• Turkhane Logo

Turkey Tribunal’de işkencelerin ifşası yandaşları rahatsız etti

Uluslararası toplumu Erdoğan rejiminin yaptığı insan hakları ihlalleri ile ilgili bilgilendirmek ve farkındalık oluşturmak için kurulan Turkey Tribunal Halk Mahkemesi’nin, Türkiye’de yaşanan işkenceleri gündeme getirmesi yandaşları rahatsız etti.

13:20 22 Eylül 2021 Çarşamba
Turkey Tribunal’de işkencelerin ifşası yandaşları rahatsız etti
Uluslararası toplumu Erdoğan rejiminin yaptığı insan hakları ihlalleri ile ilgili bilgilendirmek ve farkındalık oluşturmak için kurulan Turkey Tribunal Halk Mahkemesi’nin, Türkiye’de yaşanan işkenceleri gündeme getirmesi yandaşları rahatsız etti.



Saray’a yakın gazeteler, Turkey Tribunal’in  ile Türkiye’nin işkenceci gibi gösterildni savundu.

Sosyal medyada büyük ses getiren ve Erdoğan rejiminin yaptığı insan hakları ihlallerini ortaya koyan Turkey Tribunal, yandaşları rahatsız etti. Mahkemeyi hedef alan yandaş medya, bu mahkeme ile Türkiye’nin işkenceci gibi gösterildiğini savundu.


ULUSLAR ARASI CEZA MAHKEMESİ RAHATSIZ ETTİ

Saray’a yakın ve damat Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın yönettiği Sabah Gazetesi Turkey Tribunal’i “Turkey Tribunal’a en çok F.tö ve PKK sevindi, Türkiye işkenceci gibi gösterildi” başlığıyla verdi. Gülen Hareketi’nin Turkey Tribunal’i “bağımsız ve tarafsız halk mahkemesi” olarak tanımladığına vurgu yapılan haberde Gülen Hareketi mağdurları ile PKK’ya yakın isimlerin tanık olarak dinlendiği belirtildi.  Duruşmalarda Türkiye’nin karalanıp işkenceci bir ülke olarak lanse edildiği öne sürülen haberde Turkey Tribunal Mahkemesi tanıklarının dinlenmesinden sonra hazırlanacak raporla Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvurulacağına dikkat çekildi.

/

TÜRKİYE’DE İNSAN HAKLARI İHLALLERİ ARTTI

Turkey Tribunal’de işkence, cezasızlık, adalet erişim, zorla kaybetmeler, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü gibi raporlar hazırlandığı ifade edilen haberde kuruluşun internet sitesinde Türkiye’de insan hakları ihlallerinin arttığı için Türkiye Tribunal Mahkemesi’nin kurulduğu ifade edildiği belirtilerek sitede yer alan şu ifadelere yer verildi: “Mahkeme yasal olarak bağlayıcı bir organ değildir. Ancak mahkemenin hükmü yüksek ahlaki otoriteye sahip olacaktır. Hâkimlerin tüm belgeleri, referansları ve hükmü, modern dijital iletişim araçlarıyla tam şeffaf olarak yayınlanacaktır. Bu yolla, uluslararası toplumu bu konuda bilgilendirmek ve farkındalık yaratmak istiyoruz.” Turkey Tribunal internet sitesinde duruşma videosunda Erhan Doğan’ın mahkemede tanık olarak dinlendiğine yer verilen haberde, Doğan’ın işkence gördüğünü anlatarak, Türkiye’yi karaladığı iddia edildi.

AYDINLIK DA MANŞETTEN VERDİ

Cumhur İttifaakı’nın küçük ortağı Vatan Partisi’nin yayın organı Aydınlık da Turkey Tribunal’i hedef aldı. Haberde daha önce de Çin’e karşı Uyghur Tribunal mahkemesi kurulduğu belirten Aydınlık, haberinde şu ifadelere yer verdi: “Turkey Tribunal’ adlı sözde mahkeme Belçika’da kuruldu, İsviçre’de Türkiye’yi ‘yargılamaya’ başladı. Hazırlanacak raporla Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvurulacak.”



TURKEY TRİBUNAL NEDİR?

Turkey Tribunal, uluslararası toplumu Erdoğan rejiminin yaptığı insan hakları ihlalleri ile ilgili bilgilendirmek ve farkındalık oluşturmak kurulan için bir insan hakları ve sivil bir mahkeme. Yasal olarak bağlayıcı bir mahkeme değil, ancak bu sivil mahkemenin kararlarının yüksek ahlaki otoriteye sahip olacağı ve içtihat oluşturacağı öngörülüyor.
Mahkemeye dair tüm belgeler, tanıklıklar ve hakimlerin kararları, dijital iletişim araçları aracılığıyla tam şeffaflık içinde yayınlanacak. Mahkeme böylece uluslararası toplumu Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlalleri ile ilgili bilgilendirmek ve bilinçlendirmek istiyor.

 

Son güncelleme: 13:20 22.09.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı