• Turkhane Logo

Türkiye'de eğitimdeki eşitsizlik artıyor

Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması TIMSS 2019'a dördüncü sınıf düzeyindeki uygulamaya beşinci sınıf öğrencileriyle katılan Türkiye'nin sonuçları, eğitimdeki sorunları ve bölgesel eşitsizliği bir kez daha gözler önüne serdi.

12:20 09 Aralık 2020 Çarşamba
Türkiye'de eğitimdeki eşitsizlik artıyor
Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması TIMSS 2019'a dördüncü sınıf düzeyindeki uygulamaya beşinci sınıf öğrencileriyle katılan Türkiye'nin sonuçları, eğitimdeki sorunları ve bölgesel eşitsizliği bir kez daha gözler önüne serdi.



Türkiye, başarı puanını 2015 yılına göre artırsa da öğrencilerin yalnızca yüzde 15’i matematik alanında, “İleri düzey” yeterliliğe ulaşabildi. Türkiye’nin 58 ülkenin dördüncü sınıf öğrencilerinin matematik başarı puan ortalamasına göre sıralandığı listedeki yeri ise 23 oldu.

Türkiye, “Dördüncü sınıf öğrencilerinin yaş ortalaması düşük” gerekçesiyle 2019 yılında ilk kez, dördüncü sınıf düzeyindeki uygulamaya beşinci sınıf öğrencileriyle katıldı. Türkiye, dördüncü sınıf matematik alanında 58 ülke arasında 23’üncülüğe, fen alanında ise 26’ncılığa yerleşti. Dördüncü sınıf matematik alanında 500 ortalama puanın üzerine çıkan Türkiye’nin bu alandaki puanı da 523 oldu.


Beşinci sınıfların girdiği, dördüncü sınıf matematik başarısı açısından Türkiyede “İleri düzey” yeterlilik gösteren öğrencilerin oranı yüzde 15’te kalırken öğrencilerin yüzde 12’si alt düzeye bile ulaşamadı. Öğrencilerin yeterlilik düzeyinin yoğunlaştığı aralık ise yüzde 70 oranında, “Orta düzey” oldu. 

Sekizinci sınıf Matematik başarı puanında ise ortalamanın altında kalındı. Türkiye, 496 puan ile 39 ülkenin sekizinci sınıf matematik başarısına göre sıralandığı listede kendisine 20’nci sırada yer bulabildi.

Türkiye’nin beşinci sınıf öğrencileri ile katıldığı, “Dördüncü sınıf Fen” uygulamasındaki puanı 526, başarı sırası ise 19 ile ifade edildi. Sekizinci sınıf Fen başarı dağılımında da 515 puan alan ve 15’inci sırada yer aldı.

Sonuçlar, bölgeler arasındaki eşitsizliği de ortaya koydu. Sekizinci sınıf Fen’de Güneydoğu Anadolu bölgesinin puan ortalaması 479, Marmara’nın ise 529 oldu. Benzer fark, dördüncü sınıf Fen uygulamasında da yaşanırken bu alanda Marmara ve Güneydoğu Anadolu’nun puan farkı 90’a dayandı.

Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı da TIMSS 2019 Türkiye sonuçlarına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, TIMSS 2019 örnekleminin Türkiye’yi yansıtmadığı belirtilerek, PISA’daki oyunumuz TIMSSde de gösterimde. Türkiyede öğrenci başarısını en çok etkileyen değişken öğrencinin sosyo ekonomik statüsü denildi.

Üniversite Araştırmaları Laboratuvarın açıklamasında özetle şunlar kaydedildi:

PISAda Fen Liselerinden olması gerekenden daha çok, Meslek Liselerinden ise daha az öğrenci katarak arttırdığımız başarımızı TIMSSde ise daha üst sosyo ekonomik statülü öğrencileri araştırmaya dahil ederek başardık.

Son güncelleme: 12:20 09.12.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı