• Turkhane Logo

Türk heyeti İran meselesini konuşacak

Dışişleri Bakan yardımcısı başkanlığındaki bir Türk heyeti Washington’da bugün ABD ile masaya oturacak. Papaz Brunson’ın durumundan Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iadesine kadar bütün konular masaya yatırılacak.

12:42 08 Ağustos 2018 Çarşamba
Türk heyeti İran meselesini konuşacak
Dışişleri Bakan yardımcısı başkanlığındaki bir Türk heyeti Washington’da bugün ABD ile masaya oturacak. Papaz Brunson’ın durumundan Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iadesine kadar bütün konular masaya yatırılacak.

İran ambargosu da masadaki kilit konulardan. Enerji Bakanlığı’ndan üç ismin Washington’da ciddi mesai harcaması bekleniyor. Türkiye petrolünün yüzde 30’unu İran’dan alıyor. ABDnin 5 Kasım 2018 tarihinde yürürlüğe koyacağı yaptırımların ikinci aşamasında İrandan petrol alan ülkeleri de hedef alacak. Türkiyenin burada nasıl bir strateji izleyeceği merak ediliyor. Washingtona gidecek ABD heyetinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından da 3 isim bulunuyor. Bu üç ismin ABD ile İran ambargosunu konuşması bekleniyor.

/

ABD İran Ambargosu hakkında Türk iş insanlarını bilgilendirmek için 19-20 Temmuz tarihleri arasında Ankarada temaslarda bulunmuştu. ABD heyetine bu seyahatte Hazine Bakan Yardımcısı Marshall Billingslea eşlik etmişti.


Amerikanın Sesine konuşan İstanbul Ayvansaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Celalettin Yavuz İranın Türkiye için enerji sektörü bakımından çok önemli bir ülke olduğunu ve daha önce 2010 yılında TÜPRAŞ üzerinden doğalgaz alımında ciddi sıkıntılar yaşandığını söyleyen Yavuz, coğrafi konumda değişiklik olmadığından dolayı bugün de Orta Asyadaki ülkeler ve Rusyanın yanı sıra İranın enerji kaynakları için Türkiyenin ulaşım koridorunda bulunduğunu hatırlattı.
Keza İran ile Türkiye arasında tırlarla devam eden ticareti de anımsatan Yavuz, İranın nüfusundaki Türk kökenliler de düşünüldüğünde ABDnin yaptırımlarını Türkiyenin kabul etmesini imkansız gördüğünü ifade etti.

‘ABD DÜNYAYA MESAJ VERİYOR’

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Özden Zeynep Oktav ise, ““Trump yönetiminde yaptırımları uygulamakta kararlılık seziyorum. ABDnin dünyaya halen süper güç olduğunu katılmak için İranı terbiye ederek, İsrailin yanında yer alarak ve Suudi Arabistanın geçmişte yaşadığı endişeleri teskin etme yoluna gidiyor. Ayrıca Trump, Çine karşı da gövde gösterisinde bulunuyor. Tabii Trumpın politikalarında yakın geleceği öngörmek pek mümkün değil, U dönüşleri oluyor. İranın kabul etmeyeceğini de bildiği için son olarak masaya oturmayı teklif etti. Böylece dünyaya ve Türkiyeye mesajlar veriyor” diyor.

Oktav önceki İran ambargosunda Avrupa Birliğinin de ABDnin yanında olduğunu fakat bu kez Avrupa Birliğinin İranı Pazar olarak gördüğünü bu yüzden ABD ile birlikte hareket etmediğini anlatıyor.

‘SALGIRGAN TUTUM PETROL FİYATLARINI YÜKSELTECEK’

İran krizi başlamadan önce geçtiğimiz haftalarda sozcu.com.trnin sorularını yanıtlayan Bilent Üniversitesinden Enerji Profesörü Necdet Pamir ABDnin politikalarının cari açığa etki yapacağını söylüyor, “Nereden bakarsak bakalım, zaten bir süredir artmakta olan petrol fiyatları, ABD yönetiminin bu saldırgan politikaları sonucunda daha da yükselecektir. Bu durum da kaçınılmaz olarak ülkemizin ithalat faturasını ve cari açığını olumsuz etkileyecektir” diyor.

  / COHEN: ALİ BABACAN İRAN AMBARGOSUNU DELDİKLERİNİ AÇIK AÇIK SÖYLÜYORDU.. ABD, İRAN AMBARGOSUNUN DELİNMESİYLE İLGİLİ TÜRKİYEYİ 4 AYRI KONUDA ARAŞTIRIYOR

Son güncelleme: 12:42 08.08.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı