• Turkhane Logo

Türkiye’deki gökdelenlerin yüzde 69’u AKP döneminde dikildi

Dikey mimariyi ‘intihar’ olarak niteleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP hükümetleri döneminde Türkiye’deki gökdelenlerin yüzde 69’u inşa edildi. Türkiye'deki en yüksek gökdelenler listesinde ilk 10 sırada yer alan yapıların 9'u İstanbul'da bulunuyor.

08:46 13 Eylül 2021 Pazartesi
Türkiye’deki gökdelenlerin yüzde 69’u AKP döneminde dikildi
Dikey mimariyi ‘intihar’ olarak niteleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP hükümetleri döneminde Türkiye’deki gökdelenlerin yüzde 69’u inşa edildi. Türkiye'deki en yüksek gökdelenler listesinde ilk 10 sırada yer alan yapıların 9'u İstanbul'da bulunuyor.



Türkiye’de başta İstanbul olmak üzere, İzmir ve Ankara gibi büyükşehirlerde birçok gökdelen inşa edildi. Dikey mimarinin dünyada en yaygın olarak yer aldığı ülkelerden biri Türkiye. Dikey mimariyi ‘intihar’ olarak adlandıran Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP hükümetleri döneminde Türkiye’deki gökdelenlerin yüzde 69’u inşa edildi. Peki, Türkiye’deki en yüksek gökdelen hangisi? AKP döneminde kaç gökdelen inşa edildi? Dünyada durum ne?

Dünyanın ticaret merkezleri ve büyük ülkelerinde birçok gökdelen bulunuyor. Başta Çin olmak üzere dünyanın en büyük ve uzun yapıları ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde yer alıyor. Dünyanın en büyük gökdelenleri listesinde Türkiye’den herhangi bir yapı yer almadı. Fakat, Türkiye’deki gökdelenlerin büyüklükleri ise azımsanacak gibi değil. Özellikle ‘yatay mimariyi’ savunan AKP hükümeti döneminde Türkiye’deki en büyük gökdelenler inşa edildi.


/

TÜRKİYE’DEKİ GÖKDELENLERİN YÜZDE 69’U AKP DÖNEMİNDE YAPILDI

Birçok miting ve toplu açılış törenlerinde dikey mimariyi eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yatay mimari hakkında söyledikleri dikkat çekici. Erdoğan, ‘’Artık yeni projelerimizin tamamını yatay mimari çerçevesinde hazırlıyoruz. Dikey mimari, hele hele deprem bölgelerinde bizim için intihardır” ve ‘’ Yatay mimariyi yaygınlaştırmak suretiyle Türkiye’nin çehresini orta ve uzun vadede tamamen değiştireceğimize inanıyoruz’’ açıklamaları kendi döneminde yaptıkları ile çelişir halde. Türkiye’de yer alan 81 gökdelenin 59’u AKP ve Erdoğan hükümeti döneminde inşa edildi. Özellikle son 10 yılda inşa edilen yapılar, Türkiye’nin en yüksek gökdelenleri arasında. Türkiye’nin en yüksek gökdeleni olan Metropol İstanbul Tower, 301 metrelik yapısıyla listenin zirvesinde. Metropol İstanbul Tower, 2017 yılında dikildi.

/

Bu alanda listenin ilk 10 sırasında yer alan gökdelenlerin bir tanesi hariç hepsi İstanbul’da yer alıyor. Listenin 7. basamağında 2017 yılında yapılan ve 216 metre yüksekliğe sahip Mistral Ofis Kulesi yer alıyor. Listenin ilk 10 sırasında İstanbul dışında başka bir şehirde yer alan tek gökdelen olan Mistral Ofis Kulesi, İzmir’de yer alıyor. AKP dönemi dışında yapılan en yüksek yapı ise Mersin’de yer alıyor. Mersin’de yer alan Radisson Blu Hotel 1987 yılında inşa edildi ve 176.8 metrelik yüksekliği ile 1980’lerde Türkiye’de tamamlanan en yüksek yapı.

/

DÜNYANIN EN YÜKSEK YAPISI OLAN BURC HALİDE DUBAİ’DE

Dünyanın en büyük gökdelenleri listesinde 32 yapı ile zirvede Çin yer alıyor. Fakat, dünyanın en uzun gökdeleni Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Dubai’de yer alıyor. Dubai’deki Burc Halife, 828 metrelik yapısıyla listenin zirvesinde bulunuyor. Burc Halife 2010 yılında inşa edildi. Listenin 2. sırasında Çin’deki Şangay Kulesi yer alıyor. Suudi Arabistan’daki Ebrac el-Beyt, 601 metrelik boyu ile 3’üncü sırada.



En yüksek bina olarak rekorunu elinde tutan son yedi binadan altısı, hala 11 Eylül saldırılarından sonra yıkılan 417 metre yüksekliğinde orijinal Dünya Ticaret Merkezi’nin Kuzey Kulesi olması dışında listede bulunuyor. İkiz kuleler yıkılmadıysa ve Özgürlük Kulesi hiç inşa edilmeseydi, günümüzde listede 28 ve 29. sırada yer alacaktılar.

Son güncelleme: 08:46 13.09.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı