• Turkhane Logo

Turizm Teşvik Yasası’na ‘evet’ diyen İYİ Parti: Biz şerh düştük

İYİ Parti, 17 Temmuz’da Meclis’ten geçen ‘Turizmi Teşvik Kanunu’na evet oyu vermesine ilişkin yöneltilen eleştirilere, “İYİ Parti, ilgili kanuna dair muhalefet şerhini düşmüştür” dedi.

22:57 02 Ağustos 2021 Pazartesi
Turizm Teşvik Yasası’na ‘evet’ diyen İYİ Parti: Biz şerh düştük
İYİ Parti, 17 Temmuz’da Meclis’ten geçen ‘Turizmi Teşvik Kanunu’na evet oyu vermesine ilişkin yöneltilen eleştirilere, “İYİ Parti, ilgili kanuna dair muhalefet şerhini düşmüştür” dedi.

 
AKPli Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla 28 Temmuzda Resmî Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Turizm Teşvik Yasasıyla, kıyılar başta olma üzere orman alanlarındaki yapılaşma tasarrufu Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkisine verildi.

17 Temmuz’da Meclis’ten geçen ‘Turizmi Teşvik Kanunu’ ile bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ Meclis’te 284 kabule karşı 50 ret oyuyla geçti.


CHP’nin Meclis Genel Kurulu’nda yer alan 32 milletvekili ret oyu verirken 103 milletvekili genel kurula katılmadı. HDP’de de 13 milletvekili ret oyu verdi, 41 milletvekili katılmadı.

İYİ PARTİ EVET OYU VERDİ

İYİ Parti’nin ise 36 milletvekilinden Meclis’te bulunan 14 milletvekili yasaya AK Parti ve MHP’yle birlikte evet oyu verdi. Son günlerde yaşanan orman yangınlarıyla birlikte yasaya evet oyu veren İYİ Parti’ye yönelik eleştiriler yapıldı.

BİZ YASAYA ŞERH DÜŞTÜK

İYİ Parti Grup Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, İYİ Parti’nin ilgili kanuna dair muhalefet şerhi düştüğü ifade edildi.

Açıklamada, “Cumhurbaşkanını yetkilendiren ilgili kanunun, mevcut sistemin arazlarından biri olduğunun altı çizilmiş ve “teklifin d bendinde, “Turizm Merkezleri” tanımı yapılmakta, ilave olarak orman vasıflı alanlar dahil olmak üzere, Hazine taşınmazları ve tescili mümkün olan Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerde turizm merkezleri ilan etme yetkisi, Cumhurbaşkanı’na bırakılmaktadır. Bu durum, orman alanlarımızın talan edilmesi endişesi yaratmaktadır” denilerek olası yağma ve talanlara karşı hem devletin hem de milletimizin hafızasına not düşülmüştür” ifadelerine yer verildi.

CHP ENGELLEMENİN HER YOLUNU DENEDİ”

CHP ise ‘muhalefet yasaya ret oyu vermedi’ haberlerine ilişkin tepkili. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, yasaya karşı altı gün boyunca müthiş bir direnç gösterdiklerini belirterek, “CHP her maddede konuştu, engellemenin her yolunu denedi. Her maddede yoklama istediğimiz için Meclis’te büyük gerginlikler çıktı. Biz bu yasa çıkmasın diye her şeyi yaptık; altı günün sonunda üzerine de 25 saat çalışarak düzenlemenin her maddesine ret oyu verdik” dedi.

ASLAN GİBİ HAYIR OYU KULLANDIK

Meclis Genel Kurulu’na katılımın az olmasıyla ilgili konuşan Özel şöyle konuştu:

“Meclis Genel Kurulu salı, çarşamba ve perşembe günlerinde çalışır. Meclis’te yasa görüşülürken eksik olmamamızın nedeni arkadaşlarımızın bazıları mazeretli bazıları da görevli oldukları illerdeydiler. CHP olmasaydı o yasa daha önce geçecekti. Yasa geçmesin diye her yolu denedik. Aslan gibi hayır oyu kullandık. Turizm Teşvik Kanunu ile ilgili görüşmeler başlamadan bakan beni aradı; görüşme teklif etti. Ben kanunu size anlatayım destek verin dedi. Ben sonuna kadar direneceğiz, bu kanuna geçit vermeyeceğiz diye ilettim kendisine.”

Son güncelleme: 22:57 02.08.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı