordum. Sonra beni oyuna almıyorlardı. Ben de oynayabilir miyim diyordum. Hayır, Biz Türkiyeliyiz, sen git Suriyeli çocuklarla oyna diyorlardı. Siz Suriyeli çocuksunuz, gidin ülkenize.

Hasan: Vatanımla dalga geçiyorlardı. Suriye bom bol diyorlardı. Dalga geçiyorlardı benimle. Bu beni çok üzdü. Burada benimle dalga geçeceklerine ülkeme dönerim daha iyi. Biraz empati kurun, lütfen benimle dalga geçmeyin. Ben sizinle dalga geçsem hoşunuza gider mi?

Merve: Ne zaman döneceksiniz? Mahvettiniz ülkemizi gibi sözler duyunca ister istemez üzülüyordum. Her ülkeden olduğu gibi insanların iyisi de var, kötüsü de var. Bir Suriyeli gördüğünüz zaman hemen yargılamayın. Bir tanımaya çalışın. Bütün Suriyeliler dilenci olarak algılanıyor. Ama aslında öyle değil.

Şahabettin: Bir arkadaşım vardı. Ben onu bazı oyunlarda yeniyordum, bana sinir oluyordu. Diyordu ki Gidip bu Suriyeli çocuktan mı yana oluyorsun, niye benden yna olmuyorsun?

Ahmet: Bir insana önyargıyla yaklaşmayın. Önce bir tanıyın. Sonra belki seversiniz, belki sevmezsiniz. O size kalmış.

Hüseyin: Bir empati kursunlar, mesela bir düşünsünler. Küçümsemesinler bizi. Ben insanım, bende de aynı huylar var.

Mülteciler Derneği’nin yayınladığı rapora göre Türkiye’deki kayıtlı Suriyeli sayısı 19 Eylül 2019 tarihi itibarıyla bir önceki aya göre 16 bin 309 kişi artarak toplam 3 milyon 666 bin 59 kişi oldu. Bu kişilerin 1 milyon 986 bin 905’i erkeklerden, 1 milyon 679 bin 154’ü ise kadınlardan oluşuyor. 0-14 yaş arasındaki kız ve erkek çocuklarının sayısı ise 941.569.

Son güncelleme: 14:50 06.10.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı