• Turkhane Logo

​'Türkiye mültecilerin Yunanistan'a geçişlerine göz yumarak Avrupa'ya baskı yapmaya mı çalışıyor?'

Türkiye'den Yunanistan'a geçen mülteci sayısında son günlerde büyük bir artış yaşanıyor. Bu artışta hem İdlib'de yaşanan gelişmeler hem de Türkiye'de mültecilere karşı yürürlüğe konan müeyyideler büyük bir rol oynuyor.

12:23 05 Eylül 2019 Perşembe
​'Türkiye mültecilerin Yunanistan'a geçişlerine göz yumarak Avrupa'ya baskı yapmaya mı çalışıyor?'
Türkiye'den Yunanistan'a geçen mülteci sayısında son günlerde büyük bir artış yaşanıyor. Bu artışta hem İdlib'de yaşanan gelişmeler hem de Türkiye'de mültecilere karşı yürürlüğe konan müeyyideler büyük bir rol oynuyor.





Londrada yayınlanan El Kuds el Arabi gazetesinde konuyla ilgili yayınlanan makalede, alarma geçen Yunan makamlarının Türk büyükelçiyi izahat için Dışişleri Bakanlığına çağırdığı vurgulanıyor. 


İsmail Cemal tarafından kaleme alınan Türkiye mültecilerin Yunanistana geçişlerine göz yumarak Avrupaya baskı yapmaya mı çalışıyor? başlıklı makalede şu görüşler dile getiriliyor:

Türkiyeden Yunanistana karadan ve denizden yaşanan göçte büyük bir artış yaşanıyor. Bu duruma kızan Yunanistan, Büyükelçi Burak Özügergini Dışişlerine çağırarak bunun Türkiyenin aldığı güvenlik önlemlerini gevşetmesinden mi, yoksa İdlibde yaşanan son olaylardan sonra mültecilerin Avrupaya ulaşma isteklerinden mi kaynaklandığını sordu. 

Türkiye, İdlibde yaşayan 3 milyon kişinin yerlerinden edilmesi durumunda Avrupaya yönelmesinden korkan Avrupa Birliğini Rusyanın İdlibe yönelik saldırılarını durdurması için baskı yapmasını istiyor. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, geçtiğimiz ay yaptığı bir açıklamada Türkiyenin göçmenlere yol vermesi durumunda Avrupa hükümetlerinin buna altı ay dayanamayacaklarını söylemişti. 

Türkiye, Rusyanın ilan ettiği son ateşkes kararına çok fazla güvenmiyor ve rejimin saldırılara yeniden başlamasından korkuyor. 

Geçtiğimiz Cuma günü Türkiye sınırında bekleyen yaklaşık bir milyon Suriyeli arasında Türkiyeye geçme konusunda bir hareketlenme yaşandı ve Türkiyenin sınır kapılarını açması konusunda gösteriler düzenlediler. 

Her ne kadar Türkiye kapılarını açmamış ve mültecilerin girişine izin vermemiş de olsa, yasadışı göç önemli ölçüde arttı. 

Son zamanlarda İdlibde artan saldırıların, Türkiyenin çalışma koşullarına getirdiği sınırlamalara denk gelmesi, Suriyeliler arasında Avrupaya geçme isteklerini yeniden kamçıladı. 

Yunan medyası son günlerde topraklarına akan düzensiz mülteci sayısında büyük bir artış olduğunu belirtiyor. Resmi rakamlara göre Yunan adalarına sadece Ağustosta 6 bin mülteci ayak bastı. 

Konuyu dile getiren Birleşik Arap Emirlikleri merkezli El Beyan gazetesi yazarlarından Abdullah Reca da İdlib kıvılcımı Yunanistanı mültecilerle etkiliyor başlıklı makalesinde şunları vurguluyor: 

Kaynayan İdlibde beklenen son savaşın yaklaşmasıyla birlikte siviller, uzun vadeli bir ateşkesin sağlanamayacağını düşünerek harekete geçmeye başladılar. 

Mültecilerin hem uluslararası kamuoyunu harekete geçirmek ve hem de Türkiyeye baskı yapmak amacıyla sınıra yaptıkları yürüyüş Türk kamuoyunda büyük bir tepki çekti. İstanbuldan binlerce mültecinin kent dışına çıkarıldığı bir dönemde yeni bir göç dalgasına karşı çıkan Türk sosyal medya kullanıcıları ülkenin daha fazla mülteciyi kaldıramayacağını, çünkü iş imkanlarının çok sınırlı olduğunu belirtiyor. 

Uluslararası kuruluşlar İdlibde yaşanacak askeri bir operasyonun insani bir felakete yol açacağını bunun da Türkiye ve Avrupaya büyük bir göç kapısını aralayacağının altını çiziyor. 

İdlibde yaşanan hareketlilik üzerine Yunanistan hükümeti hemen Türk büyükelçiyi çağırarak bilgi aldı. 

Medyada yayınlanan haberlerde, 2017dekine benzer büyük bir göç dalgasının tekrarlamasından korkan yetkililer, son günlerde Türkiyeden gelen mülteci sayısında büyük bir artış yaşandığını ifade ediyor. 

Bu arada Lübnan merkezli El Modon gazetesi ise Murekin etrafındaki Suriye rejim güçleri ve milislerinin bölgeyi terkettiğini öne sürüyor. Rejim militanları Murekten çekildi: Bu durum Rus-Türk anlaşmasının bir sonucu mu? başlığıyla yayınladığı haberde 

Gazetenin bölgedeki muhabiri Mahmud el Şimalinin ifadelerine göre Türkiyenin gönderdiği askeri yardım konvoyunun Mureke gitmesiyle, Suriye rejim güçlerinin bölgeden aynı anda çekilmesi Türk-Rus anlaşmasının bir sonucu olarak değerlendiriliyor. El Şimaliye göre Han Şeyhundan çekilen rejim güçleri kasabanın batısında ve güneyinde konuşlandı. Türk gözlem noktasının yakınında ise Rus askerleri yer alıyor. 

Gazeteye konuşan kaynaklar, Türkiye ve Rusyanın Halep-Şam karayolunun muhalif milislerden temizlenmesi ve bu yolun Türk-Rus ortaklığıyla kontrol edilmesi için görüşmeler gerçekleştirdiğini, anlaşma sağlanması durumunda Han Şeyhundaki rejim yanlısı milislerin de bölgeden çekileceklerini öne sürüyor. 

Gazete, daha önce bazı muhalif medya kuruluşlarının Han Şeyhunun İdlibin merkezi olarak yeniden dizayn edilmesini ve buraya hükümet binaları ile polis ve Türk-Rus devriyelerinin yerleştirilmesi konusunda görüşmeler yaptıklarını yazdığını da ileri sürüyor. 

Gazeteye göre yakıt, yiyecek ve lojistik malzemeler taşıyan üç araçlık bir Türk askeri konvoyu dün Murek gözlem noktasına ulaştı. Gazete ayrıca dün Türk ve Rus keşif uçaklarının İdlib üzerinde uçtuklarını da yazdı.

Son güncelleme: 12:23 05.09.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı