• Turkhane Logo

Türkiye topraklarına düşen havanları kim atıyor?

Türkiye’ye düşmeye başlayan havanları kimin attığı konusunda tartışma var. Hakan Fidan’ın “4 adam gönderir 8 füze attırırım” konuşması yeniden gündemde.

13:25 18 Ekim 2019 Cuma
Türkiye topraklarına düşen havanları kim atıyor?
Türkiye’ye düşmeye başlayan havanları kimin attığı konusunda tartışma var. Hakan Fidan’ın “4 adam gönderir 8 füze attırırım” konuşması yeniden gündemde.


art 2014’te yayınlanan bir ses kaydında MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Suriye ile savaş çıkarmak için gerekçe oluşturabileceğini söylerken şöyle diyordu:

“Gerekirse Suriye’ye dört adam gönderirim. Türkiye’ye 8 füze attırıp savaş gerekçesi üretirim, Süleyman Şah Türbesine’de saldırtırız”


O toplantıda dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler vardı.

Yaşar Güler şu an Genelkurmay Başkanı ve Suriye’de süren Barış Pınarı Harekatını yönetiyor. Sözkonusu toplantıda Güler, Suriye’deki radikal gruplara hızla silah ulaştırılması ve bu konuda MİT’in desteklenmesi gerektiğini söylüyordu.

DÜŞEN HAVANARLA İLGİLİ TARTIŞMA

Suriye’ye operasyon konuşulmaya başladığı andan itibaren adeta düğmeye basılmış gibi Türkiye’nin sınır hatlarındaki yerleşim yerlerine havan mermileri düşmeye başladı. Özellikle Akçakale ve civarına.

Resmi makamlar, havan mermilerini YPG’nin attığını açıkladılar. Bölge halkı ise TSK’ya ait askeri birliklerden atıldığını iddia ediyor. Bu noktada akla Hakan Fidan’ın, “dört adam gönderir 8 füze attırıp savaş gerekçesi üretirim” sözleri geliyor.




HAVANLAR ASKERİ BİRLİKTEN ATILDI İDDİASI

Havan düşen yerlerden biri de Şırnak’ın Cizre ilçesine bağlı sınır hattındaki Katran Köyü (Bazift). Dün düşen havan mermilerinden kaynaklı 1’i ağır 4 kişi yaralandı.

HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir öncülüğünde bir heyet, patlamanın yaşandığı köyde incelemelerde bulundu. İlk olarak patlamada yaralandıktan sonra taburcu edilen Ömer Ekin’i ziyaret eden heyet, ardından yurttaşlarla bir araya geldi.

İncelemelerin ardından konuşan HDP’li İmir, köydeki yurttaşlardan yaralılar hastaneye kaldırıldıktan sonra 25 havan mermisinin düştüğü bilgisini aldıklarını aktararak, “Köylüler güvenlikten kaynaklı şuan köylerini boşaltmış durumda. Köylülerin anlatımlarına göre havan toplarının sınır hattına yakın olan karakoldan atılmış. Şuan güvenlikten kaynaklı köyün diğer tarafına gidemiyoruz. Bir an önce bu savaşın son bulmasını ve başka kimselerin ölmesini istemiyoruz. Aynı zamanda sınır hattına yakın bazı köylerde şu an tehlike altında” diye konuştu.

Son güncelleme: 13:25 18.10.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı