• Turkhane Logo

Türkiye şimdi de İsveç'ten İki sürgün gazetecinin haber sitesini kapatmasını istiyor

Almanya'nın önde gelen gazetelerinden FAZ , Türkiye İsveç'ten NATO üyeliği karşılığında sürgündeki gazetecilere yönelik DOXİNG kampanyası başlattığını yazdı

15:44 05 Aralık 2023 Salı
Türkiye şimdi de  İsveç'ten İki sürgün gazetecinin haber sitesini kapatmasını istiyor
Almanya'nın önde gelen gazetelerinden FAZ , Türkiye İsveç'ten NATO üyeliği karşılığında sürgündeki gazetecilere yönelik DOXİNG kampanyası başlattığını yazdı

Almanyanın önde gelen gazetelerinden Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), bugün yayımlanan bir haberde, İsveçte faaliyet gösteren Nordic Monitor haber sitesinin Türkiye tarafından kapatılmak istendiğini bildirdi. Gazetenin haberine göre, haber sitesini yöneten iki gazeteci Türkiyenin Stockholmden NATOya katılımına engel olmaması şartıyla haber sitesini kapatılması talebinde bulundu.
FAZ, Nordic Monitordan Levent Kenez ve Abdullah Bozkurt‘un Türkiyenin bu talebine rağmen etkilenmediklerini belirtiyor. İsveçte iltica başvurusunda bulunmuş olan gazeteciler, Ankaranın gözdağına rağmen cesaretlerini koruyarak, Türkiyenin baskılarına boyun eğmeyeceklerini ifade ettiklerini belirtiyor. Ayrıca Levent Kenez‘in, Türkiyenin iadesini talep ettiği bir terörist olarak listelendiğini, ancak İsveç Yüksek Mahkemesi tarafından iadesi yasaklandığına da değinilen haberde, Türkiyenin, İsveçteki Nordic Monitor sitesinin kapatılması talebinin, İsveçin NATO üyeliği sürecinde yaşanan gelişmelerle de bağlantılı olduğuna dikkat çekiyor.
FAZ’den Friederike Böke ile Julian Staib’ın imzasını taşıyan haberde, Türkiye’nin Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçaparın açıklamalarına da yer veriliyor: Türkiyenin eleştirel web sitesinin kapatılma talebi, İsveç ile yapılan müzakerelerin bir parçasını oluşturuyor. Bu durum, Türkiyenin İsveç üzerindeki baskısını gösteren önemli bir örnek olarak değerlendiriliyor.
Kısa bir süre önce Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar, Ankaradaki parlamento Dışişleri Komisyonu toplantısında bu online haber sitesinden bahsetmişti. Yayınlanan toplantı tutanaklarına göre Akçapar bunun ciddi bir mesele olduğunu söyledi.  Bu medya kuruluşunun kapatılması talebi İsveç ile yapılan sözde  müzakerelerin bir parçasıydı. Aynı toplantıda Dışişleri Komisyonu, iktidardaki AKP partisinin talebi üzerine İsveçin NATO üyeliğine ilişkin oylamanın süresiz olarak ertelenmesine karar verdi. Gerekçe olarak İsveç ile müzakerelerin henüz tamamlanmamış olması gösterildi.
İsveç’de gazetecilik hayatlarına devam eden ve bu devletlerarası pazarlıklara konu olan bu iki sürgün gazeteci ile konuşan FAZ,  kendilerini İsveç’de güvende hissedip hissetmemeleriyle ilgili Kenez’in Duruma göre değişir, dikkatli olmaya çalışıyorum‘‘, dediğini ifade ediyor. 


Haberde iktidar medyası haline gelen Sabah gazetesinin Kenezin ve ailesiyle yaşadığı evin fotoğraflarını yayınlandığına da yer veriliyor. F mültecisi yazan sembolik bir kimlik kartı ile hedef gösterildiklerinden de bahsedilen haberde, Abdullah Bozkurt’un da  kişisel bilgilerinin yayınlanmasının ardından Stockholmde kimliği belirsiz kişiler tarafından fiziksel saldırıya uğradığı ifade ediliyor.
Haberde, Sabah ve A Haber televizyon kanallarının sürgündeki gazetecilere karşı yürüttüğü doxing kampanyasının ardından Almanya ve ABDde de benzer vakalar yaşandığına da dikkat çekiliyor: Doxing, insanlara zarar vermek amacıyla kişisel verilerin toplanması ve yayınlanmasını tanımlamak için kullanılan bir terimdir.
FAZ ayrıca, Hessen polisi’nin Mayıs ayında iki Sabah gazetecisinin evlerini kişisel verileri insanları tehlikeye atacak şekilde yaymak şüphesiyle aradı ve veri depolama ortamlarına bunun ardında Türk devlet  kurumlarının olduğu şüphesinin olması gerekçesiyle el koyduğundan da yazdı 

Son güncelleme: 15:44 05.12.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı