• Turkhane Logo

Türkiye'deki kadınların durumu Brüksel'de anlatıldı

Peaceful Actions Platform ve Avrupa Parlementosu işbirliği ile Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle Brüksel’de özel bir program düzenlendi.

19:07 05 Mart 2020 Perşembe
Türkiye'deki kadınların durumu Brüksel'de anlatıldı
Peaceful Actions Platform ve Avrupa Parlementosu işbirliği ile Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle Brüksel’de özel bir program düzenlendi.



Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının (STK) bir araya gelerek oluşturduğu Peaceful Actions Platform (Barışçıl EylemlerPlatformu) ile Avrupa Parlementosu, Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle Brüksel’de Çatışma ve İstikrarsız Durumlarda Kadın Hakları konulu bir program düzenledi. 

Antropolog ve Two Foxes Consultingin direktörü Dani Kranz başkanlığındaki konferansta Türkiyede kadın haklarına yapılan saldırılar anlatıldı. 


Konferansta ilk olarak Alman-Türk Sosyal Antropolog Friede Diyalog Enstitüsü’nün başkanı Yasemin Aydın konuştu. 

Saldırı Altında Kadın Hakları: Türkiyede Kadının Durumu başlıklı sunumunda Aydın, Türkiyede son yıllarda kadınlara yapılan insan hakları ihlallerini anlattı. 





OHAL DÖNEMİNDE HUKUK AYAKLAR ALTINA ALINDI

Adalet ve Kalkınma Partisinin (AKP) iktidar döneminde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sürekli geriye gittiğine dikkati çeken Aydın, başta AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere iktidar yetkililerinin cinsiyet eşitsizliğinin erkekler lehine açık bir şekilde benimsendiğini söyledi. 

Özellikle Olağanüstü Hâl (OHAL) döneminde hukukun da çoğu zaman çiğnendiğine işaret eden Aydın,  cezaevlerinde ihmal yüzünden bir çok kadının hastalandığını, demir parmaklıklar ardında doğum yapmak zorunda olduğunu söyledi. 
Bu tür vakalarla ilgili örnekler veren Aydın, Halime Gülsunun cezaevinde ihmal yüzünden vefat ettiğini aktardı. 
Cinsiyete dayalı şiddet konusunda beş yıllık istatistikler kullanan Aydın, kamuya açık kayıtların son beş yılda yaklaşık 2 bin kadının öldürüldüğünü gösterdiğini söyledi.
Suriyeli gazeteci ve Savaş ve Barış Raporları Enstitüsü İletişim Müdürü Zaina Erhaim ise Savaşlarımızda Kadınlara Özel Mücadeleler başlıklı bir konuşma yaptı. 

EŞİTLİK VAAT EDENLER EŞİTSİZLİK YANLISI

Erhaim, çatışmalar ve istikrarsızlık sırasında baskının cinsiyete özgü doğasını ve erkek egemen toplumda bu sonuçları yeniden üreten ve çoğaltan rolünü vurguladı. 
Orta Doğu ve Kuzey Afrikadan örnekler ele alan Erhaim, eşitlik getirmeyi  amaçlayan uygulamaların kendilerinin eşitsizlik yanlısı olabileceğini söyledi.
Konferansa Erhaimin ardından, bir mülteci ve insan hakları aktivisti olan Samar Bradan’ın konuşması ile devam edildi. 
Bradan çatışma sebebiyle şiddetli travmalar geçiren bir kadın olarak deneyimlerinden örnekler verdi.  

İNSANİ BİR KRİZ YAŞANIYOR

Ankaranın mültecilerin ülkeden kaçmasını engellemeyeceğini açıklamasının ardından binlerce mültecinin Avrupaya gelmeyi umduğunu, ancak bu akının Yunanistan-Türkiye sınırında insani krize dönüştüğüne dikkati çekti. 
Kendi yaşadıklarını da anlatan Bradan, Rüyalarımda beni güvende olacağım bir yere götürmesi gereken trenlerden atıldığımı görüyorum. dedi. 
Bradannın konuşmasındaki en dikkat çekici yerden birde şu sıralar sıcak çatışmaların yaşandığı bir kadının anlattıkları aktardığı bölümdü. 

Suriyenin İdlib vilayetinde yaşananların Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 21inci yüzyılın en büyük insani korku hikâyesi diye nitelendirildiğini aktaran Bradan, İdlibde yaşayan bir kadının şu sözlerini aktardı: Haklarımız yok, herkes, bizi haklarımızdan mahrum bırakıyor. Burada bir kadın olmak zor. Her türlü şiddet ve baskı ile karşı karşıyayız. Esadın kuvvetleri bizi ölü istiyor ve bazı fiili makamların avcıları bizleri zayıf, kontrollü ve eylemsiz hale getirmeye çalışıyor.

Kaynak: TURKHANE

Son güncelleme: 19:07 05.03.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı