• Turkhane Logo

Turkey Tribunal’de 4’ncü gün: Erdoğan rejiminin düşmanlaştırdığı biri Anayasal hakkını kullanamaz

Turkey Tribunali Halk Mahkemesi dördüncü gününde Cenevre’de devam ediyor.

12:28 23 Eylül 2021 Perşembe
Turkey Tribunal’de 4’ncü gün: Erdoğan rejiminin düşmanlaştırdığı biri Anayasal hakkını kullanamaz
Turkey Tribunali Halk Mahkemesi dördüncü gününde Cenevre’de devam ediyor.


Yargı bağımsızlığı ve adalete erişimle ilgili tanık olarak dinlenen eski Cumhuriyet Savcısı Hasan Dursun, “Erdoğan iktidarının düşmanlaştırdığı birinin Anayasal hakkını kullanma hakkı yoktur” dedi.

Turkey Tribunali’nde 4’ncü gününde yargı bağımsızlığı ve adalete erişimle ilgili HDP eski Milletvekili Faysal Sarıyıldız ile eski Cumhuriyet Savcısı Hasan Dursun tanık olarak dinlendi.


Faysal Sarıyıldız, 2015’te Güneydoğu’da yaşanan hendek olaylarıyla sırasında yaşanan hak ihlallerini anlattı. Sarıyıldız, şunları söyledi: “Cizre’de çoğu kadın ve çocuk 288 kişi öldürüldü. 15 kişi intihar etti. 120 bin insan travma yaşadı. Pek çok kişi halen psikolojik tedavi görüyor. 2015 yılında savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar olarak nitelendirilebilecek olaylar yaşandı. Dünyada savaş suçlarına müdahale etme iradesi yok. Bu çok korkunç. 16 Aralık 2015’te Cizre’deki kamu görevlileri, Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmenlere ve memurlara gönderdiği bir mesaj aldı, Cizre’de 1000’lerce kamu görevlisi vardı ve hükümet onlardan bu şehri terk etmelerini istedi. 120.000 kişilik bir yerde kamu görevlilerinin ilçeyi terk etmesinin istendiğini ve bunun bir katliam girişimi olduğunu hayal edebiliyor musunuz?”

DÜŞMAN HUKUKU UYGULANDI, BİNDEN FAZLA HAKİM-SAVCI CEZAEVİNDE

Eski Cumhuriyet Savcısı Hasan Dursun ise, 15 Temmuz sonrası bir gecede binlerce hakim ve savcının görevden alındığını ve mesleklerinden ihraç edildiğini anlattı. Dursun, şunları söyledi: “1000’den fazla hakim-savcı halen cezaevinde. Daha fazlası cezaları kesinleştiği için cezaevine girmekle karşı karşıya. Cezaevinde 30 ay kadar tutuklu kaldım. Erdoğan iktidarının düşmanlaştırdığı bir kişinin anayasa tarafından tanımlanan uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan bir hakkı kullanması mümkün değildir. Çünkü onlar insan yerine konulmuyorlar. 5 bin hakim savcı haklarındaki iddianamelerde görevlerini ihmal ettikleriyle ilgili hiçbir delil yok. 15 Temmuz’a geldiğimizde muhalif görülen, ihraç edilecek hakim ve savcılar tespit edilmişti. Tüm adliyelerde Yargıda Birlik Platformuna üye olanlar vatansever diğerlerinin terörist ve vatan haini olduğu algısıyla listeler hazırlandı. 15 Temmuz gecesi hazır olan listelerle gözaltı ve tutuklamalar yapıldı.

Hakim ve savcıların siyasi davalarda iradelerinin olmadığını gördüm. 1000 hakim ve savcıyı ilgilendiren karar sadece 1 satırdan oluşuyordu. Gerisi 1000 kişilik bir isim listesiydi. Türkiye’de düşman hukuku uygulaması vardır.”

Turkey Tribunal’de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin eski başkanı başkanlığında 6 hakimden oluşan mahkeme heyeti yargılamayı gerçekleştiriyor. Duruşma öncesinde işkence, adam kaçırma, basın özgürlüğü, adalete erişim, suç işleyen kamu görevlilerinin ceza almaması ve insanlığa karşı suç başlığı altında toplam 6 raporu hazırlayan raportörler ile toplam 15 tanık mahkeme tarafından dinleniyor.

Son güncelleme: 12:28 23.09.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı