• Turkhane Logo

Türkiye uyuşturucu kaçakçısına 250 bin dolara vatandaşlık verdi, sonrası film gibi...

Gazeteci İsmail Saymaz, vatandaşlık verilen uyuşturucu kaçakçılarından Flamur Sinanaj'ın durumunu anlattı:

09:56 31 Ekim 2023 Salı
Türkiye uyuşturucu kaçakçısına 250 bin dolara vatandaşlık verdi, sonrası film gibi...
Gazeteci İsmail Saymaz, vatandaşlık verilen uyuşturucu kaçakçılarından Flamur Sinanaj'ın durumunu anlattı:

Sözcü yazarı İsmail Saymaz, AKP hükümetinin üç yıl önce 250 bin dolara vatandaşlık alan uyuşturucu kaçakçılarından kurtulabilmek için hukukla açıklanamayacak gülünçlükleri sergilediğini söyledi.

Bunun için Arnavutluk vatandaşı Flamur Sinanajı örnek gösteren Saymaz, detayları şöyle anlattı:
Sinanaj, Belçikanın uyuşturucu baronlarından Boşnak Sani Al Murdaanın sağ kolu. Bu ikili Belçikada yakalanan 3.2 ton uyuşturucudan kaynaklı Bruges 1. Asliye Mahkemesinde uyuşturucu madde ticaretinden ve suç örgütüne üye olmaktan yargılanırken, 2019da İstanbulda ev satın alarak vatandaşlık için başvurdular
O aşamada haklarında Kırmızı Bülten olmadığı için talepleri kabul edildi. Sinanaj, eşi ve üç çocuğu, yapılan güvenlik incelemesi sonrası 8 Haziran 2020de vatandaşlığa geçti. Sinanajın dördüncü çocuğu Türkiyede doğduğu için doğal vatandaş oldu.
Sinanaj, iş hayatına girdi. Çinden getirdiği trafoları Arnavutlukta satmaya başladı.
BELÇİKA 11 AY ÖNCE İSTEDİ, TÜRKİYE VATANDAŞ OLDUĞU GEREKÇESİYLE VERMEYE YANAŞMADI
Belçikanın kırmızı bülten çıkardığı Sinanajı 3 Kasım 2022de Türkiyeden istediğini, ancak Türkiyenin vatandaş olduğu gerekçesiyle vermeye yanaşmadığını dile getiren gazeteci, daha sonra her ne olduysa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın fikrinin değiştiğini ve geçtiğimiz ağustos ayında Sinanaj, eşi ve üç çocuğunun vatandaşlığının görülen lüzum üzerine iptaline karar verdiğini kaydetti.
TÜRKİYEYİ KENDİ RIZAMLA TERK EDİYORUM DİYE YAZI İMZALATMAK İSTEDİLERSaymaz, yazısının devamında şu bilgileri paylaştı:
Sinanaj, 7 Ağustosta Bodrumda tatil yaparken, kaldığı otelde gözaltına alındı. O andan sonrası Türkiye Cumhuriyetine hiç yakışmayacak bir gülünçlük, ciddiyetsizlik ve hukuk dışılıklarla devam etti. Narkotik polisi tarafından gözaltına alınan Sinanaj, 8 Ağustosta yurt dışına gönderilmek üzere Ula Geri Gönderme Merkezine kondu.
Sinanaj, Türk vatandaşı olduğunu belirtti. Yetkililer Vatandaşlıktan çıkarılmışsınız dedi.
İddiaya göre, sınır dışı etme prosedürü dava açmayı gerektirdiği ve uzun süreceği için Sinanaja Türkiyeyi kendi rızamla terk ediyorum diye bir yazı imzalatmak istediler. Evrakı imzalarsa istediği ülkeye gidebileceğini söylediler.
Sinanaj, reddetti. Ben aslen Türküm dedi. Öyle olunca ertesi gün ailesine haber vermeden Kırklarelinin Pehlivanköy Geri Gönderme Merkezine götürdüler. Sinanajın yerini güç de olsa tespit eden avukatları peşinden gitti.
İmza baskısı burada da sürdü. Sinanaj, direndi. Vay, sen misin, direnen? Avukatlarına gösterilmeden Edirne Geri Gönderme Merkezine naklettiler. Sinanaj, Nuh dedi, peygamber demedi.
13 GÜN ALIKONDU, İKNA EDİLMEK İSTENDİSinanaj, 9 Ağustosta Çankırı Geri Gönderme Merkezine kondu. Bu merkez yangın çıktığı için çok önce kapatılmıştı. İçeride Sinanajdan başka kimse yoktu. İddiaya göre Sinanaj, ‘sivil kıyafetli kişiler tarafından 13 gün alıkonup imza vermesi için ikna edilmek istendi.
Sinanaj, geri adım atmadı.
Belçikanın iade isteğinden kaynaklı Çankırı Ağır Ceza Mahkemesince 22 Eylülde tutuklanan Sinanaj, Gerede L Tipi Cezaevine kondu. Sinanaj, cezaevinde olduğunu bir kişi aracılığıyla ailesine haber verdi. O sayede ailesi, kaybedildiğini düşündükleri Sinanajı buldu. Sinanaj, 25 Ekimde Silivri F Tipi Cezaevine nakledilene dek buradaydı.
MAHKEME, SINANAJI SALIVERMEDİDün Çankırı Ağır Ceza Mahkemesinde, Sinanajın Belçikaya iade davasının üçüncü duruşması görüldü. Mahkeme, Sinanajı salıvermedi.
Cumhurbaşkanlığı ve İçişleri Bakanlığı, mahkemeye gönderdiği yazılarda, devletin egemenlik hakkı ve takdir yetkisi çerçevesinde vatandaşlığının iptal edildiğini bildirdi. Sonraki duruşmayı aralık ayına bırakan mahkeme, Sinanajın açtığı, vatandaşlığın iptaline ilişkin davanın akıbetine göre hareket edecek. (...)

Son güncelleme: 09:56 31.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı