• Turkhane Logo

Turizmi sınırlamak isteyen Amsterdam büyük yolcu gemilerini yasakladı

10:00 21 Temmuz 2023 Cuma
Turizmi sınırlamak isteyen Amsterdam büyük yolcu gemilerini yasakladı





Amsterdam Belediye Meclisi, kentteki kitle turizmini sınırlamak için yolcu gemisi terminallerinden bir tanesini kapatmaya karar verdi.



Sol-Liberal Parti, Amsterdam Belediye Meclisi’nin yeni bir karar aldığını duyurdu. D66 Partisi’nin sunduğu önerge büyük bir çoğunlukla onaylandı. D66 Partisi, Amsterdam şehir merkezinden yolcu gemilerinin yasaklanmasını önermişti. Alınan karar doğrultusunda, Amsterdam Merkez Tren İstasyonu’nun yanında bulunan yolcu gemisi terminali kapatılacak.



D66 Partisi lideri Ilana Rooderkerk yaptığı açıklamada; “Kirletici yolcu gemileri, şehrimizin sürdürülebilir hırslarıyla uyumlu değil” ve “Harekete geçme zamanı geldi çünkü iklim beklemez” ifadelerine yer verdi.



AMSTERDAM ‘YELKENLİ APARTMANLARDAN’ KURTULMAK İSTİYOR



Hollanda basınına yansıyan haberlere göre; yerel politikacılar, Amsterdam’ın mevcut durumundan rahatsızlık duyuyor. Yapılan açıklamalar, Amsterdam Belediye Meclisi uzun zamandır IJ Nehri’ndeki “yelkenli apartmanlardan” kurtulmak istediğini gösteriyor.



Medyaya yansıyan görüşler, kirlilik ve turist fazlalığı nedeniyle birçok Amsterdamlının artık burayı nefes kesici bir manzara olarak görmediğini belirtiyor. Yerel siyasiler, turist otobüslerinin ve İngiliz bekârlığa veda partilerinin, şehrin kontrolden çıkan turizminin bir simgesi haline geldiğini düşünüyor.



Yerel basında, belediye meclisi kararının, halka açık esrar kullanımını sınırlama ve İngiliz gençlerin partilerini kısıtlama amacı taşıdığı öne sürüldü. Geçtiğimiz ay “Het Parool” isimli gazetede yer alan bir görüş yazısında, “Amsterdam’ı ziyaret eden yolcu gemilerine eleştirel bir bakış atmak bu vizyona uygundur. Çünkü bu yolcular, şehrin çok az fayda sağladığı turistlerin mükemmel bir örneğidir. Bir çeşit çekirge belası gibi, beraberindeki sıkıntıyla tek seferde şehir merkezine taşınıyorlar” ifadeleri yer almıştı.



‘VENEDİK İLE AYNI YOL TAKİP EDİLMELİ’



Önergeyi başlatan, D66 partisi lideri Ilana Rooderkerk, IJ Nehri’ndeki aşırı kirletici yolcu gemilerini modası geçmiş olarak yorumladı. Rooderkerk ayrıca, Venedik şehrinde alınan önlemlerin örnek alınması gerektiğini söyledi. D66 lideri, Venedik’in yolcu gemilerini 2 yıl boyunca yasaklamasıyla birlikte hava kirliliğinin yüzde 80 oranında düştüğüne dikkat çekti.



ŞEHİR YÖNETİMİ BAŞKA ÖNLEMLERE DE BAŞVURUYOR



Şehrin tarihi merkezine sessizliği geri getirmek için alınan diğer önlemler arasında, Kırmızı Fener (Red Light) bölgesinde esrar içmenin yasaklanması da yer alıyor. Amsterdam şehri Mart ayında, uyuşturucu ve alkollü partiler planlayan turistleri caydırmak için bir “Uzak Durun” kampanyası başlatmıştı.



Şehir yönetimi, Kırmızı Fener (Red Light) bölgesinin yakınında, bekârlığa veda partisi gibi etkinlikleri engellemeye çalışıyor. Genç İngiliz erkekleri hedef alan kampanya, Amsterdam’da kaçamak arayan insanları uyaran çevrimiçi reklamlar içeriyordu. Kampanya; para cezaları, tutuklanmalar, yaralanmalar ve sağlık sorunları hakkında insanları uyarıyordu.

Son güncelleme: 10:00 21.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı