• Turkhane Logo

Türkiye demokrasisi 10 basamak daha düştü

Türkiye, demokrasi, insan hakları, basın özgürlüğü endekslerinde gerilemeye devam ediyor.

13:45 09 Ocak 2019 Çarşamba
Türkiye demokrasisi 10 basamak daha düştü
Türkiye, demokrasi, insan hakları, basın özgürlüğü endekslerinde gerilemeye devam ediyor.





The Economist Dergisinin 2018 demokratik değerler endeksine göre, Türkiye 10 basamak gerileyerek 110. sırada yer aldı.


Euronews Türkçeden Beraat Gökkuşun haberine göre, Türkiyenin yanı sıra Avrupa da demokratik değerlerin en fazla yitirildiği bölge kategorisinde yer aldı. 

Habere göre, Demokrasi Endeksi 2018: Ben de? isimli rapor, 167 ülkeyi demokrasileri üzerinden değerlendirmeye tabi tuttu ve Türkiye, en temel koşulları bile karşılamaktan uzak ülkeler kategorisinde yer alarak 110. sırada yer aldı. 

En demokratik ülkeler kategorisinde bu yıl da Kuzey Avrupa ülkeleri başı çekti. Listenin bir numarasına Norveç otururken, ardından İzlanda ve İsveç geldi.

Son üç sırayı ise, Kuzey Kore, Suriye ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti paylaştı.

Haberin detaylarında şu bilgilere yer verildi:

Seçim süreçleri, çoğulculuk, sivil özgürlükler, hükümetlerin işleyişleri, siyasi katılım ve siyasi kültür gibi konulardaki durumlara göre ülkelerin puanlandığı raporda Avrupanın dünya genelindeki ortalamasını düşüren ülkeler arasında İtalya, Türkiye ve Rusya gösterildi.

İtalya geçen yıla göre 12 basamak birden gerileyerek Avrupada demokratik değerler anlamında en çok kan kaybeden ülke oldu. İtalyayı Türkiye 10 basamak Rusya ise 9 basamak gerileyerek takip etti. Rusyanın demokrasi performansı The Economiste göre Afganistandan bile daha kötü oldu.

Avrupa, 2006dan bu yana en sert düşüş yaşayan bölge olsa da 49 ülke ve doğu ile batı olmak üzere iki bölgeye ayrılan kıta da 14 tam demokratik devlet bulunduğu aktarıldı.




 

Son güncelleme: 13:45 09.01.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı