• Turkhane Logo

Türkiye’de ya KHK ile atılır ya da mülakatta elenirlerdi

Almanya, Biontech aşısının mucitleri iki gurbetçi bilim insanı Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin resimlerini euronun üzerine basmayı tartışıyor, Türkiye ise “burada olsalar sonları nasıl olurdu” sorusunu.

11:04 03 Ocak 2022 Pazartesi
Türkiye’de ya KHK ile atılır ya da mülakatta elenirlerdi
Almanya, Biontech aşısının mucitleri iki gurbetçi bilim insanı Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin resimlerini euronun üzerine basmayı tartışıyor, Türkiye ise “burada olsalar sonları nasıl olurdu” sorusunu.



Türkiye’nin yetişmiş insan kaynağı konusunda önünde AKP’nin icat ettiği iki büyük sorun bulunuyor. Biri mülakat diğeri ise KHK’lar.

15 Temmuz sonrası çıkarılan Tayyip Erdoğan imzalı KHK’larla asker, polis, memur, öğretmen, hakim ve savcı yüzbinlerce eğitimli insan işten atıldı.


Ağır insan hakları ihlallerine maruz kalan KHK’lıların on binlercesi ise tutuklandı. Pasaportları iptal edilse de şanslı olanlar bir şekilde yurtdışına çıkmayı başararak yeni bir hayat kurdu. Kaybeden ise Türkiye oldu.

Bir diğer uygulama ise mülakat. Yine 15 Temmuz sonrası, terörü gerekçe gösteren AKP iktidarı “mülakat” odaklı personel alım sistemine geçti. Mülakat sitemi, torpil ve adam kayırmacılığının önünü açtı. Kamu Personeli Seçme Sınavlarında, derece yapan adaylar düşük mülakat puanlarıyla elenerek yerlerine AKP’li vakıflardan gelen listeler işe alındı.

TÜGVA’dan sızan belgeler de bu iddiaları doğruladı.

DÜNYANIN KONUŞTUĞU TÜRKLER

Alman politikacı Moritz Körner, koronavirüs (Covid-19) aşısını geliştiren biyoteknoloji firması BioNTech şirketinin kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci’nin resimlerinin yeni basılacak olan euro banknotlarının üzerinde yer almasını teklif etti.

İkilinin milyonlarca hayat kurtardığını ifade eden Körner, “BioNTech’in kurucu çifti Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci gibi önemli Avrupalı ​​figürler yeni euro banknotlarına basılmalıdır. Onların hayatlarının yörüngesi, entegrasyon, ilerleme, girişimcilik, bilimsel mükemmellik ve açık bir göçmen toplumunun potansiyeli hakkında etkileyici bir hikaye ortaya çıkarmaktadır” diye ekledi.

Dünyanın konuştuğu iki gurbetçi ile ilgili sevindirici haber, Türkiye’de özellikle de sosyal medyada çok konuşuldu. Şahin ve Türeci’nin Türkiye’de olsalardı bu başarıyı yakalayıp yakalayamayacağı tartışma konusu oldu.

TÜRKİYE’DE OLSALARDI…

Sahin ve Türeci’nin Türkiye’de olsalardı yüzbinlerce KHK’lı ile aynı kaderi paylaşacağını iddia edenler oldu.



MÜLAKATLA ELENİRLERDİ

Gazeteci Orhan Kemal Cengiz de tartışmaya katılarak, “Türkiye’de olsalar belki de bir mülakata, bir soruşturmaya veya bir kifayetsiz muhterisin şikayetine takılıp kalacaklardı. Almanya onların fotoğrafını Euro’nun üzerine basmayı tartışıyor” dedi.
  Türkiyede olsalar belkide bir mülakata, bir soruşturmaya veya bir kifayetsiz muhterisin şikayetine takılıp kalacaklardı. Almanya onların fotoğrafını Euronun üzerine basmayı tartışıyor. pic.twitter.com/1rEQgQGTGX — Orhan Kemal Cengiz (@orkece) January 2, 2022
 

Son güncelleme: 11:04 03.01.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı