• Turkhane Logo

Türk öğretmenleri kaçırıp MİT’e teslim eden Kosova istihbarat başkanına 4 yıl 8 ay hapis

15:25 19 Temmuz 2023 Çarşamba
Türk öğretmenleri kaçırıp MİT’e teslim eden Kosova istihbarat başkanına 4 yıl 8 ay hapis





Kosova İstihbarat Teşkilatı’nın eski başkanı Driton Gashi, ülkede oturma ve çalışma izinleri bulunan 6 Türk vatandaşını yasalara aykırı olarak sınır dışı etmekten 4 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Aynı dosyada yargılanan iki emniyet bürokratı delil yetersizliğinden beraat etti.



Boldmedya’dan Necdet Çelik’in haberine göre, Priştine İlk Derece Mahkemesi’nde, geçen yılın şubat ayında görülmeye başlayan davada karar, bugün açıklandı. Yargıç Violeta Namani, dönemin istihbarat başkanı Driton Gashi’yi, görevini kötüye kullanma ve kişiyi özgürlükten yoksun bırakma suçlarından 4 yıl 8 ay hapse mahkum etti. Yargıç Namani, ayrıca Gashi’yi 4 yıl boyunca kamu görevinden men etti.



Temyize açık bırakılan kararda, aynı dosyada yargılanan Vatandaşlık ve İltica Dairesi Başkanı Valon Krasniçi ile Yabancılar Şubesi Başkanı Rahman Süleymani, delil yetersizliğinden beraat etti.



NE OLMUŞTU?



29 Mart 2018 sabahı Kosova’daki Mehmet Akif Kolejleri bünyesinde çalışan idareci ve öğretmenler, yolda zorla aracından indirilerek ya da okul bahçesinde öğrencilerin gözü önünde derdest edilerek Priştine havaalanına götürülmüş, birkaç saat içinde MİT’e ait uçakla Türkiye’ye gönderilmişti. Ülkede yoğun tartışmalara neden olan olaydan hemen sonra, İstihbarat Kurumu Başkanı Driton Gashi görevden alınmıştı.



/



Kosova’dan yasadışı şekilde kaçırılarak MİT’e teslim edilen Türk öğretmenler halen cezaevinde tutuklu bulunuyor.



Kosova Parlamentosu’nca kurulan araştırma komisyonu, Şubat 2019’da yayınladığı raporda, sınır dışı olayında 31 yasa ve prosedür ihlali gerçekleştiğini tespit etti. Rapor, bu hukuksuz olayın ana aktörünü dönemin cumhurbaşkanı Haşim Taçi olarak işaret etti.



ÖĞRETMENLER HÜCREDE, EŞLERİ MÜLTECİ



Yasalar çiğnenerek Türkiye’ye gönderilen 5 öğretmen ile bir doktor, terör suçlamasıyla toplam 56 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası aldı. Söz konusu kişilerin önemli kısmı o günden beri tek kişilik hücrede tutuluyor. Mağdurların ailelerinden bir kısmı başka ülkelere göç etti. Kosova’da ikamet etmeye devam edenler ise mülteci statüsüne kavuştu.







Haşim Taçi, 4 Kasım 2020’den bu yana Lahey’deki bu özel hücrede



HAŞİM TAÇİ SAVAŞ SUÇUNDAN YARGILANIYOR



6 Türk vatandaşının yasa dışı şekilde sınırdışı edilmesinde baş rolü oynayan dönemin cumhurbaşkanı Haşim Taçi, 23 yol önce işlediği öne sürülen insanlığa karşı suçlar nedeniyle Lahey’de kurulan Kosova Özel Mahkemesi’nde tutuklu olarak yargılanıyor. Taçi, Lahey’deki başsavcılığın iddianameyi açıklaması üzerine 4 Kasım 2020’de cumhurbaşkanlığı görevinden istifa etmiş, aynı gün Lahey’e getirilmişti.



Kosova’da 1998 – 2000 yılları arasında işlendiği belirtilen savaş suçlarını araştırmak amacıyla kurulan özel mahkemede, Taçi ile birlikte 3 üst düzey Kosovalı siyasetçi yargılanıyor.

Son güncelleme: 15:25 19.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı