• Turkhane Logo

Türk çay kültürü ve Nasreddin Hoca UNESCO listesinde

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesine

12:58 02 Aralık 2022 Cuma
Türk çay kültürü ve Nasreddin Hoca UNESCO listesinde
UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesine

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Somut Olmayan Kültürel Miras listesine Nasreddin Hoca fıkralarını anlatma geleneği ve Türkiye ile Azerbaycandaki çay kültürü de eklendi.
Her iki unsur da Fasın başkenti Rabatta 28 Kasım-3 Aralık tarihleri arasında düzenlenen UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası 17nci Komite Toplantısında listeye dahil edildi.
Türkiye, Nasreddin Hoca fıkralarını anlatma geleneğinin UNESCO listesine eklenmesi için Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistanla birlikte ortak dosya sunarak başvuruda bulunmuştu. Türkiye ve Azerbaycandaki çay kültürü içinse Ankara ve Bakü ortak dosya hazırlamıştı.
Rabatta devam eden toplantıda daha önce de Türkiyenin geleneksel Ahlat taş işçiliğinin UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine alınması için yaptığı başvuru kabul edilmişti.
Aynı toplantıda ayrıca Türkiye, Afganistan, Azerbaycan, İran, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistanın ortak başvurusuyla ipek böcekçiliği de UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesine eklenmişti.
Türkiye, Rabattaki toplantıya üçü çok uluslu, toplam dört dosyayla katıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu toplantıda kabul edilen dört dosyayla Türkiyenin UNESCO listelerindeki varlık sayısının 25e yükseldiğini belirtti. Bakanlık açıklamasında, Türkiyenin, Kültürel Miras listelerine en çok unsur kaydettiren üç ülkeden biri olduğu ifade edildi.
Bakanlık, Türkiyenin bugüne kadar meddahlık, Mevlevi sema töreni, aşıklık geleneği, nevruz (çok uluslu), Karagöz, geleneksel sohbet toplantıları, Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali, Alevi-Bektaşi ritüeli: Semah, tören keşkeği geleneği, Mesir Macunu Festivali, Türk kahvesi kültürü ve geleneği, Ebru: Türk kağıt süsleme sanatı, geleneksel çini ustalığı, ince ekmek yapma ve paylaşma kültürü (çok uluslu), Bahar kutlaması: Hıdrellez (çok uluslu), ıslık dili, Dede Korkut mirası: Destan kültürü, halk masalları ve müzik, geleneksel Türk okçuluğu, geleneksel zeka ve strateji oyunu Mangala (çok uluslu), minyatür sanatı (çok uluslu) ve hüsnühat unsurlarını Somut Olmayan Kültürel Miras listelerine kaydettirdiğini hatırlattı.

Son güncelleme: 12:58 02.12.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı