• Turkhane Logo

Türkiye İtalya'da bir Alman vatandaşını tutuklattı

Türkiye tarafından uluslararası yakalama kararı ile aranan bir Alman vatandaşı tatil için gittiği İtalya'da tutuklandı.

10:19 24 Eylül 2019 Salı
Türkiye İtalya'da bir Alman vatandaşını tutuklattı
Türkiye tarafından uluslararası yakalama kararı ile aranan bir Alman vatandaşı tatil için gittiği İtalya'da tutuklandı.

Türkiyenin Interpol aracılığıyla uluslararası tutuklama kararı ile aradığı Kürt kökenli bir Alman vatandaşı İtalyada tutuklandı. 45 yaşındaki Almanya ve Türkiye vatandaşının İtalyanın Milano kentinde tatil yaptığı otelde gözaltına alındıktan sonra tutuklandığı belirtildi. Hannoversche Allgemeine Zeitung gazetesinin haberine göre, Milanodaki Alman Başkonsolosluğu tutuklanan kişi ile irtibata geçti.
Hannover Belediyesinde çalıştığı belirtilen kişinin İstanbulda ikamet ettiği sırada çeşitli gösterilere katıldığı, 1996da Türkiyeden kaçarak Almanyaya iltica ettiği kaydedildi. Kişinin daha sonra Alman uyruğuna geçtiği, ancak Türk vatandaşlığından çıkmadığı belirtiliyor. Almanyada yaşayan yakınları tutuklanan kişinin Türkiyede yaşadığı sırada siyasi gösterilere katılması nedeniyle politik sebeplerden dolayı aranıyor olabileceğini belirterek, Türkiyeye iade edilmesinden endişe ettiklerini belirttiler.
Almanya Dışişleri Bakanlığı devrede
Gazetede yer alan habere göre, tutuklanan kişinin ağabeyi durumu Hannoverin eski belediye başkanı Herbert Schmalstiege aktardı. Schmalstieg de Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Niels Annenden yardım istedi. Annen tutuklanan kişinin serbest bırakılması için diplomatik girişim başlattı.
Türkiyenin uluslarası yakalama kararı çıkartması nedeniyle Avrupa ülkelerinde gözaltına alınan kişiler Alman kamuoyunda daha önce de yoğun eleştirilere yol açmıştı. Alman vatandaşı yazar Doğan Akhanlı ve İsveç vatandaşı yazar Hamza Yalçının 2017de tatil için gittikleri İspanyada Türkiyenin Interpol aracılığıyla yaptıkları talep üzerine gözaltına alınmaları tepkilere neden olmuştu. Almanya Başbakanı Angela Merkel Doğan Akhanlının İspanyada gözaltına alınmasının ardından yaptığı açıklamada, Türkiyeyi eleştirerek, Interpolün bu tür şeyler için kullanılamayacağını belirtmişti.

Son güncelleme: 10:19 24.09.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı