• Turkhane Logo

Türkiye, Alman tasarımı Reis Sınıfı denizaltılar ile Yunanistan'a karşı üstünlük elde etti

İngiltere'de haftalık yayımlanan Economist dergisi, Türkiye'nin Alman tasarımı Reis Sınıfı denizaltılar ile Ege Denizi'nde Yunanistan'a karşı üstünlük elde ettiğini yazdı. Piri Reis denizaltısını Mart ayında Gölcük Tersanesi'nde suya indirildiğini hatırlatan dergi, bu gelişmeyi

17:48 02 Temmuz 2021 Cuma
Türkiye, Alman tasarımı Reis Sınıfı denizaltılar ile Yunanistan'a karşı üstünlük elde etti
İngiltere'de haftalık yayımlanan Economist dergisi, Türkiye'nin Alman tasarımı Reis Sınıfı denizaltılar ile Ege Denizi'nde Yunanistan'a karşı üstünlük elde ettiğini yazdı. Piri Reis denizaltısını Mart ayında Gölcük Tersanesi'nde suya indirildiğini hatırlatan dergi, bu gelişmeyi

İngilterede haftalık yayımlanan Economist dergisi, Türkiyenin Alman tasarımı Reis Sınıfı denizaltılar ile Ege Denizinde Yunanistana karşı üstünlük elde ettiğini yazdı.
Piri Reis denizaltısını Mart ayında Gölcük Tersanesinde suya indirildiğini hatırlatan dergi, bu gelişmeyi Türkiye donanması için bir zafer ve Yunanistan için bir baş ağrısı ifadeleriyle yorumladı.
Havadan bağımsız tahrik sistemli (AIP) Piri Reis denizaltısı, Türkiyenin Reis Sınıfı denizaltılar projesinin ilk ürünü.
Ağır torpidolar ile deniz ve kara hedeflerine karşı güdümlü füze atma kabiliyetine sahip bu denizaltı için Economiste konuşan Kiel Güvenlik Politikası Enstitüsünden Johannes Peters, denizaltının sessiz seyir özelliğine övgülerde bulundu.
Peters, Klasik dizel elektrik denizaltılar 2-3 gün suyun altında kalabilirken bu AIP denizaltı için bu süre 3 hafta diye konuştu.
Piri Reisin Reaktörleri kapatılamayan daha gürültülü nükleer enerjili denizaltılara kıyasla neredeyse sıfır gürültü emisyonu ile çalıştığını da ifade eden Peters, Bu Yunan-Türk geriliminin yaşandığı sığ sular için mükemmeldir dedi.
TÜRKİYENİN SAVUNMA HARCAMALARI DAHA FAZLATürkiye ile Yunanistan arasında Ege Denizinde yaşanan gerilime vurgu yapılan haberde, Yunanistanın Fransız savaş uçakları satın aldığını ve savunma harcamalarını ikiye katlayarak 5,5 milyar Euroya çıkardığı belirtildi.
Ancak dergi, bu miktarın hala Türkiyenin harcamalarından çok daha az olduğunu da ekledi.
Economist, Türkiyenin 6 son teknoloji denizaltısının NATO için de bir artı değer olduğunu aktardı.
DENİZALTILAR DENİZ DENGESİNİ YENİDEN ŞEKİLLENDİRECEKDergiye konuşan uzmanlardan Kings College Londondan Emmanuel Karagiannis ise, Türk denizaltıların Yunanistan ile Türkiye arasındaki deniz dengesini yeniden şekillendireceğini söyledi.
Denizaltıların, Yunanistanın Kıbrıs, Mısır ve İsraile ulaşmak için inşa etmeyi planladığı denizaltı kablolarını gözetlemek de dahil; tartışmalı sularda istihbarat toplamak için kullanabileceğini yazan dergi, haberinde Karagiannisin şu değerlendirmelerine yer verdi:
Denizaltılar orta menzilli gemisavar füzeleriyle de silahlandırılabilir. Bu denizaltıları hedef alacak Yunan gemilerini büyük ölçüde etkisiz hale getirilebilir. Ama bu Türkiyenin yerli silahlarını Alman tasarımına ne kadar iyi entegre edebileceğine bağlı.
BİZ TÜRKİYEYE SATMAYIN DEMİYORUZ, BU TÜRKİYEYE SATMAYIN DİYORUZYunanistanın Almanyadan satışları durdurmasını ve denizaltıları başka bir ülkeye satması istediğini belirten Economist, haberinde Yunanistan, Türkiyenin Rusyadan savunma sistemi satın almasının ardından ABDnin F-35 satışını yasaklamasını işaret ediyor diye yazdı.
Haberde ismini vermeyen bir Yunan yetkilinin Biz denizaltıları Türkiyeye satmayın demiyoruz. Biz, şu anda bu Türkiyeye satmayın diyoruz sözlerine de yer verildi. Ancak dergi, Yunanistanın çağrılarının ise nafile kaldığını belirtti.
ALMANYANIN TEK DERDİ PARA DEĞİLEconomist, Almanyanın, bazı AB ülkelerinin Türkiyeye yönelik silah ihracatını sınırlandırmasına karşı direndiğini aktardığı haberinde şu ifadelere yer verdi:
Almanyanın denizaltı anlaşmasını bozmaya yönelik ortaya koydu direniş şaşırtıcı değil. Almanyanın son on yılda 14 milyar dolarlık toplam silah ihracatına kıyasla, denizaltı anlaşmalarının 3.5 milyar dolar değerinde olduğu düşünülüyor.
Ülke, özellikle 1960lardan bu yana 120den fazla denizaltıyı 17 donanmaya satarak dünya denizaltı pazarına yön veriyor. Son müşterisi de 2030larda Fransız denizaltılarını alana kadar boşluğu doldurmak isteyen Avustralya.
Ancak maddiyat hikayenin tamam değil. Türkiyenin AB ile ilişkisi ve NATOdaki yeri, her iki organizasyon için de bölücü meseleler. Fransa, Yunanistan ve Kıbrıs, saldırgan ve yayılmacı davranışa sahip olarak görmelerinden dolayı Türkiyeyi püskürtmeye hevesli. Buna karşın Almanya-İtalya, Polonya ve İspanya gibi ülkeler ise ilişkinin hırçın bir şekilde çökmesini engellemek istiyor.
MESELE SADECE DIŞ POLİTİKA DEĞİL, AYNI ZAMANDA BİR İÇ MESELEDergi, Türkiye ile bağların kopmasını engellemeye çalışan ülkelerin, Avrupaya yönelik göçü kontrol altında tutmak istediğini şu cümlelerle aktardı:
Yunan yetkili, Almanya Başbakanı Angela Merkelin bu konuyla takıntılı olmasından şu sözlerle şikayet ediyor: Türkiyenin Avrupaya şantaj yapmasına izin veriyor [...]
[...](Almanya-Türkiye ilişkileri) Daha geniş değerlendirmeler de var. Almanya, Türkiyeyi, Rusyanın kendisini yeniden ortaya koyduğu, NATOnun güney kanadında bir siper olarak görüyor.
Diğer sebepse daha yerel. Almanya, yaklaşık 3 milyon Türk ile dünyanın en büyük Türk diasporasına sahip. Berlindeki Uygulamalı Türkiye Araştırmaları Merkezinden Sinem Adar, Almanyanın Türkiye ile ilişkisi sadece bir dış politika meselesi değil, aynı zamanda bir iç meseledir diyor.
40 personel kapasitesinde ve 68,5 metre uzunluğunda olan Piri Reis denizaltısı, yeni tip denizaltı projesinin de ilki. 2027de tamamının denize indirilmesi planlanan diğer denizaltılarının isimlerinin ise, Hızır Reis, Murat Reis, Aydın Reis, Seydi Ali Reis ve Selman Reis olması planlanıyor.

Son güncelleme: 17:48 02.07.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı