• Turkhane Logo

Türkiye uyuşturucunun bir numaralı güzergahına dönüştü: Bağımlılık arttı, veriler gizleniyor mu?

İstanbul’un Bağcılar ilçesinde uyuşturucu bağımlısı birinin annesini vahşice öldürmesi, bağımlılığı yine gündeme getirdi.

15:44 27 Eylül 2022 Salı
Türkiye uyuşturucunun bir numaralı güzergahına dönüştü: Bağımlılık arttı, veriler gizleniyor mu?
İstanbul’un Bağcılar ilçesinde uyuşturucu bağımlısı birinin annesini vahşice öldürmesi, bağımlılığı yine gündeme getirdi.

Yeşilay ve İstanbul Üniversitesinin yaptığı bir araştırmaya göre, İstanbulda esrardan sonra en çok kullanılan uyuşturucu eroin oldu. Bağımlıların karıştığı olayların artması uyuşturucu kullanımı ile ilgili veriler gizleniyor mu? sorusunu gündeme getirdi.

İstanbul’un Bağcılar ilçesinde uyuşturucu bağımlısı Ali S.’nin annesini vahşice katlettiği görüntüler Türkiye’yi şoka uğratırken, uyuşturucu sorununu bir kez daha gözler önüne serdi.

Güney Amerika ülkelerinde Türkiye’ye gönderilmek üzeri iken yakalanan tonlarca uyuşturucu haberleri artık rutinleşti. Yakalanmadan Türkiye’ye gelen ve sokaklarda satılan bu uyuşturucu toplum huzurunu tehdit etmeye devam ediyor. Türkiye esrar kullanımında dünya ikinciliğine yükselirken, uyuşturucunun yol açtığı suçlar da giderek artıyor.


EN ÇOK EROİN VE ESRAR KULLANILIYOR

Yeşilay ve İstanbul Üniversitesi Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü “Atık Sudan Bağımlılığa” projesi hazırladı. Proje kapsamında ilçelerden alınan atık su numuneleri laboratuvarda analiz edildi. Araştırmada esrar, İstanbul’un en çok kullandığı uyuşturucu madde oldu. Esrardan sonra en çok tüketilen uyuşturucu eroin oldu.

İSTANBUL EROİN VE ESRAR KULLANIMINDA DÜNYA İKİNCİSİ OLDU

Araştırmada İstanbul diğer metropollerle, uyuşturucu kullanımıyla karşılaştırıldı. Buna göre esrar kullanımında birinci sırada Barcelona, ikinci sırada İstanbul yer alıyor. İstanbul eroin kullanımında da ikinci sırada yer alıyor. Birinci sırada ise New York var.

SARAY’IN RAPORLARINA GÖRE DE UYUŞTURUCU KULLANIMI ARTTI

Cumhurbaşkanlığı bünyesinde kurulan Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu, 2018-2023 Uyuşturucu ile Mücadele Eylem Planı çerçevesinde çalışmalarına başlamış ve ilk kez 2019’da ilgili bakanlıkların çalışmalarını içeren 2018 yılına ilişkin bir faaliyet raporu yayımladı. Rapora göre 2015’te, 160 bin 29 kişi uyuşturucu tedavisi için başvururken, bu rakamın üç yılda 273 bin 777’ye çıktı. Kurul, bu tarihten sonra faaliyet raporu yayımlamadı.

SUÇLAR ARTTI, VERİLER GİZLENİYOR MU?

Uyuşturucu suçlarında son bir yılda yaşanan artış dikkat çekti. AKP iktidarının gizleme çabasına rağmen savcılıklara yansıyan verilere göre uyuşturucu suçlarındaki artış oranı yüzde 31’e ulaştı. 2021 yılında Cumhuriyet Başsavcılıklarındaki uyuşturucu madde kullanma ve ticaretini yapmak suçlarına ilişkin dosyaların sayısı 381 bini geçti. Bu rakam 2019 yılında 183 bin 127 idi. TÜİK verilerine göre son 2009 ve 2020 arasındaki 11 yılda hırsızlık 7 kat, kaçakçılık 9 kat, cinayet 6 kat, cinsel suçlar 10 ve uyuşturucu suçları 11 kat arttı. Resmi verilere göre Türkiye’de 2 milyon uyuşturucu bağımlısı, 5 milyon da uyuşturucu kullanan bulunuyor.

CHP’Lİ EMİR: VERİLER ENDİŞE VERİCİ

Uyuşturucu suçları ile ilgili daha önce önerge verip açıklamalar yapan CHP’li Murat Emir, verilerin endişe verici olduğunu söyleyerek, iktidarın bilinçli bir şekilde birçok veriyi saklama gayretinde olduğunu öne sürdü. Emir, “Gençlerimiz uyuşturucunun esiri olurken ne İçişleri Bakanlığı ne de Sağlık Bakanlığı yeterli derecede önlem alıyor. İktidar maalesef her geçen gün gençlerimizi esir almaya devam eden uyuşturucu felaketine karşı gözlerini kapamış durumda” dedi.

Son güncelleme: 15:44 27.09.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı