• Turkhane Logo

‘TÜRGEV para basacak’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çocukları Bilal Erdoğan ile Esra Albayrak’ın aktif olarak başında olduğu TÜRGEV 46 yurdu ve 10 bini aşkın öğrencisinin yanı sıra devletten aldığı paralarla nasıl zengin edildiği ortaya çıktı.

14:36 26 Ağustos 2019 Pazartesi
‘TÜRGEV para basacak’
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çocukları Bilal Erdoğan ile Esra Albayrak’ın aktif olarak başında olduğu TÜRGEV 46 yurdu ve 10 bini aşkın öğrencisinin yanı sıra devletten aldığı paralarla nasıl zengin edildiği ortaya çıktı.



Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya “TÜRGEV ve türevleri para basacak” başlıklı yazısında hükümete yakın vakıflara devlet tarafından nasıl kaynak aktarılacağını ortaya koydu.

TÜRGEV’in şu sıralar “Her şey tamam! Bir sen eksiksin” sloganıyla yurtlarına öğrenci aradığını belirten Küçükkaya, “Türkiye genelinde tam 46 yurdu var. Ve 10 bini aşkın öğrencisi. Bu rakamın bu yıl daha da artması bekleniyor” dedi.


Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun yurtlarında öğrenci barındıran TÜRGEV gibi vakıf ve derneklere “para yardımında” bulunduğunu söyleyen Küçükkaya “Geçen yıl başlatılan uygulama kapsamında TÜRGEV, 2019-2020 öğretim yılıyla birlikte resmen para basacak” ifadesini kullandı.

TÜRGEV’in yurdunda kalan öğrencilerden vakıf olarak bir ücret talep ettiğini belirten Küçükkaya, bu miktarın aylık en az 600-700 TL olduğunu ve bazı özel odalar için de rakamın arttığına dikkat çekti.

TÜRGEV’in bunun dışında Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan her ay bir öğrenci için 600 TL alacağını söyleyen Küçükkaya, şunları ifade etti:

“200 TL barınma, 400 TL beslenme parası!.. 

10 bini aşkın öğrenciyi yurtlarında barındıran TÜRGEV’in her ay devletten alacağı para en az 6 milyon TL olacak!.. TÜRGEV’in öğrenci başına geliri aylık ortalama 1500 TL’yi buluyor. Bu rakamı 10 bin öğrenciyle çarptığınızda karşınıza 15 milyon TL gibi rakam çıkıyor. 

Bu aylık gelir!.. 

Öğretim yılına vurduğunuzda 150 milyon TL’yi bulan bir vakıf bütçesi ortaya çıkıyor. Tabii bu rakama “bağışlar” dahil değil!”

Her şey vakıf ve derneklerin, Kredi ve Yurtlar Kurumu’na verdiği listeye bağlı diyen Küçükkaya, “TÜRGEV listeyi veriyor, Kredi ve Yurtlar Kurumu parayı hesaba yatırıyor” dedi ve üst düzey bir kurum yetkilisinin verdiği bilgiye göre denetimin olmadığını söyledi.

TÜRGEV’in bu yurtları AKP’li belediyelerden 25 yıllığına “ücretsiz tahsis” ettiğini hatırlatan Küçükkaya, Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun listesinde sadece TÜRGEV’in olmadığını TÜRGEV’in kardeş vakfı TÜGVA, Ensar, İlim Yayma ve ÖNDER gibi hükümete yakın dernek ve vakıfların da olduğuna dikkat çekti.

Son güncelleme: 14:36 26.08.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı