• Turkhane Logo

Türkiye’deki 3 işkence vakasıyla ilgili ilk Magnitsky başvurusu yapıldı

Türkiye'deki işkencecilerin Birleşik Krallık’ın yaptırım listesine alınması amacıyla ilk başvuru yapıldı.

21:06 19 Mayıs 2021 Çarşamba
Türkiye’deki 3 işkence vakasıyla ilgili ilk Magnitsky başvurusu yapıldı
Türkiye'deki işkencecilerin Birleşik Krallık’ın yaptırım listesine alınması amacıyla ilk başvuru yapıldı.


Alanlarında ünlü iki İngiliz Avukat Kevin Dent ve Michael Polak tarafından hazırlanan başvuru, Türkiye’de yaşanmış, güçlü hukuki delillere sahip üç farklı işkence olayına dayandırılıyor.

Bunlardan ilki Şanlıurfa Halfeti’de, Mayıs 2019’da gözaltına alınanlara yönelik işkence ve kötü muamelede bulunanlar. Diğeri 15 Temmuz darbe girişiminden kısa süre sonra gözaltında işkence sonucu hayatını kaybeden öğretmen Gökhan Açıkkollu’nun ölümünde sorumluluğu bulunanlar. Üçüncü vaka ise müvekkillerine iftiraları kabul etmemelerini söyleyen Avukat Erdem Semih Yıldız’a yönelik işkencelere karışanlar.


Ünlü İngiliz gazetesi The Guardian’ın uzun süre adliye muhabirliğini yapan Owen Bowcott’un moderatörlüğündeki Zoom üzerinden yapılan basın toplantısında İngiliz milletvekili Navenu Mishra, Türkiye’deki insan hakları ihlalleriyle ilgili endişe verici raporların İngiliz Parlamentosu’na ve İngiliz hükümetine iletildiğinin altını çizdi. Mishra, ülkeler ya da siyasi, stratejik partnerler yerine ihlalci bürokratların ya da şahısların hedef alındığı Magnitsky tarzı yaptırımların daha etkili olduğunu ifade etti. “Türkiye’den gelen raporlar oldukça dehşet verici,” diyen Mishra, Birleşik Krallık’ın diplomatik gücünü etkin şekilde kullanması gerektiğini savundu.

Avukat Kevin Dent ise, bu üç spesifik vakanın Türkiye’deki insan hakları ihlallerinin sistematik hale geldiğini gösterdiğini, İngiltere’den çıkacak bir kararın Türkiye’deki hak savunucuları için işleri kolaylaştırıcı bir etken olabileceğinin dile getirdi. Bir soru üzerine Dent, başka vakalarla ilgili başvuruların da yapılabileceğini anlattı.

Türkiye’deki sistematik problemin “cezasızlık” oluğunu savunan Avukat Michael Polak da, işkence mağdurlarının vakayı rapor ederken bu kez başka hak ihlaline maruz kaldığını, birçok ihlalin bu sebeple delillendirilemediğini belirtti.

Magnitsky Yasası çerçevesinde İngiliz hükümeti insan hakları ihlalcisi kişilerin Birleşik Krallık toprakları içerisindeki mal varlıklarını dondurabiliyor yahut seyahat kısıtlaması getirebiliyor. Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Dominic Raab, “Yaptırımların insan hakları ihlalcilerine Birleşik Krallık’ın onlara bu fiillerinden dolayı hesap soracağı şeklinde çok açık bir mesaj verdiğini” belirtmişti.

The Arrested Lawyers Derneğinin inisiyatifinde yürütülen TUHRAP Projesi, Birleşik Krallık Küresel İnsan Hakları Yaptırımları Rejimi’nin, Türkiye’de ciddi insan hakları ihlallerinde bulunanları caydırmak amacıyla kullanılmasını amaçlıyor.

Son güncelleme: 21:06 19.05.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı