• Turkhane Logo

Türkiye itiyor Avrupa istemiyor: Mültecilerin insanlık dramı

Yunanistan-Türkiye sınırına yığılan binlerce mülteci günlerdir soğukla, açlıkla, hastalıkla, ölümle, darpla, gaspla mücadele ediyor. Devletler arası üstünlük yarışına kurban edilen göçmenler için kısa vadede çözüm de gözükmüyor.

16:39 07 Mart 2020 Cumartesi
Türkiye itiyor Avrupa istemiyor: Mültecilerin insanlık dramı
Yunanistan-Türkiye sınırına yığılan binlerce mülteci günlerdir soğukla, açlıkla, hastalıkla, ölümle, darpla, gaspla mücadele ediyor. Devletler arası üstünlük yarışına kurban edilen göçmenler için kısa vadede çözüm de gözükmüyor.



Türkiye İdlib saldırısında resmi rakamlara göre 36 şehit verdi. Bu gelişme AKP iktidarının göçmen politikasını doğrudan etkiledi. Saldırı sonrası güvenliği gevşeten Türkiye, mültecilerin Yunanistan sınırına yığılmasına katkı sağladı.

/

Sınır güvenliğinin Türkiye tarafından gevşetilmesi sonrası binlerce mülteci yollara düştü.

KAÇAK GEÇEBİLENLER DARP VE GASP EDİLDİ, HASTALIĞA ÖLÜME TERK EDİLDİ

Ancak Yunanistan sınır kapılarını açmadı. Bunun ötesinde kaçak geçişe çalışanlara sert müdahalelerle engel olma yolunu seçti.

/
Öyle ki sınırı geçmeyi başaran kimi göçmenler darp edildi, kıyafetleri alınarak hastalık ve ölüme terk edildi.

/

Yunanistan’da iktidar kanadı ve destekçileri, mülteci meselesinin Türkiye’nin organizesinde bu noktaya geldiğini belirtiyor. Muhalefet ise sınırların açılmayarak yanlış yapıldığını kaydediyor.

/

Yunanistan’da binlerce kişinin katılımıyla, hükumetin göçmen tutumunu eleştirerek mültecilere destek veren gösteriler düzenlendi.

Türkiye ise Avrupa’ya karşı kullandığı ‘mülteci kartı’nı şimdilik geri çekeceğe benzemiyor. Aksine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun son açıklaması bugüne kadar yaşananların başlangıç olduğunu özellikle Yunanistan için asıl problemin yeni başlayacağını gözler önüne seriyor.



Yer yer dillendirilen Türkiye’nin göçmenlerin gidişini fiilen organize ettiği yönündeki iddiaları destekler mahiyette hedefine Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’i koyan Soylu, “Sınırı geçenlerin sayısı 143 bini aştı. Miçotakis’in sınırları tutma gibi bir kabiliyeti yok. Siz bundan sonraki olacaklara bakın. Bundan öncekiler bir şey değil” diye konuştu.



Öte yandan Türkiye Yunanistan sınır hattında göçmenlerin durumunu izleyen insan hakları örgütlerinin gözlemleri yaşanan insanlık dramını açık ve net ortaya koyuyor.

GERİ GELENLERİN BEYANINA GÖRE YUNAN POLİSİ EŞYALARINA EL KOYMUŞ

Mülteci Hakları Derneği de bölgede göçmenlerin durumunu takip eden oluşumlardan biri.

Derneğin sosyal medya paylaşımlarından birinde şu bilgiler yer alıyor: “Sınırı geçtikten sonra Türkiye tarafına geri dönen bazı mülteciler ile mülakatlara göre, Yunanistan tarafına geçtiklerinde Yunan Polisi tarafından alıkoyulan bazı mültecilerin çanta, telefon, cüzdan, pasaport ve paralarına el koymuş ve bazı mültecilere fiili şiddet uygulanmış.”

DEVLETLER ARASI İKNA ARACI OLARAK KALMAYI SÜRDÜRECEK

Kısa vadede nasıl çözüleceği kestirilemeyen mülteci meselesi görünen o ki, devletlerin birbirlerine karşı kullandığı koz olarak kalmaya bir süre daha devam edecek.



Kaynak: BOLD

Son güncelleme: 16:39 07.03.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı