• Turkhane Logo

Türkiye’de Mağarada mahsur kalan ABD’li bilim insanı için görülmemiş operasyon

16:25 08 Eylül 2023 Cuma
Türkiye’de Mağarada mahsur kalan ABD’li bilim insanı için görülmemiş operasyon





Mersin Morca’da lojistik ve teknik olarak dünyanın en büyük mağara kurtarma operasyonlarından biri yapılıyor. Mağarada mide kanaması geçiren ABD’li bilim insanı Mark Dicky için tahliye çalışmalarına başlandı. Operasyonda Türkiye, Hırvatistan, İtalya, Bulgaristan, Macaristan ve Slovenya’dan profesyonel ekipler katılıyor.



Mersin’in Anamur ilçesindeki Morca Mağarası’nda bin 40 metre derinlikte mide kanaması geçiren ABD’li bilim adamı Mark Dicky için tahliye çalışmalarına başlandı. Türkiye, Hırvatistan, İtalya, Bulgaristan, Macaristan ve Slovenya’dan profesyonel ekiplerin katıldığı tahliye operasyonu devam ediyor.



Anadolu Speoloji Grubu Derneği’nin (ASPEG) organizasyonunda Anamur ilçesi Sugözü Mahallesi’ndeki Morca Mağarası’nda araştırma yapan 4 ABD, 4 Türk, 4 Romanya ve 1 Macaristan vatandaşından oluşan ekipte yer alan bilim adamı ABD’li Mark Dicky, 3 Eylül’de bin 40 metre derinlikte mide rahatsızlığı geçirdi. Dicky’in ekip arkadaşları, durumu yetkililere bildirip, yardım istedi. Bölgeye AFAD, AKUT ve UMKE ekipleri sevk edildi.







MAĞARADA İLK MÜDAHALE 



Ekiplerin iletişime geçtiği Dicky, ilaçlarını kullandığını, durumunun iyi olduğunu belirtip, yardım talebini geri çekti. Ancak ekipler, tedbiren Dicky’e ulaşmak için çalışmalarını sürdürdü. Bölgeye, doktorların da aralarında olduğu profesyonel mağaracılar geldi. Doktorlar, Dicky’in bulunduğu alana indi.



Bin 40 metre derinlikte tedavisine başlanan Dicky’e, 4 ünite kan verildi. Uygulanan tedaviye olumlu yanıt veren Dicky, ayağa kalktı. Mark Dicky’in, yaşadığı halsizlik durumunun ortadan kalkmasıyla ekiplerle birlikte mağaradan çıkış çalışması başladı.



Toplam 55 kişilik bir kurtarma görevlisinin bugün Türk yetkililer tarafından yönetilen operasyona katılmak üzere mağaranın girişinde hazır bulunması bekleniyor.



Birkaç bölüme ayrılan mağarada her ülkenin kurtarma ekibin bir bölümden sorumlu tutuldu.




Toros Dağlarında lojistik ve teknik olarak dünyanın en büyük mağara kurtarma operasyonlarından biri yapılıyor bugünlerde. -1276 m derinliğiyle, Türkiye’nin en derin 3. mağarası olan Morcada büyük bir şansızlık eseri -1120 metrede çalışan bir araştırmacı mide kanaması geçirdi.+ pic.twitter.com/Hc7KjTB20v— Emrah Çoraman (@coraman) September 7, 2023

Son güncelleme: 16:25 08.09.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı