• Turkhane Logo

Turgut ve Şiban’ın avukatı: Hükümet soruşturmayı etkilemeye çalışıyor

Van'da helikopterden atılarak linç edilen Şiban ve Turgut'ın avukatı Baran Bilici, hükümet yetkililerinin, soruşturmayı yürüten makamları etkilemeye dönük açıklamalar yaptığını söyledi.

11:03 30 Aralık 2020 Çarşamba
Turgut ve Şiban’ın avukatı: Hükümet soruşturmayı etkilemeye çalışıyor
Van'da helikopterden atılarak linç edilen Şiban ve Turgut'ın avukatı Baran Bilici, hükümet yetkililerinin, soruşturmayı yürüten makamları etkilemeye dönük açıklamalar yaptığını söyledi.



Van’da helikopterden atılarak linç edilen Osman Şiban ve hayatını kaybeden Servet Turgut’ın avukatı Baran Bilici, hükümet yetkililerinin olaya ilişkin açıklamalarını, “Dosya gizliliği ve soruşturmayı yürüten makamları etkilemeye dönük” olarak değerlendirdi.

Van’ın Çatak ilçesi kırsalında 11 Eylül’de operasyona çıkan askerlerce gözaltına alındıktan sonra helikopterden atılarak yüzlerce asker tarafından linç edilen Osman Şiban ve hayatını kaybeden Servet Turgut ile ilgili açılan soruşturmada henüz bir ilerleme sağlanmadı. Dosyaya getirilen “gizlilik” kararı sürerken, Şiban ve Turgut’un avukatları, “Hak arama hürriyeti ve adil yargılama hakkının engellendiği” nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.


Ancak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Şiban ve Turgut hakkındaki “milis” iddiasının ardından CHP’li vekil Sezgin Tanrıkulu’nun, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a verdiği soru önergesine, “Bakanlığımızda buna ilişkin bilgi, belge kayıt bulunmamaktadır” şeklinde yanıt verilmesi, soruşturmayı etkilemeye başladı.

ŞİBAN İYİLEŞTİĞİNDE İFADE VERECEK

İki köylünün avukatlarından Baran Bilici, hükümet yetkililerinin yaptığı açıklamaların, soruşturmanın gizliliğini ihlal ettiğini belirterek, açıklamaları “soruşturmayı yürüten makamları etkilemeye dönük” olarak değerlendirdi. Bilici, “Osman Şiban’ın tedavisi halen devam ediyor. Kendini iyi hissettiği takdirde müşteki olduğu dosyada gelip ifade verecek” dedi.

DELİLLERİ TOPLAYAN FAİLLERİN KENDİSİ

Kolluğun fail olduğu dosyaların “cezasızlık” ile sonuçlandığına dikkat çeken Bilici, adli makamların failleri koruduğunu söyledi.

Bilici, “Hemen hemen dosyaların tamamında bir aklama söz konusu oluyor. Çok düşük bir ceza aldıkları görülüyor. Bölgedeki bu tür dosyalarda maalesef sonuç olumsuz oluyor. Çünkü soruşturma gizli yürütülüyor, içeriğini bilmiyoruz. Delilleri toplayan ve fail olan kolluk görevlisinin aynı kişi olma ihtimali ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle önemli oranda deliller karartılarak, soruşturma takipsizlikle sonuçlanabiliyor” diye belirtti.

Son güncelleme: 11:03 30.12.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı