• Turkhane Logo

Türkiye ve BAE merkez bankaları arasında anlaşma imzalandı

Abu Dabi Veliaht Prensi bugün Ankara'ya gelirken, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında doğrudan yatırımları içeren bir dizi anlaşma imzalandı.

20:07 24 Kasım 2021 Çarşamba
Türkiye ve BAE merkez bankaları arasında anlaşma imzalandı
Abu Dabi Veliaht Prensi bugün Ankara'ya gelirken, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında doğrudan yatırımları içeren bir dizi anlaşma imzalandı.


AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın, Abu Dabi Veliaht Prensi ve Birleşik Arap Emirliklerinin (BAE) fiili yöneticisi olan Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyanla yaptığı görüşmenin ardından iki ülke arasında anlaşmalar imzalandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası arasında da işbirliği için mutabakat zaptına imza atıldı. Anlaşmayı Türkiye adına Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu imzaladı.


İmza töreninin ardından Erdoğan ve Nahyan el sıkışarak kameralara poz verdi. Tören açıklama yapılmadan sona erdi.

Görüşmeler öncesinde Reutersa konuşan iki yetkili, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlunun bugün Ankarayı ziyaret eden BAE yetkilileriyle potansiyel bir swap anlaşması için ön görüşme yürüttüğünü söylemişti.

İLİŞKİLERİN GEÇMİŞİ

BAE, Mısırda Sisiye destek verirken, Türkiye ateşli şekilde devrilen Mursi yönetimini destekledi. Bu dönemde Türkiye-Mısır ilişkileri de dibe vurdu.

Abu Dabi, Doğu Akdenizde Kıbrıs ve Yunanistanın yaptığı askeri tatbikatlara da katıldı.

Türkiye ile BAE sadece Mısır ve Doğu Akdenizde değil birçok uluslararası kriz bölgesinde de karşı cephelerde yer aldı.

İki ülke, Libyada çıkan iç savaşta farklı noktalarda durdu. İki ülke de Libyada karşı cephelerde bulunan gruplara silah yardımında bulundu. Bu farklılık Suriye, Yemen ve Somalide de aynı şekilde devam etti.

BAE ile birlikte 3 Arap ülkesi Katara ambargo kararı alırken Türkiye yine farklı cephede yer aldı. 2017de üç ülkenin ambargo kararı aldığı Katarın yardımında Türkiye koştu. Türkiyeden yapılan ihracatla Katara uygulanan ambargo kırılmaya çalışıldı.

BAEnin İsrail ile başlattığı normalleşme süreci de Ankara tarafından tepkiyle karşılandı. BAE ile İsrail arasında diplomatik ilişkiler hızlanrıken, iki taraf arasında askeri anlaşmalar da imzalandı. Türkiye, BAEyi Filistin davasını satmakla suçladı.

Türkiyede özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrası BAEye yönelik ağır suçlamalar yapıldı. Özellikle yönetime yakın Türk gazete ve televizyonlarında BAEnin darbe girişimde rolü olduğu suçlamaları yapıldı. Ayrıca muhalif basının da AKPye karşı desteklendiği iddiaları ortaya atıldı.

Darbe girişimi nedeniyle BAE suçlamalar yöneltilirken, Türkiye 2020de Prens Nahyanın önde gelen danışmanlarından Muhammed Dahlan için kırmızı bülten talebinde bulundu. Dahlana 15 Temmuz darbe girişimini finanse etmek, anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs etmek suçlamaları yöneltildi.

İki ülke arasındaki son olay ise Türkiyede organize suç örgütü lideri olmak suçundan aranan Sedat Pekerin bu ülkede bulunması.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında çok sayıda suç isnadında bulunan Pekerin BAEden yayınladığı videoalar bir süre sonra kısıtlanmıştı.

Son güncelleme: 20:07 24.11.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı